Ο απόηχος της νίκης Στάρμερ στο City του Λονδίνου - Πώς υποδέχονται τον νέο πρωθυπουργό οι αγορές

Οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν προκαλούν προσδοκίες ή φόβους στο Σίτι του Λονδίνου που αναμένει τα πρώτα δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση Εργατικών
O Kιρ Στάρμερ
Associated Press
7'

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένει με αισιοδοξία τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες των Εργατικών και δεσμεύεται να παράσχει σταθερότητα και υποστήριξη, παράγοντες στο Σίτι ωστόσο παραμένουν επιφυλακτικοί για την επόμενη ημέρα. Επί των ημερών Kιρ Στάρμερ το Εργατικό Κόμμα «φλερτάρει» το Σίτι του Λονδίνου, έχοντας επίγνωση ότι τα σχέδιά του για τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης θα χρειαστούν μια μεγάλη δόση ιδιωτικού κεφαλαίου.

Στις τελευταίες εκλογές του 2019, ο προκάτοχος του Στάρμερ, Τζέρεμι Κόρμπιν, παρουσίασε ένα ριζοσπαστικό μανιφέστο για την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων αυξάνοντας τους φόρους στις εταιρείες και τους κορυφαίους εισοδηματίες, καταγράφοντας το χειρότερο αποτέλεσμα των Εργατικών από τη δεκαετία του 1930.

«Η πιο σημαντική αλλαγή είναι ότι υπήρξε μια μεγάλη αλλαγή στη νοοτροπία των Εργατικών προς το Σίτι τα τελευταία χρόνια», δήλωσε στο Reuters ο Ουίλιαμ Ράιτ, διευθύνων σύμβουλος του think-tank New Financial. «Αυτό αντικατοπτρίζεται σε μια ισχυρή αίσθηση συνέχειας στις μεταρρυθμίσεις στις κεφαλαιαγορές και τις συντάξεις», είπε.

Ρέιτσελ Ριβς: Η νέα υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας

Το Εργατικό Κόμμα -με την Ρέιτσελ Ριβς, πρώην οικονομολόγο στην Τράπεζα της Αγγλίας να προαλείφεται για υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας- υποστήριξε τις «μεταρρυθμίσεις του Εδιμβούργου» που εφάρμοσε η συντηρητική κυβέρνηση μετά το Brexit με στόχο την προστασία της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας του Σίτι.

Το κόμμα έχει επίσης υποσχεθεί μια αναθεώρηση του κλάδου των συντάξεων και των αποταμιεύσεων, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τις κεφαλαιαγορές της Βρετανίας καθώς και να ενισχύσει την οικονομική ανθεκτικότητα των πολιτών. Αλλά υπάρχουν επίσης εικασίες για αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των κεφαλαιουχικών κερδών και του πλούτου, καθώς και για τα σχέδια της Ριβς να αλλάξει τον τρόπο φορολογίας των ιδιωτικών κεφαλαίων, κάτι που πιθανότατα θα έπληττε το Σίτι.

Ο Μάικλ Μουρ, διευθύνων σύμβουλος του BVCA, ενός οργανισμού ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, είπε ότι οι Εργατικοί, ωστόσο, έδειχναν προθυμία να υποστηρίξουν τις «υποσχέσεις τους υπέρ της επιχειρηματικότητας με δεσμεύσεις επί της ουσίας».

Η Ριβς είχε δεσμευτεί να τερματίσει ένα «παραθυράκι» που επιτρέπει σε ένα μέρος των κερδών από ιδιωτικά κεφάλαια να φορολογούνται ως κέρδη κεφαλαίου και όχι με υψηλότερο συντελεστή φόρου εισοδήματος, αλλά τον περασμένο μήνα είπε στους Financial Times ότι η ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση θα συνεχιζόταν σε περιπτώσεις όπου οι διαχειριστές κεφαλαίων θέτουν σε κίνδυνο τα δικά τους κεφάλαια.

Θετική αλλαγή μετά το χάος των Τόρις

Πολλοί από τους κορυφαίους τραπεζίτες και χρηματοδότες της Βρετανίας βλέπουν ευνοϊκά την προοπτική μιας αριστερής κυβέρνησης των Εργατικών μετά το Brexit και τον αντίκτυπο στην αγορά κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου τον Σεπτέμβριο του 2022 από τα σχέδια της τότε πρωθυπουργού Λιζ Τρας για μη χρηματοδοτούμενες περικοπές φόρων.

«Η βιομηχανία είχε θετικές και εποικοδομητικές συνομιλίες με τους Εργατικούς από το 2019. Εάν κερδίσουν, πολύ λίγες νέες κυβερνήσεις θα έχουν αναλάβει καθήκοντα καλύτερα ενημερωμένες για το τι χρειάζεται το οικοσύστημά μας για να λειτουργήσει ως μοχλός για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα», δήλωσε ο Μάιλς Σέλικ στέλεχος της TheCityUK, η οποία εκπροσωπεί τον χρηματοπιστωτικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου παγκοσμίως.

Οι Εργατικοί θα είναι βέβαια δύσκολο να διορθώσουν τη ζημιά στην εμπιστοσύνη των επενδυτών και τη διαρροή στις δραστηριότητες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην ΕΕ που προκλήθηκαν από το Brexit - αναμφισβήτητα την πιο διαρκή κληρονομιά των 14 χρόνων στην εξουσία του Συντηρητικού Κόμματος.

Η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας είπε ότι πέρυσι οι συναλλαγές μεταξύ εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα τη Γαλλία και του υπόλοιπου κόσμου έφτασαν το ρεκόρ των 10,4 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022 - διπλάσιο από τον όγκο που παρατηρήθηκε κατά την ψηφοφορία για το Brexit το 2016. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το CityUK τον Ιανουάριο, το ΗΒ είχε μερίδιο 16% στον διασυνοριακό τραπεζικό δανεισμό το 2016, αλλά αυτό μειώθηκε στο 14% μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2023.

Εν τω μεταξύ, το Άμστερνταμ ξεπέρασε το Λονδίνο και έγινε ο κορυφαίος τόπος διαπραγμάτευσης μετοχών της Ευρώπης, αφού η διαπραγμάτευση μετοχών σε ευρώ από επενδυτές της ΕΕ έπρεπε να σταματήσει στη Βρετανία στις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Προς αναζήτηση σταθερότητας

Ο Στάρμερ έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι η επανένταξη στην ενιαία αγορά, απαραίτητη για την ανάκτηση της άμεσης πρόσβασης του Σίτι στην ΕΕ, είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν πρόκειται να περάσει.

Πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά θέλουν απλώς να δουν τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα που έχουν ήδη συμφωνηθεί να εφαρμόζονται σωστά στο πλαίσιο των Εργατικών, για να προστατεύσουν τη μαζική συνεισφορά του κλάδου στα κρατικά ταμεία.

Μια μελέτη της PwC για το City of London Corporation και το TheCityUK που δημοσιεύθηκε τον Μάιο υπολόγισε ότι η συνολική φορολογική συνεισφορά του κλάδου των χρηματοοικονομικών και συναφών επαγγελματικών υπηρεσιών ήταν 110,2 δισεκατομμύρια λίρες (140 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023.

Αυτό ισοδυναμεί με το 12,3% των συνολικών φορολογικών εσόδων του Ηνωμένου Βασιλείου, περισσότερο από τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την εκπαίδευση ή περισσότερο από το ήμισυ του προϋπολογισμού για την υγεία.

Οι επικείμενες αλλαγές στους κανόνες της Βρετανίας σχετικά με τις εισαγωγές στο χρηματιστήριο έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν περισσότερες αρχικές δημόσιες προσφορές, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμπεριλάβουν τον λιανοπωλητή fast-fashion Shein της Κίνας και άλλες παρόμοιες συμφωνίες.

Η βρετανική οικονομία βγήκε από την ύφεση με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, αλλά το ευρύτερο οικονομικό σκηνικό παραμένει εύθραυστο.

Το δημόσιο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υψηλό, σχεδόν ισοδύναμο με το ΑΕΠ, με προοπτικές χαμηλής ανάπτυξης, οδηγώντας τους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι οι φόροι θα αυξηθούν αναπόφευκτα για να στηρίξουν την υγεία και άλλες υπηρεσίες, καθιστώντας τον χρηματοπιστωτικό τομέα πιθανό στόχο.

«Είναι πολύ απλό πραγματικά, οι επιχειρήσεις θέλουν βεβαιότητα», δήλωσε ο Naresh Aggarwal, συνεργάτης πολιτικής και τεχνικός διευθυντής στο Association of Corporate Treasurers. Η M&G Investments ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες ότι οι εκλογές για το Εργατικό Κόμμα είναι απίθανο να αλλάξουν θεμελιωδώς την κατεύθυνση της αγοράς μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου όπου οι αποτιμήσεις είναι πεσμένες σε σύγκριση με τη Wall Street.

Όμως ο Ράιτ της New Financial προειδοποίησε ότι οι Εργατικοί μπορεί να είναι πιο ριζοσπαστικοί στην κυβέρνηση από ό,τι ήταν στην αντιπολίτευση, μια άποψη που επαναλαμβάνεται από τον Σάμιουελ Γκρεγκ του Αμερικανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών.

«Το Σίτι πρέπει να αναγνωρίσει ότι οι Εργατικοί είναι πιο αροστεροί σήμερα από ό,τι ήταν στην εποχή της ακμής του Τόνι Μπλερ», είπε ο Γκρεγκ, μιλώντας για τους Νέους Εργατικούς στις αρχές της δεκαετίας του 2000. «Αυτό δεν μπορεί παρά να κάνει τη ζωή πιο αβέβαιη για το Σίτι υπό μια κυβέρνηση Εργατικών με τεράστια πλειοψηφία».

Σχετικές ειδήσεις