H Bρετανία ψήφισε Εργατικούς και «αλλαγή» με τον Κιρ Στάρμερ - Συντριπτική ήττα για τους Τόρις

Ιστορική νίκη για τους Εργατικούς του Ηνωμένου Βασιλείου που εξασφαλίζουν μεγάλη πλειοψηφία και ξαναζούν τις εποχές θριάμβου του Τόνι Μπλερ. Ο Κιρ Στάρμερ ετοιμάζεται να μετακομίσει στη Ντάουνιγκ Στριτ
AP
4'

Ο σερ Κιρ Στάρμερ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας με το Εργατικό Κόμμα του να κερδίζει τεράστια πλειοψηφία στις κοινοβουλευτικές εκλογές, την ώρα που οι Συντηρητικοί του Ρίσι Σούνακ καταγράφουν συντριπτικές απώλειες, στο χειρότερο ίσως αποτέλεσμα στην ιστορία τους

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι Εργατικοί θα κερδίσουν 410 έδρες στο κοινοβούλιο των 650 εδρών και πλειοψηφία 170, βάζοντας τελεία στα 14 χρόνια διακυβέρνησης των Συντηρητικών. Το κόμμα του Σούνακ φάινεται πως εξασφαλίζει μόλις 131 έδρες, από 346 όταν διαλύθηκε το κοινοβούλιο στη χειρότερη εκλογική επίδοση στην ιστορία του, καθώς οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τους Τόρις για την κρίση κόστους ζωής και τα χρόνια αστάθειας και διαμάχης που είχαν ως αποτέλεσμα πέντε διαφορετικούς πρωθυπουργούς από το 2016.

«Το μέλλον της Βρετανίας ήταν στο ψηφοδέλτιο σε αυτές τις εκλογές. Και, αν κερδίσουμε απόψε θα εργαστούμε αμέσως από τα πρώτα μας βήματα για αλλαγή» δήλωσε ο Πατ ΜακΦάντεν, συντονιστής της εκστρατείας των Εργατικών.
Οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες προβλέπεται ότι θα λάβουν 61 έδρες, ενώ το δεξιό λαϊκιστικό Reform UK του οπαδού του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ αναμένεται να κερδίσει 13 έδρες.

Ενώ η πρόβλεψη ήταν πολύ καλύτερη από το αναμενόμενο, το γενικό αποτέλεσμα δείχνει ότι το απογοητευμένο βρετανικό κοινό φαίνεται να μετατοπίζει την υποστήριξη προς την κεντροαριστερά, σε αντίθεση με τη Γαλλία όπου η ευρωσκεπτικιστική «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν σημείωσε ιστορικά κέρδη στον πρώτο γύρο των εκλογών της προηγούμενης Κυριακής.

Δεν ήταν μόνο οι Συντηρητικοί των οποίων η ψήφος προβλεπόταν ότι είχε καταρρεύσει. Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας είχε προβλεφθεί να κερδίσει μόνο 10 έδρες, τη χειρότερη επίδοσή του από το 2010, μετά από μια περίοδο αναταραχής που οδήγησε στην παραίτηση δύο ηγετων σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, μια αστυνομική έρευνα για τα οικονομικά του κόμματος και διασπάσεις σε μια σειρά θεμάτων.

Στις τελευταίες έξι βρετανικές εκλογές, μόνο ένα exit poll είχε το αποτέλεσμα λάθος - το 2015 όταν η δημοσκόπηση προέβλεπε ένα κοινοβούλιο ασταθές, ενώ στην πραγματικότητα οι Συντηρητικοί κέρδισαν την πλειοψηφία. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ακολουθήσουν τις επόμενες ώρες.

Ο Σούνακ κατέπληξε το Γουέστμινστερ και πολλούς στο δικό του κόμμα προκηρύσσοντας τις εκλογές νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν τον Μάιο, με τους Συντηρητικούς να υπολείπονται των Εργατικών κατά περίπου 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Ήλπιζε ότι το χάσμα θα μειωνόταν όπως συνέβαινε παραδοσιακά στις βρετανικές εκλογές, αλλά η «ψαλίδα» δεν κατάφερε να κλείσει σε μια αρκετά καταστροφική εκστρατεία.

Ξεκίνησε άσχημα με τη βροχή έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ καθώς ανακοίνωσε τις κάλπες προτού οι βοηθοί και οι υποψήφιοι των Συντηρητικών εμπλακούν σε ένα σκάνδαλο τζόγου για ύποπτα στοιχήματα με θέμα...την ημερομηνία των εκλογών. Η πρόωρη αποχώρηση του Σουνάκ από τις εκδηλώσεις μνήμης της D-Day στη Γαλλία για να δώσει μια τηλεοπτική συνέντευξη εξόργισε τους βετεράνους και ακόμη και εκείνοι μέσα στο κόμμα του είπαν ότι εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πολιτική του δεινότητα.

Εάν το exit poll αποδειχτεί σωστό, αντιπροσωπεύει μια απίστευτη ανάκαμψη για τους Εργατικούς που αντιμετώπιζαν μια υπαρξιακή κρίση μόλις πριν από τρία χρόνια, όταν έχασαν μια κοινοβουλευτική έδρα με διαφορά 16% από τους Συντηρητικούς, μια σχεδόν μοναδική νίκη για κυβερνητικό κόμμα.

Όμως μια σειρά από σκάνδαλα -κυρίως αποκαλύψεις για πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown για την πανδημία- υπονόμευσαν τον τότε πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 το προβάδισμα των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις, που ήταν υψηλότερο από κάθε άλλη φορά κατά τη διάρκεια των 11 χρόνων στην κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ, εξαφανίστηκε.

Η καταστροφική πρωθυπουργία έξι εβδομάδων της Λιζ Τρας, η οποία ακολούθησε την αναγκαστική αποχώρηση του Τζόνσον στο τέλος του 2022, εδραίωσε την πτώση και ο Σουνάκ δεν μπόρεσε να ανακόψει το μεγάλο προβάδισμα των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις. Ενώ οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός για τον «άχρωμο» ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, το απλό μήνυμά του ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή φαίνεται να έχει απήχηση στους ψηφοφόρους.

Ωστόσο, το προβλεπόμενο αποτέλεσμα του Εργατικού Κόμματος δεν θα ταιριάζει απόλυτα με το επίπεδο ρεκόρ που πέτυχε το κόμμα υπό τον Τόνι Μπλερ το 1997, όταν κατέλαβε 418 έδρες, με πλειοψηφία 179.