Εκλογές Γαλλία: Νίκη Λεπέν χωρίς πλειοψηφία «βλέπει» δημοσκόπηση - Φόβοι για επεισόδια την Κυριακή

Νέα δημοσκόπηση δείχνει νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης, χωρίς όμως να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία
Εκλογές Γαλλία: Νίκη Λεπέν χωρίς πλειοψηφία «βλέπει» δημοσκόπηση - Φόβοι για επεισόδια την Κυριακή
AP
3'

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στη Γαλλία αργά το βράδυ της Κυριακής, μετά τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξεσπάσουν επεισόδια, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σε όλη τη χώρα θα βρεθούν περίπου 300.000 αστυνομικοί.

Μάλιστα δύο υποψήφιοι κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα επιθέσεων στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο δεύτερος γύρος την Κυριακή θα καθορίσει αν η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν θα εξασφαλίσει για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος πλειοψηφία στη βουλή και θα σχηματίστει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, που αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της ΕΕ.

Πολιτικές εντάσεις και βίαια επεισόδια

Η προεκλογική εκστρατεία αμαυρώθηκε από πολιτικές εντάσεις, αλλά και από σποραδικά επεισόδια βίας και, όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Πρίσκα Τεβενό, η ίδια και το επιτελείο της δέχτηκαν το απόγευμα της Τετάρτης επίθεση από μια μικρή ομάδα νεαρών καθώς αναρτούσαν τις αφίσες για την προεκλογική τους εκστρατεία.

Παρότι εκείνη δεν τραυματίστηκε, η βοηθός της και ένας ακτιβιστής του κόμματος τραυματίστηκαν από την επίθεση μιας ομάδας περίπου 10 άγνωστων νεαρών που έσκιζαν τις προεκλογικές τους αφίσες, όπως δήλωσε η Τεβενό στην εφημερίδα Le Parisien.

Παράλληλα, μια υποψήφια της Εθνικής Συσπείρωσης στη Σαβοΐα, η Μαρί Ντοσί, επίσης κατήγγειλε ότι δέχτηκε χθες επίθεση από έναν καταστηματάρχη σε εμπορική αγορά.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε ότι συνελήφθησαν τέσσερις ύποπτοι σε σχέση με την επίθεση στο επιτελείο της Τεβενό. Ο Νταρμανέν είπε ότι το βράδυ της Κυριακής, όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών, θα είναι "πολύ προσεκτικός" ως προς την ασφάλεια.

Στο Παρίσι και τα περίχωρά του από το απόγευμα της Κυριακής θα βρίσκονται περίπου 5.000 αστυνομικοί για να διασφαλίσουν ότι δεν θα προκληθούν επεισόδια.

«Μπλόκο» στη Λεπέν από τα άλλα κόμματα

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση έδειξε ότι οι προσπάθειες των άλλων κομμάτων είναι πιθανό να επιτύχουν να αποτρέψουν την Εθνική Συσπείρωση από το να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία.

Η δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Harris Interactive για λογαριασμό του περιοδικού Challenges έδειξε ότι το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εθνική Συσπείρωση και οι σύμμαχοί του θα συγκεντρώσουν κατά πάσα πιθανότητα από 190 μέχρι 220 έδρες από τις 577 της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ενώ οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικανοί 30 με 50. Αυτό το σενάριο θα απέκλειε την πιθανότητα μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με την μερική υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών (LR).

Η δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε μετά την απόσυρση των υποψηφιοτήτων περισσότερων από 200 υποψηφίων από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα παραμένει αρκετά αβέβαιο, δεδομένου ότι είναι άγνωστο αν οι ψηφοφόροι θα στηρίξουν τις προσπάθειες για να μπλοκαριστεί ο δρόμος της Μαρίν Λεπέν και η άνοδος του Τζορντάν Μπαρντελά στην πρωθυπουργία.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή