Πούτιν: Φτιάχνουμε νέους πυραύλους μετά τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών

Πολλές οι προειδοποιήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν προς πάσα κατεύθυνση από την Αστάνα 
Πούτιν: Φτιάχνουμε νέους πυραύλους μετά τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
4'

Το μήνυμα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει την παραγωγή πυραύλων μικρότερου και μεσαίου βεληνεκούς σε σχέση με τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών έστειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας σήμερα στην Αστάνα.

«Έχουμε ήδη, καταρχήν, δώσει κατάλληλες οδηγίες στη βιομηχανία», είπε σύμφωνα με το tass. Αναφέρθηκε επίσης στις αμερικανικές εκλογές, στις σχέσεις με την ΕΕ και σε άλλα φλέγοντα ζητήματα.

Όσα δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στην Αστάνα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Πούτιν σημείωσε επίσης ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία είναι αδύνατη χωρίς την επίτευξη σαφών συμφωνιών που θα ήταν μη αναστρέψιμες.

Οι βασικές δηλώσεις του έχουν ως εξής:

Σχετικά με την Ουκρανία

-Η κυβερνώσα ελίτ στην Ουκρανία βρίσκεται παράνομα στην εξουσία και «δεν προσφεύγει καν στο Συνταγματικό Δικαστήριο για επιβεβαίωση των εξουσιών της».

Ρωσία δεν μπορεί να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση με την Ουκρανία, αφού δεν είναι σίγουρη για την απάντηση του Κιέβου: «Δεν επιτρέπεται μετά την κατάπαυση του πυρός, ο εχθρός να εκμεταλλευτεί αυτή την εκεχειρία για να βελτιώσει τη θέση του, να επανεξοπλίσει, να να αναπληρώσει τις δυνάμεις του μέσω βίαιης επιστράτευσης και να είναι έτοιμος να συνεχίσει την ένοπλη σύγκρουση».

-Οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία είναι αδύνατη χωρίς την επίτευξη σαφών συμφωνιών που θα ήταν μη αναστρέψιμες: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η άλλη πλευρά συμφωνεί να λάβει μέτρα που είναι μη αναστρέψιμα και αποδεκτά από τη Ρωσική Ομοσπονδία».

-Δεν υπάρχει δυνατότητα σύναψης συμφωνιών για την Ουκρανία μέσω διαμεσολαβητών: «Πρώτα από όλα, γιατί είναι απίθανο ο ενδιάμεσος να εξουσιοδοτηθεί να υπογράψει τα τελικά έγγραφα».

Σχετικά με την παραγωγή πυραύλων

-Η Ρωσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει την παραγωγή πυραύλων μικρότερου και μεσαίου βεληνεκούς σε σχέση με τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών: «Έχουμε ήδη, καταρχήν, δώσει κατάλληλες οδηγίες στη βιομηχανία».

-Η Μόσχα μπορεί να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε περίπτωση ανάπτυξης αμερικανικών πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς σε οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου: «Όλα παραμένουν όπως είπαμε».

Σχετικά με τη στρατηγική σταθερότητα και ασφάλεια

-Οι διαπραγματεύσεις για τη στρατηγική σταθερότητα απαιτούν «καλή θέληση» από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και η Ουάσιγκτον «ή θέλει ή δεν θέλει» διάλογο.

-Για τις διαπραγματεύσεις για την παγκόσμια ασφάλεια, πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος των αμερικανικών εκλογών: «Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να εμφανιστεί η νέα κυβέρνηση [στις ΗΠΑ], για να καταλάβουμε ποιες είναι οι προτιμήσεις, οι απόψεις τους, ποια είναι τα σχέδια, αν έχουν επιθυμία να μιλήσουμε για αυτό».

Σχετικά με τις αμερικανικές εκλογές

-Η Ρωσία «δεν είναι αδιάφορη» για το τι συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένου του ρόλου της στις παγκόσμιες υποθέσεις, αλλά η εκλογή του Αμερικανού ηγέτη είναι το «εσωτερικό τους θέμα».
«Γενικά, φυσικά, είδα [τη συζήτηση μεταξύ των νυν και πρώην ηγετών των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ], είναι αδύνατο να απομακρυνθείς από αυτήν».

-Η Ρωσία παίρνει πολύ σοβαρά τις δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την ετοιμότητά του να σταματήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το λέει ειλικρινά και το υποστηρίζουμε».

Για τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος

-Η θέση του SCO ενάντια στη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος είναι ένα «σήμα» προς ολόκληρο τον κόσμο: «Συμφωνήσαμε στη δήλωση -και αυτό ισχύει σε άλλα έγγραφα- ότι όλες οι χώρες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης αντιτίθενται στην ανάπτυξη οποιουδήποτε όπλου στο διάστημα. Αυτό εξακολουθεί να είναι ένα μήνυμα προς τον υπόλοιπο κόσμο για το πώς νιώθουμε για τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος».

Για τις σχέσεις με την Τουρκία

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας βοηθούνται από την πολιτική βούληση του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ποιος παρεμβαίνει είναι «πολύ γνωστός».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή