Εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία: Τι δείχνει το exit poll με το κλείσιμο της κάλπης

Βρετανία: Η καταμέτρηση θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα 
Εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία: Τι δείχνει το exit poll με το κλείσιμο της κάλπης
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
2'

Το exit poll από τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα της Βρετανίας δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις έκλεισαν οι κάλπες, στις 10:00 μ.μ. τοπική ώρα, ενώ η καταμέτρηση θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα και μέχρι το πρωί της Παρασκευής.

Τα κατά τόπους exit polls πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 144 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Το exit poll διενεργείται από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos, από κοινού για το BBC News, το ITV News και το Sky News.

Οι Εργατικοί θα επικρατήσουν σε μια σαρωτική νίκη σε αυτές τις γενικές εκλογές, νικώντας το Συντηρητικό Κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, σύμφωνα με το exit poll των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών.

Οι Εργατικοί προβλέπεται να κερδίσουν 410 έδρες, δίνοντας στον Σερ Κίρ Στάρμερ μια πλειοψηφία 170 εδρών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ipsos UK για το Sky News, το BBC και το ITV News.

Το Συντηρητικό Κόμμα αναμένεται να καταρρεύσει στις 131 έδρες.

Παρά το γεγονός ότι οι Εργατικοί πιθανόν να έχουν εξασφαλίσει μια σαρωτική νίκη, η τελική τους πλειοψηφία των 170 εδρών μπορεί να υπολείπεται κατά εννέα από αυτήν που είχε επιτύχει ο Τόνι Μπλερ το 1997.

Τόσο το ποσοστό των ψήφων όσο και οι έδρες του Συντηρητικού Κόμματος θα μπορούσαν να είναι οι χαμηλότερες στην ιστορία του κόμματος.

Το τελικό ποσοστό του κόμματος μπορεί να έχει πληγεί από την αυξανόμενη υποστήριξη της Reform UK, η οποία προβλέπεται να κερδίσει 13 έδρες - αν και το τελικό ποσοστό της είναι εξαιρετικά αβέβαιο.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είχαν ιδιαίτερα καλές επιδόσεις σε έδρες όπου ξεκίνησαν δεύτεροι μετά τους Συντηρητικούς, ιδίως σε εκείνες που κατείχαν μέχρι το 2015.

Η επίδοση του SNP φαίνεται να είναι χειρότερη από ό,τι προέβλεπαν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, κερδίζοντας μόλις 10 έδρες.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα των exit polls στο σύνολό τους:

Εργατικοί: 410
Συντηρητικοί: 131
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 61
Reform UK: 13
SNP: 10
Plaid Cymru: 4
Πράσινο Κόμμα: 2
Λοιπά: 19




Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή