Εκλογές στη Βρετανία: Ιστορική νίκη Στάρμερ - Τελειώνει ο Σούνακ μετά την πανωλεθρία των Τόρις

Με τα exit polls να επιβεβαιώνονται μέχρι... κεραίας, ο Κιρ Στάρμερ αναδείχτηκε νικητής των Βρετανικών εκλογών
4'

Οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ κατέγραψαν ιστορική νίκη στις Βρετανικές εκλογές φτάνοντας στις 405 έδρες, 5 λιγότερες από όσες είχαν προβλέψει τα exit polls.

Για πρώτη φορά μετά τον Γκόρντον Μπράουν (2007-2010), ο αριθμός 10 της Ντάουνινγκ Στριτ θα έχει ένοικο έναν Εργατικό, τον Κιρ Στάρμερ, ο οποίος οδήγησε το κόμμα του σε θρίαμβο στις βρετανικές εκλογές, εξασφαλίζοντας ευρεία πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.

Η θητεία του Ρίσι Σούνακ ολοκληρώνεται με μια βαριά ήττα, καθώς οι Συντηρητικοί προβλέπεται να καταγράψουν τη χειρότερη επίδοσή τους από ιδρύσεως του κόμματος. Πρόκειται ουσιαστικά για ολική ανατροπή του εκλογικού σκηνικού σε σύγκριση με το 2019, όταν ο Μπόρις Τζόνσον είχε ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε οδηγήσει τους Εργατικούς στη χειρότερη επίδοσή τους από το 1935.

Έτσι ο Ρίσι Σούνακ αναμένεται να παραιτηθεί από την ηγεσία των Τόρις, αλλά οι επίδοξοι διάδοχοι – μεταξύ αυτών οι Πένι Μόρντοντ, Γκραντ Σαπς, Σουέλα Μπράβερμαν, Στιβ Μπέικερ, Ρόμπερτ Τζένρικ – αγωνιούν επί του παρόντος για τα αποτελέσματα στις εκλογικές τους περιφέρειες, αφού η επανεκλογή τους μόνο δεδομένη δεν θεωρείται.

Κιρ Στάρμερ: «Η χώρα ψήφισε για αλλαγή χώρα μίλησαν και είναι έτοιμοι για την αλλαγή»

Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η Βρετανία ψήφισε στις 4 Ιουλίου για αλλαγή και ότι είναι η ώρα για το κόμμα του ν’ ανταποκριθεί στις προσδοκίες, μιλώντας μετά τη νίκη για την έδρα του στο κοινοβούλιο.

«Απόψε οι άνθρωποι εδώ και σε ολόκληρη τη χώρα μίλησαν και είναι έτοιμοι για την αλλαγή», δήλωσε ο Στάρμερ.

«Η αλλαγή αρχίζει ακριβώς εδώ».

Οι δημοσκοπήσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας νωρίτερα, έδειχναν ότι το Εργατικό Κόμμα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές με καθαρή πλειοψηφία, τοποθετώντας τον Στάρμερ σε τροχιά ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Ρίσι Σούνακ, θέτοντας τέρμα σε μία περίοδο 14 ετών συντηρητικών κυβερνήσεων στη Βρετανία.

Δύσκολες στιγμές για τους Τόρις - Το χειρότερο αποτέλεσμα για το κόμμα από το 1830

Εάν οι Συντηρητικοί συγκεντρώσουν πράγματι μόλις 131 έδρες, θα είναι το χειρότερο αποτέλεσμά τους όσον αφορά τις έδρες από τότε που άρχισαν να αυτοαποκαλούνται Συντηρητικό κόμμα τη δεκαετία του 1830, υπό τον Robert Peel. Παλαιότερα το χειρότερο αποτέλεσμά τους ήταν το 1906, όταν είχαν 156 έδρες, γράφει ο Guardian

Δύσκολη στιγμή για το Συντηρητικό Κόμμα, παραδέχεται ο υπουργός ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων των Συντηρητικών Μελ Στράιντ στο BBC Radio 4: «Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για το Συντηρητικό Κόμμα».

Πρόσθεσε οτι λυπάται πολύ που το exit poll προβλέπει ότι ορισμένοι από τους συναδέλφους του θα χάσουν τις θέσεις τους. Διατηρώντας τη θέση του ο ίδιος λέει οτι «θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε».

Την Τετάρτη - μια ημέρα πριν από τις εκλογές - ο Στράιντ έγινε πρωτοσέλιδο όταν παραδέχτηκε ότι πίστευε ότι ήταν πιθανό να υπάρξει μια τεράστια πλειοψηφία των Εργατικών, παραδεχόμενος ουσιαστικά προκαταβολικά την ήττα.

Ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς έχασε τη βουλευτική του έδρα

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς έχασε τη βουλευτική του έδρα καθώς τα πρώτα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών τον δείχνουν εκτός κοινοβουλίου.

Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας ηττήθηκε στην εκλογική περιφέρεια Γουέλιν Χάτφιλντ της νότιας Αγγλίας από τον υποψήφιο του Εργατικού Κόμματος, Άντριου Λιούιν, ο οποίος με 19.877 ψήφους κερδίζει την έδρα.

Ο 55χρονος Γκραντ Σαπς, που έλαβε 16.078 ψήφους, υποστήριξε την Ουκρανία από τότε που επιλέχθηκε να αντικαταστήσει τον Μπεν Γουάλας στο υπουργείο Άμυνας πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ταξιδεύοντας μάλιστα στο Κίεβο έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Πιστός υποστηρικτής του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, είχε αναλάβει διάφορους ρόλους στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ διετέλεσε επίσης υπουργός Εσωτερικών της Λιζ Τρας για έξι ημέρες.

Το κόμμα Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ εξέλεξε τον πρώτο του βουλευτή

Το κόμμα Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ εξέλεξε για πρώτη φορά βουλευτή, με τον Λι Άντερσον να διατηρεί την έδρα που κέρδισε το 2019 όταν όμως ήταν μέλος του Συντηρητικού Κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άντερσον εγκατέλειψε τους Τόρις και εντάχθηκε στο Reform UK νωρίτερα φέτος. Το Reform UK προβλέπεται να εξασφαλίσει 13 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα με το exit poll που μετέδωσαν νωρίτερα τα δίκτυα BBC, ITV και Sky News.

Ο ηγέτης του κόμματος Νάιτζελ Φάρατζ θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα κερδίσει την έδρα στο Κλάκτον του Έσσεξ και να εκλεγεί έτσι βουλευτής έπειτα από επτά αποτυχημένες απόπειρες στο παρελθόν.

Σχετικές ειδήσεις