Απειλούμενα είδη επιστρέφουν στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου

«Είδα πέρυσι ένα ηλεκτροφόρο σαλάχι και έναν καρχαρία άγγελο, ο οποίος είναι είδος υπό εξαφάνιση. Ο πρώτος που βλέπω από το 1966», αναφέρει μεταξύ άλλων εκ των ιδρυτών της πρωτοβουλίας Rewilding Britain, Έρικ Σμιθ 
unsplash
3'

Mια ευρεία συνεταιριστική προσπάθεια, αγροτών, επιχειρηματιών και συντηρητών επιδιώκει να μετατρέψει τη νότια αγγλική ακτογραμμή και τα εδάφη πέραν αυτής σε έναν τόπο βιοποικιλότητας - και η επιτυχία μπορεί να φανεί και να γίνει αισθητή στο πλήθος των υδρόβιων ειδών που επιστρέφουν στην ακτή του Σάσεξ.

H συγκεκριμένη προσπάθεια βασίστηκε σε δύο πολύ κρίσιμες αλλαγές για την αγγλική φύση. Η μία στη στεριά και η άλλη στη θάλασσα.

Το 2022 ψηφίστηκε η απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατα στον κόλπο του Σάσεξ, για την οποία είχε προηγηθεί μακροχρόνια εκστρατεία, έπειτα από δεκαετίες που αυτή η μη βιώσιμη αλιευτική πρακτική κατέστρεφε τους βυθούς μυδιών, τους υφάλους στρειδιών, τα δάση φυκιών και άλλα στοιχεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Την ίδια ώρα που η αλιεία με μηχανότρατα έκανε τη ζημιά στη θάλασσα, δύο γαιοκτήμονες προσπαθούσαν να αντιστρέψουν ό,τι είχε κάνει η βιομηχανική γεωργία σε ένα αρχοντικό κτήμα που ονομαζόταν Knepp. Το GNN αναφέρθηκε εκ των υστέρων στο σχέδιο επαναδημιουργίας του Knepp, και παρόλο που για χρόνια οι γύρω αγρότες έβλεπαν το αρχοντικό και τα κτήματα σαν κράτος-παρία, η επιτυχία τους να αποκαταστήσουν ένα προ-γεωργικό κομμάτι της Αγγλίας έχει γίνει το καλύτερο παράδειγμα στη χώρα.

Τώρα οι αγρότες σε όλο το Σάσεξ επιδιώκουν να δημιουργήσουν συνθήκες μέσα και γύρω από τα αγροκτήματά τους, που θα επιτρέψουν στη βιοποικιλότητα που συγκεντρώνεται στα 3.500 στρέμματα του Knepp να διαχυθεί. Το έργο ονομάζεται Weald to Waves και στοχεύει στη δημιουργία 24.710 στρεμμάτων φιλικής προς τη φύση γης σε διαδρόμους που ξεκινούν από τους λόφους του South Downs κατά μήκος των κοιλάδων των ποταμών Arun και Adur μέχρι να φτάσουν στη θάλασσα.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ήδη μεγάλη επίδραση, καθώς οι δύτες και οι θαλάσσιοι βιολόγοι της πρωτοβουλίας Sussex Bay βλέπουν κάθε κρίκο του θαλάσσιου τροφικού ιστού να επανέρχεται. Βλέπουν παραλίες πλούσιες σε σημάδια ζωής - οστά σουπιών, φύκια και αυγά φαλαινών.

«Είχαμε το μεγαλύτερο στρώμα μυδιών που εκτείνεται από το Λάνσινγκ έως το Μπράιτον», δήλωσε στην Guardian ο Έρικ Σμιθ, της Rewilding Britain που συμμετέχει στην πρωτοβουλία.

«Είδα πέρυσι ένα ηλεκτροφόρο σαλάχι και έναν καρχαρία άγγελο, ο οποίος είναι είδος υπό εξαφάνιση. Ο πρώτος που βλέπω από το 1966. Επίσης οι τσιπούρες επιστρέφουν. Είναι πολύ ευάλωτες στην μηχανότρατα - και ένα από τα είδη που αποτελούν στόχο των σκαφών. Οι παρατηρήσεις δελφινιών έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια», είπε συνεχίζοντας ο Έρικ Σμιθ

«Προηγουμένως, είχαμε αναφορές για κητώδη στα ανοιχτά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και στα παράκτια μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου», λέει η Thea Taylor, διευθύνουσα σύμβουλος του Sussex Dolphin Project. «Τώρα αρχίζουμε να τα βλέπουμε στην ακτή όλο το χρόνο».

Το Sussex Bay και το Weald to Waves συνεργάζονται ώστε η ακτή να είναι ένας λαμπρός καθρέφτης του Εθνικού Πάρκου South Downs, όπου οι άνθρωποι μπορούν να επισκεφθούν, να περπατήσουν για χιλιόμετρα στην ενδοχώρα μέσα από βιοποικιλιακά ενδιαιτήματα και στη συνέχεια να φτάσουν στη θάλασσα που είναι γεμάτη ζωή. Οι δύο ομάδες αναμένουν ότι η συνεργασία, αν είναι επιτυχής, θα αποτελέσει αποτελεσματικό παράγοντα οικοτουρισμού, φέρνοντας εκατομμύρια από πεζοπόρους, περιπατητές, δύτες και άλλους.