Η Βρετανία στις κάλπες: Ο αιφνιδιασμός Σούνακ και η αναζήτηση του 5ου πρωθυπουργού σε 5 χρόνια

Οι πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο πρωθυπουργος Ρίσι Σούνακ μήνες νωρίτερα από τον κανονικό προγραμματισμό, αιφνιδίασαν μεγάλο μέρος του κόμματός του.
Η Βρετανία στις κάλπες: Ο αιφνιδιασμός Σούνακ και η αναζήτηση του 5ου πρωθυπουργού σε 5 χρόνια
2'

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που από πολλούς ερμηνεύεται ως δημοψήφισμα μετά από 14 χρόνια εξουσίας των Συντηρητικών.

Η πρόωρη ψηφοφορία που προκήρυξε ο πρωθυπουργος Ρίσι Σούνακ διεξάγεται μήνες νωρίτερα από τον κανονικό προγραμματισμό, ενώ αιφνιδίασε μεγάλο μέρος του κόμματός του.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές υπέστη την χειρότερη ήττα του από το 1935, ωστόσο έκτοτε έχει ξαναχτίστεί υπό την ηγεσία του Κιρ Στάρμερ.

Οι σημερινές εκλογές έρχονται μετά από μία εκστρατεία έξι εβδομάδων στην οποία όλα τα μεγάλα κόμματα «όργωσαν» τη χώρα προς αναζήτηση ψήφων, με την συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από την οικονομία, το κόστος ζωής, την κατάσταση στις δημόσιες υπηρεσίες της Βρετανίας, τη φορολογία και το μεταναστευτικό.

Στην προεκλογική συζήτηση δεν υπήρχε χώρος για τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία αποχώρησε το 2020 μετά από δημοψήφισμα που διεξήχθη το 2016.

Τέσσερις πρωθυπουργοί μέσα σε πέντε χρόνια

Μετά τις τελευταίες εκλογές του 2019 στις οποίες νικητής αναδείχθηκε ο Μπόρις Τζόνσον με συντριπτική πλειοψηφία, η Βρετανία έχει αλλάξει τρεις πρωθυπουργούς, όλοι από το κόμμα των Συντηρητικών.

Μεγάλο μέρος της χώρας αλλά και του κόμματός του «πολέμησαν» τον Τζόνσον, τον οποίο και αντικατέστησαν το 2022 με την Λιζ Τρας, η οποία έγινε η πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στη βρετανική ιστορία, αφού στη συνέχεια, με νέες εκλογές αντικαταστάθηκε από τον Ρίσι Σούνακ.

Η φετινή προεκλογική εκστρατεία σήμανε και την επιστροφή του Νάιτζελ Φάρατζ στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής της χώρας, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα με το νεοσύστατο κόμμα Reform UK.

Από την πρώτη στιγμή σχεδόν, οι δημοσκοπήσεις έδιναν σταθερμό προβάδισμα 20 μονάδων στους Εργατικούς, με τον Κιρ Στάρμερ να ειναι πολύ πιθανά ο νέος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ μετά το πέρας των εκλογών.

Το πρωί της Παρασκευής τα πρώτα αποτελέσματα

Περίπου 46,5 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές. Ψηφίζουν σε 650 ξεχωριστές εκλογικές περιφέρειες στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ απαιτούνται 326 έδρες από ένα κόμμα προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία απαγορεύεται να αναφέρουν οτιδήποτε θα μπορούσε να επηρεάσει τους ψηφοφόρους από το άνοιγμα των καλπών.

Το πρώτο exit poll από τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα της Βρετανίας θα προβληθεί όταν κλείσουν οι κάλπες, στις 10:00 μ.μ. τοπική ώρα, ενώ η καταμέτρηση θα γίνεται όλη τη νύχτα και μέχρι το πρωί της Παρασκευής, οπότε και αναμένονται τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή