Πώς συνδέεται το κρασί με τους δεινόσαυρους;

Το αρχαιότερο απολιθωμένο σταφύλι που έχει βρεθεί ποτέ στο δυτικό ημισφαίριο, ηλικίας 60 εκατομμυρίων ετών.
3'

Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων μπορεί να δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για την εξάπλωση των αρχαίων αμπελοειδών όπως αποκαλύφθηκε από απολιθωμένους σπόρους σταφυλιού στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το περιοδικό «Nature Plants», η εξαφάνιση των προϊστορικών ερπετών επέτρεψε την ανάπτυξη περισσότερων δέντρων και άνοιξε το δρόμο για την εξάπλωση των αμπελοειδών.

Σε επιτόπια έρευνα στην Κολομβία, τον Παναμά και το Περού, οι ερευνητές από το Μουσείο Φιλντ στο Σικάγο ανακάλυψαν απολιθωμένους σπόρους σταφυλιών εκατομμυρίων ετών. Ένας από αυτούς αντιπροσωπεύει το αρχαιότερο απολίθωμα σπόρου σταφυλιού που έχει βρεθεί ποτέ στο δυτικό ημισφαίριο καθώς εκτιμάται ότι είναι περίπου 60 εκατ. ετών. Αυτοί οι απολιθωμένοι σπόροι δείχνουν πώς εξαπλώθηκε η οικογένεια των αμπελοειδών στα χρόνια που ακολούθησαν την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

«Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική γιατί δείχνει ότι μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, τα αμπελοειδή άρχισαν πραγματικά να εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Φαμπιάνι Χερέρα, επιμελήτρια παλαιοβοτανικής του μουσείου.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η εξαφάνιση των δεινοσαύρων δεν επηρέασε μόνο τα ζώα αλλά και τα φυτά. «Σκεφτόμαστε πάντα τα ζώα, τους δεινόσαυρους, γιατί ήταν τα μεγαλύτερα πλάσματα που επηρεάστηκαν, αλλά το γεγονός της εξαφάνισης είχε τεράστιο αντίκτυπο και στα φυτά. Τα δάση επανήλθαν με τρόπο που άλλαξε τη σύνθεση των φυτών», είπε η επιστήμονας.

Δεν είναι εύκολο για τους ερευνητές να κατανοήσουν πώς εξαφανίστηκαν ορισμένα φυτά επειδή οι μαλακοί ιστοί- όπως αυτοί των φρούτων- είναι δύσκολο να διατηρηθούν. Οι σπόροι ωστόσο μπορεί να απολιθωθούν και να αποκαλύψουν μυστικά αρχαίων ειδών.

Η σύνδεση του κρασιού με τους δεινόσαυρους

Το αρχαιότερο απολιθωμένο σταφύλι που έχει βρεθεί ποτέ στο δυτικό ημισφαίριο, ηλικίας 60 εκατομμυρίων ετών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αρχαιότερα γνωστά απολιθώματα σπόρων σταφυλιού έχουν βρεθεί στην Ινδία και χρονολογούνται πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια, όταν ο γιγάντιος αστεροειδής Chicxulub χτύπησε τη Γη και προκάλεσε μια μαζική εξαφάνιση, η οποία εξόντωσε το 80% της ζωής στον πλανήτη.

Ωστόσο, μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, ορισμένα τροπικά δάση,όπως αυτά στη Νότια Αμερική, άρχισαν να εξαπλώνονται, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερευνητές εκτιμούν πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα απολιθώματα αυτά εμφανίζονται για πρώτη φορά περίπου την ίδια εποχή που ο αστεροειδής χτύπησε τη Γη. Την εποχή των δεινοσαύρων, τα δάση κυριαρχούνταν από κωνοφόρα δέντρα με μεγάλα και ανοικτά φυλλώματα και από χαμηλά φυτά. Αυτό πιθανώς συνέβαινε επειδή τα μεγάλα είδη των δεινοσαύρων ξερίζωναν τα δέντρα και αποψίλωναν μεγάλες εκτάσεις βλάστησης, είτε κατά την κίνησή τους είτε για λόγους διατροφής.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν το αρχαιότερο απολιθωμένο σπόρο σταφυλιού κατά τη διάρκεια επιτόπιας έρευνας στις κολομβιανές Άνδεις το 2022.«Το απολίθωμα βρισκόταν πάνω σε ένα βράχο 60 εκατομμυρίων ετών και εκτιμούμε ότι είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα σταφυλιού στον κόσμο», είπε η ερευνήτρια.

Αρχικά, η ομάδα το αναγνώρισε με βάση το σχήμα, το μέγεθος και άλλα μορφολογικά χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της αξονικής τομογραφίσς αποκάλυψαν την εσωτερική δομή του και επιβεβαίωσαν την ταυτότητά του. «Το αρχείο απολιθωμάτων μας λέει ότι η οικογένεια των αμπελοειδών είναι ένα πολύ ανθεκτική. Αυτό το είδος εξαφανίστηκε από την Κεντρική και τη Νότια Αμερική, αλλά κατάφερε να προσαρμοστεί και να επιβιώσει σε άλλα μέρη του κόσμου» κατέληξε η επιστήμονας.