Βρετανία: Θρίαμβος των Εργατικών μετά από 14 χρόνια - Ο Σούνακ φεύγει, ο Στάρμερ έρχεται

Εκλογές στη Βρετανία: Οι Εργατικοί  θριαμβεύουν με πλειοψηφία 170 εδρών, σύμφωνα με το exit poll που δείχνει συντριβή των Τόρις μετά από 14 ολόκληρα χρόνια
O Kiρ Στάρμερ
O Kiρ Στάρμερ
AP
1'

Οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ καταγράφουν ιστορική νίκη στις γενικές εκλογές με πλειοψηφία 170 εδρών, σύμφωνα με ένα exit poll για το BBC, το ITV και το Sky. Εάν η πρόβλεψη είναι ακριβής, σημαίνει ότι ο σερ Στάρμερ θα γίνει πρωθυπουργός με 410 βουλευτές των Εργατικών – λίγο λιγότερους δηλαδή από το σύνολο του Tόνι Μπλερ το 1997.

Οι Συντηρητικοί αναμένεται να πέσουν στους 131 βουλευτές, τον χαμηλότερο αριθμό τους στη μεταπολεμική ιστορία. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να έρθουν τρίτοι με 61 βουλευτές. Ακολουθεί το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας που θα δει τον αριθμό των βουλευτών του να πέφτει στους 10, ενώ το Reform UK προβλέπεται να συγκεντρώσει 13 βουλευτές, σύμφωνα με το exit poll.

Το Κόμμα των Πρασίνων της Αγγλίας και της Ουαλίας προβλέπεται να διπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών του σε δύο και το Plaid Cymru θα εξασφαλίσει τέσσερις βουλευτές. Τα λοιπα Κόμματα προβλέπεται να λάβουν 19 έδρες. Το exit poll, το οποίο επιβλέπεται από τον Sir John Curtice και μια ομάδα στατιστικολόγων, βασίζεται σε δεδομένα από ψηφοφόρους σε περίπου 130 εκλογικά τμήματα στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία.

Η δημοσκόπηση δεν καλύπτει τη Βόρεια Ιρλανδία. Στις τελευταίες πέντε γενικές εκλογές, το exit poll ήταν ακριβές σε εύρος 1,5 έως 7,5 εδρών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή