Συνέντευξη Newsbomb.gr: Γιατί η Ευρώπη «κοιτάει» Δεξιά, αλλά η Βρετανία Αριστερά;

Ο Ιωάννης Χούντη Ντε Φάμπρι, σύμβουλος πολιτικής στην Βουλή των Λόρδων, σχολιάζει στο Newbomb.gr τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας και πως το εκλογικό αποτέλεσμα θα επηρεάσει την χώρα μας.
Ο Ιωάννης Χούντη Ντε Φάμπρι, σύμβουλος πολιτικής στην Βουλή των Λόρδων
6'

Ο Ιωάννης Χούντη Ντε Φάμπρι, σύμβουλος πολιτικής στην Βουλή των Λόρδων, αναλύει στο Newsbomb.gr το πολιτικό κλίμα εν όψει των σημερινών κρίσιμων, αλλά και πολύ ιδιαίτερων, βουλευτικών εκλογών, στη Μεγάλη Βρετανία.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Ιωάννη Χούντη Ντε Φάμπρι στο Newsbomb.gr:

Newsbomb.gr: Βλέπουμε την άνθιση της δεξιάς σε όλον τον κόσμο. Σε έναν βαθμό και στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά όχι τόσο έντονα, γιατί;

Ιωάννης Χούντης Ντε Φάμπρι: Πράγματι ενώ η Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των γαλλικών εκλογών, έχει κατά κάποιον τρόπο στρίψει προς τα δεξιά, στη Μεγάλη Βρετανία σήμερα, που έχουμε τις εκλογές, ετοιμάζονται να εκλέξουν μια παντοδύναμη κέντρο-αριστερή κυβέρνηση, κλείνοντας έτσι την 14ο χρόνων παντοδυναμία του Συντηρητικού Κόμματος. Ο τρίτος μεγάλος κυβερνητικός κύκλος του Συντηρητικού Κόμματος στη μεταπολεμική Αγγλία. Μετά το 1950, 1965, 1979, 1997, 2010, 2024.

Γιατί η Βρετανία στρίβει αριστερά ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη και ίσως η Αμερική στις επόμενες εκλογές στρίβουν προς τα δεξιά;

Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο είχε απασχολήσει τους σχολιαστές στο Βρετανικό Τύπο. Κατά πάσα πιθανότητα βρισκόμαστε σε μια εποχή που ο κόσμος καταψηφίζει τις κυβερνήσεις στον απόϊχο της κρίσης του κορονοϊού, της κρίσης στην Ουκρανία, στην Γάζα, την οικονομική κρίση. Επομένως, απανταχού της Ευρώπης, οι κυβερνήσεις λαμβάνουν ισχυρά εκλογικά ραντίσματα.

Στη Βρετανία έχει τύχει η κυβέρνηση να είναι των συντηρητικών. Επομένως, σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο είναι αναμενόμενο να έχουμε μια στροφή της Βρετανικής κοινωνίας προς μια άλλη κατεύθυνση. Αυτό, σε συνδυασμό με την εκλογική κούραση των 14 ετών, κανένα κόμμα στην Μεγάλη Βρετανία δεν έχει κυβερνήσει για πέντε εκλογικές νίκες. Οι συντηρητικοί πέτυχαν το 2019 την τέταρτη εκλογική τους νίκη.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες δημοσκοπήσεις οι συντηρητικοί δεν διεκδικούν την εξουσία, αλλά μάλλον τη δεύτερη θέση, την οποία κινδυνεύουν να χάσουν από τους φιλελεύθερους δημοκράτες.

Ο Ρίσι Σούνακ βρίσκεται και ο ίδιος σε κίνδυνο να χάσει την έδρα του στην Βόρεια Αγγλία. Αν συμβεί αυτό θα πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο δεν έχει επαναλυθεί τουλάχιστον τα τελευταία 150 χρόνια. Δηλαδή, ο εν ενέργεια πρωθυπουργός να χάσει την έδρα του και θα υποδηλώνει φυσικά το μέγεθος της συντριβής την οποία αντιμετωπίζουν οι συντηρητικοί. Ίσως να καταγράψουν το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους, υπερσκελίζοντας και αυτό της συντριβής τους το 1906, το μέχρι σήμερα χειρότερο ποσότητα της ιστορίας τους, αλλά και αυτό του 1997.

Ένας από τους παράγοντες φυσικά ο οποίος επηρεάζει την καταστροφή των συντηρητικών είναι το κόμμα Reform UK του Nigel Farage, ο οποίος διασπά την δεξιά ψήφο. Αφού κατακτεί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις σε 14 με 18% και ίσως δύο με τρεις έδρες στο κοινοβούλιο. Το βρετανικό εκλογικό σύστημα ευνοεί την παντοδυναμία των δύο πρώτων κομμάτων, μιας και αποτελείται από 650 μονοεδρικές περιφέρειες, στις οποίες ο βουλευτής εκλέγεται αν έχει μία ψήφο διαφορά από τον δεύτερο. Τα δύο μεγάλα κόμματα ευνοούνται σε αυτό ακόμα και αν παίρνουν μικρότερο αριθμό ψήφων.

Ποιες πρωτοβουλίες θα λάβει το Εργατικό Κόμμα σύμφωνα με το εκλογικό του πρόγραμμα στο εσωτερικό της χώρας;

Από τους Εργατικούς περιμένουμε πρωτοβουλίες στον τομέα της οικονομίας, με προσπάθειες μείωσης του πληθωρισμού και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Αύξηση της ανταγωνιστικότητας και του εξωτερικού εμπορίου εξαγωγών-εισαγωγών. Τη δημιουργία μιας κρατικής εταιρείας ενέργειας στα πρότυπα ευρωπαϊκών εταιρείων ενέργειας όπως και η ΔΕΗ, για παράδειγμα με στόχο την κάμψη του κόστους ενέργειας και ηλεκτρικού ρεύματος και την αύξηση της ενεργειακής αυτονομίας στον Ηνωμένο Βασιλείο, το οποίο σήμερα μεταξύ άλλων εισάγει την ενεργεία του από την Γαλλία.

Μέτρα περιφρούρησης των συνόρων με πρόσληψη περισσότερων συνοριοφυλάκων για την μείωση των εισροών και των ροών παρατύπων μεταναστών. Αλλά και φυσικά μέτρα εξορθολογισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας με στόχο τη μείωση των ουρών αναμονής, την βελτίωση της παραχής υπηρεσιών και την πρόσληψη περισσότερου προσωπικού.

Θα αλλάξει στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση η νέα κυβέρνηση;

Δεν πρόκειται να υπάρξει φυσικά επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαΐκή Ένωση, αλλά θα υπάρξει με μια σειρά μέτρων τουλάχιστον από πλευράς εργατικών. Χρειάζονται δυο φυσικά για να χορέψουν τανγκό. Θα πρέπει να δούμε τι θα κάνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτό. Αλλά η κυρίαρχη αντίληψη των εργατικών σχετίζεται με κυρίως εμπορικές συμφωνίες που θα υπογράψουν και ίσως κάποια άλλα σχέδια συνεργασίας στο επίπεδο της κινητικότητας μόνο των νέων ανθρώπων, 18 με 30, αλλά και της έρευνας, της τεχνολογίας και της άμυνας.

Μπορεί να δούμε τις Ελληνοβρετανικές σχέσεις σε νέες βάσεις; Οι εργατικοί θα φρενάρουν ή θα βοηθήσουν στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται φυσικά και οι Ελληνοβρετανικές σχέσεις. Η Ελλάδα είναι μέρος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα αυτό είναι το πλαίσιο με το οποίο διαπραγματεύεται με την Βρετανία. Σχετικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα, θα σας έλεγα πως δεν υπάρχει μεγάλη περίπτωση το Εργατικό Κόμμα να τροποποιήσει την νομοθεσία που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο την επιστροφή μέρους της συλλογής του οριστικά σε τρίτες χώρες. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν και δεν θα ενθαρρύνει, δεν θα εμποδίσει κιόλας την οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και καταψηφιακού αντούχου του Βρετανικού Μουσείου.

Επομένως το μόνο σημείο το οποίο μπορεί να βρεθεί κάποια λύση αν κανείς λάβει τα λεδομένα υπόψη του ψυχρά, είναι αυτό ενός δανεισμού για 3, 5, 15 ή επ' αόριστον και από μέρος της Ελλάδας αναγνώριση της νομικής κυριότητας του Βρετανικού Μουσείου και των γλυπτών. Θα πρόκειται φυσικά για έναν αρκετά επώδυνο συμβιβασμό, εφόσον προσχωρήσει, αλλά είναι η μόνη ρεαλιστική λύση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι.