Λίμνη των Οστών: Πού βρίσκεται - Ποιο είναι το μυστήριο που την καλύπτει

Η λίμνη Roopkund στα σύνορα Ινδίας - Νεπάλ, παραμένει ένα συναρπαστικό μυστήριο, που περιέχει και ελληνικό στοιχείο
TWITTER
3'

Κάπου ανάμεσα στις χιονισμένες βουνοκορφές των Ιμαλαΐων βρίσκονται εκατοντάδες ανθρώπινοι σκελετοί - αλλά κανείς δεν έχει ιδέα από πού προέρχονται.

Η λίμνη Roopkund στην πολιτεία Uttarakhand της Ινδίας, που συνορεύει με το Νεπάλ, παραμένει ένα συναρπαστικό μυστήριο για τους ερευνητές από τότε που ένας δασοφύλακας την ανακάλυψε τυχαία.

Οι μακάβριες σκηνές εκτυλίσσονται μόνο για ένα μήνα τον χρόνο, όταν τα παγωμένα νερά της λίμνης λιώνουν αρκετά.

Όταν οι θερμοκρασίες αυξάνονται και το χιόνι υποχωρεί αποκαλύπτεται η ζοφερή πραγματικότητα των ανθρώπινων οστών.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου 500 ανθρώπινα λείψανα βρίσκονται εκεί - και δεκάδες εικάζουν τι τα άφησε σε αυτό το παγωμένο, ακατοίκητο τμήμα της Νότιας Ασίας.

Αυτό που κάνει το μυστήριο σχετικά με το υδάτινο σώμα των Ιμαλαΐων ακόμα πιο ανατριχιαστικό είναι οι συνθήκες που είναι τόσο σκληρές που οι πεζοπόροι πρέπει να περπατήσουν για πέντε ημέρες για να το δουν.

Η δυσκολία του ταξιδιού υποδηλώνει στους επιστήμονες ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα 400 ανεξερεύνητα σώματα δίπλα στη λίμνη.

Μια δημοφιλής θεωρία είναι ότι οι απόκοσμες σκηνές, που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 1942, προέρχονται από ένα είδος συμφοράς στη διάρκεια προσκυνήματος.

Ως πατρίδα της παλαιότερης θρησκείας στον κόσμο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πιστοί θα ταξίδευαν στην περιοχή με την ινδουιστική πλειονότητα για λατρεία.

Αλλά είναι πιο πιθανό τα λείψανα να προέρχονται από προσκυνητές, καθώς η εκπληκτική, αλλά ταυτόχρονα τρομακτική λίμνη αποτελεί μέρος της διαδρομής για τη Nanda Devi Raj Jat, που εξακολουθεί να προσελκύει οπαδούς της πολυθεϊστικής θρησκείας.

Η ινδική μυθολογία λέει ότι ο βασιλιάς Jasdhaval του Kannauj πήρε τις χορεύτριες και την έγκυο σύζυγό του στο Roopkund για να επισκεφθούν το ιερό Nanda Devi, έναν ναό που χρονολογείται πριν από περίπου χίλια χρόνια.

Η ομάδα φέρεται να παγιδεύτηκε σε μια ισχυρή καταιγίδα και να χτυπήθηκε από σφοδρή χαλαζόπτωση που τους εξαφάνισε στη λίμνη, όπου σταδιακά μετατράπηκαν σε σκελετούς.

Άλλες θεωρίες περιλαμβάνουν ότι οι νεκροί ήταν ντόπιοι που επέστρεφαν από τον πόλεμο ή εισβολείς Ιάπωνες.

Αλλά οι επιστήμονες δεν είναι πεπεισμένοι για αυτό, αφού ανέλυσαν το DNA σε 37 από τους σκελετούς.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι από αυτούς πέθαναν πριν από περίπου 1.000 χρόνια - αλλά όχι απαραίτητα ταυτόχρονα.

Ακόμα πιο συγκλονιστικό είναι ότι διαπίστωσαν πως μερικοί από τους ανθρώπους μπορεί να πέθαναν μόλις τον 19ο αιώνα.

Ίσως ακόμη πιο περίεργο είναι ότι οι ερευνητές βρήκαν στη συντριπτική πλειονότητα, το DNA τους να προέρχεται από τη Μεσόγειο, δηλαδή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα βουνά της Ινδίας.

Η χρονική διαφορά δείχνει ότι αυτό μπορεί να μην ήταν μια καταστροφή μεγάλης κλίμακας, αλλά μια σειρά από μυστηριώδεις θανάτους που κλιμακώθηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Ο γενετιστής του Χάρβαρντ Ντέιβιντ Ράιχ δήλωσε στο The Atlantic: «Μπορεί να είναι ακόμη περισσότερο μυστήριο από πριν. Ήταν απίστευτο, επειδή ο τύπος καταγωγής που βρίσκουμε σε περίπου το ένα τρίτο των ατόμων είναι τόσο ασυνήθιστος για αυτό το μέρος του κόσμου».

Εξήγησε ότι τα λείψανα μπορεί να έχουν διασκορπιστεί γύρω από την περιοχή και να έχουν πέσει στη λίμνη κατά τη διάρκεια κατολισθήσεων με την πάροδο του χρόνου.

Αλλά η Kathleen Morrison, από το τμήμα ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, εξήγησε ότι ένα ελληνικό βασίλειο υπήρχε στην ινδική υποήπειρο για περίπου 200 χρόνια, ξεκινώντας από το 180 π.Χ.

Όπως επεσήμανε «το γεγονός ότι υπάρχει κάποια άγνωστη ομάδα μεσογειακών ευρωπαϊκών λαών δεν είναι πραγματικά μια μεγάλη αποκάλυψη. Όταν βλέπεις πολλούς ανθρώπινους σκελετούς, συνήθως είναι νεκροταφείο».