Επεκτείνεται κατά 300.000 τ.μ θαλάσσιο πάρκο στον Νότιο Ωκεανό – Καταφύγιο πιγκουίνων και φαλαινών

Η επέκταση του θαλάσσιου πάρκου γύρω από τις «ανέγγιχτες» νήσους Χερντ και Μακ Ντόναλντ στην Ανταρκτική θα προσφέρει ελπίδες διάσωσης για τα σπάνια είδη θαλάσσιας πανίδας από την κλιματική αλλαγή, δίχως να αποτελέσει τροχοπέδη για τη βιομηχανία της αλιείας
Νοτιοδυτική άποψη της νήσου Χερντ το 2009
Wikipedia
5'

Το θαλάσσιο πάρκο που περιλαμβάνει τις νήσους Χερντ και Μακ Ντόναλντ στην Ανταρκτική πρόκειται να επεκταθεί, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να σχεδιάζει να προστατεύσει επιπλέον 300.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ωκεανού.

Η επέκταση θα τετραπλασιάσει το μέγεθος της τρέχουσας προστατευόμενης περιοχής, παρέχοντας ένα καταφύγιο για πιγκουίνους, φώκιες, φάλαινες και άλμπατρος, καθώς και προστατεύοντας σημαντικές περιοχές αναπαραγωγής και τροφής για τη θαλάσσια ζωή και την ορνιθοπανίδα.

Οι νήσοι Χερντ και Μακ Ντόναλντ βρίσκονται στον Νότιο Ωκεανό, 4.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της αυστραλιανής ηπειρωτικής χώρας και 1.700 χιλιόμετρα βόρεια της Ανταρκτικής. Πρόκειται για άγονες περιοχές, που έχουν διατηρηθεί μακριά από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Θεωρούνται ως μια από τις πιο παρθένες περιοχές παγκοσμίως και έχουν καταχωρισθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Επί του παρόντος, το 17% των υδάτων γύρω από τις νήσους Χερντ και Μακ Ντόναλντ έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνη καταφυγίου, ενώ παράλληλα είναι δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο ευρύ κοινό.

Η τοποθεσία των «ανέγγιχτων» νήσων Χερντ και Μακ Ντόναλντ στην Ανταρκτική

Wikipedia

Η προτεινόμενη επέκταση θα δημιουργήσει ζώνες προστασίας εθνικών πάρκων και οικοτόπων σε πολλά από τα υπόλοιπα ύδατα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Αυστραλίας γύρω από τα νησιά. Αυτό συνεπάγεται πως το 90% των γύρω υδάτων θα προστατεύονται σε κάποιον σεβαστό βαθμό.

«Οι νήσοι Χερντ και Μακ Ντόναλντ είναι ένα μοναδικό και εξαιρετικό μέρος του πλανήτη μας. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το προστατεύσουμε», δήλωσε η ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος Τάνια Πλίμπερσεκ. «Είναι ανέγγιχτο από τον άνθρωπο. Δεν υπάρχουν “ζιζάνια”, δεν υπάρχουν "εισβολείς" και φιλοξενεί ολόκληρη σειρά απειλούμενων ειδών που θέλουμε να προστατεύσουμε καλύτερα, συμπεριλαμβανομένων φαλαινών, φώκιες και άλμπατρος», συμπλήρωσε.

Πιγκουίνοι στην Ανταρκτική

Unsplash

Οι ανησυχίες των οικολόγων για τις απροστάτευτες θαλάσσιες ζώνες

Την πρόταση της επέκτασης του θαλάσσιου πάρκου χαιρέτισαν θαλάσσιοι οικολόγοι, ωστόσο οι ίδιοι οικολόγοι εξακολουθούν να ανησυχούν ότι οι πιο ευαίσθητες τοποθεσίες δεν θα προστατεύονται επαρκώς.

Ο δρ. Άντριου Κόνσταμπλ, από το Κέντρο Θαλάσσιας Κοινωνιοοικολογίας στο πανεπιστήμιο της Τασμανίας, είναι ειδικός στα οικοσυστήματα των νήσων Χερντ και Μακ Ντόναλντ. Ο ίδιος θα ήθελε να δει μια περιοχή με ρηχά νερά, στην οποία θα δημιουργηθεί μια ζώνη καταφυγίου για τις φώκιες. Στην ίδια περιοχή θα ήθελε να δει υποβρύχιες κορυφογραμμές και φαράγγια που είναι ζωτικής σημασίας για την αναπαραγωγή πιγκουίνων και τους οργανισμούς του πυθμένα της θάλασσας.

Ο Ρίτσαρντ Λεκ που ηγείται των εκστρατειών της αυστραλιανής WWF πιστεύει ότι η μετακίνηση-επέκταση ορισμένων από τα προτεινόμενα όρια της θαλάσσιας ζώνης θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό. «Υπάρχουν ορισμένοι βασικοί βιότοποι που είναι σημαντικοί για τους πιγκουίνους, που παραμένουν απροστάτευτοι βάσει της νέας πρότασης», είπε.

Τα πτηνά άλμπατρος στην Ανταρκτική

Unsplash

Συμπλήρωσε πως «οι εν λόγω θαλάσσιες περιοχές δεν θα έχουν αντίκτυπο στην υπάρχουσα αλιευτική βιομηχανία και θα ήταν υπέροχο να αναθεωρηθεί αυτή η πρόταση και να προστατεύονται αυτά τα σημαντικά είδη της θαλάσσιας πανίδας».

Τόσο ο δρ. Κόνσταμπλ όσο και ο κ. Λεκ ήλπιζαν να δουν την προστασία υψηλού επιπέδου να εφαρμόζεται πέρυσι σε ολόκληρη σχεδόν τη νήσο Μακουάρι (άλλη μια απομακρυσμένη περιοχή της Ανταρκτικής).

«Θέλουμε να δούμε παρόμοιο επίπεδο φιλοδοξίας όπως έχει ήδη εφαρμόσει η κυβέρνηση στα άλλα νησιά της Ανταρκτικής», είπε ο κ. Λεκ. Πρόσθεσε πως «Η Αυστραλία είναι απίστευτα τυχερή που είναι θεματοφύλακας αυτού του απίστευτου τόπου και πρέπει πραγματικά να της προσφέρουμε την προστασία που της αξίζει».

Φώκιες στην Ανταρκτική

Unsplash

Η επέκταση του θαλάσσιου πάρκου δεν θα γίνει τροχοπέδη για την αλιεία

Η πρόταση της επέκτασης του θαλάσσιου πάρκου θα επιτρέψει τη συνέχιση της τρέχουσας εμπορικής αλιείας, με τις αλιευτικές δραστηριότητες για σκουμπρί να θεωρούνται βιώσιμες.

Η κ. Πλίμπερσεκ είπε ότι η υπάρχουσα αλιεία θα μπορούσε να «συνυπάρξει» με την επέκταση των προστατευόμενων περιοχών, σημειώνοντας ότι συμβάλλουν στην αποτροπή της παράνομης αλιείας. «Αυτή τη στιγμή, έχουμε μια πολύ σημαντική συμφωνία συνεργασίας με τις υπάρχουσες αλιευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Υπάρχει άλλωστε, επίγνωση οποιασδήποτε απόπειρας παράνομης αλιείας», πρόσθεσε.

Οι θαλάσσιοι οικολόγοι είναι ικανοποιημένοι με το ότι οι τρέχουσες αλιευτικές δραστηριότητες είναι βιώσιμες, αλλά πιστεύουν ότι ορισμένα από τα όρια του καταφυγίου θα μπορούσαν να αλλάξουν για την καλύτερη προστασία ορισμένων περιοχών του βυθού της θάλασσας.

Θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση για την προτεινόμενη επέκταση και τα όρια έως τις 5 Σεπτεμβρίου.

Πάγοι στην Ανταρκτική

Unsplash

Απομακρυσμένα νησιά «στα σύνορα της κλιματικής αλλαγής»

Η απομόνωση των νησιών είναι το κλειδί για την ικανότητά τους να παρέχουν ένα καταφύγιο για τη θαλάσσια ζωή και την ορνιθοπανίδα.

Όμως, όσο απομακρυσμένα κι αν είναι, τα νησιά της Ανταρκτικής βρίσκονται «στα σύνορα της κλιματικής αλλαγής», σύμφωνα με τον δρ. Κόνσταμπλ. «Υπάρχουν είδη που ζουν στις νήσους Χερντ και Μακ Ντόναλντ που είναι ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», είπε.

«Καθώς ο ωκεανός θερμαίνεται, αυτά τα είδη μπορεί να χαθούν, καθώς είναι φύσει προσαρμοσμένα στο κρύο. Πρέπει λοιπόν, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους παρέχουμε ασφάλεια».

Η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει επίσης μια ερευνητική αποστολή στις νήσους Χερντ και Μακ Ντόναλντ το 2025 ή το 2026, με κόστος 17,6 εκατομμύρια δολάρια.

*Με πληροφορίες από abc

Σχετικές ειδήσεις