Εκλογές Βρετανία: Ολική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού - «Η αλλαγή τώρα ξεκινάει» δηλώνει ο Στάρμερ
Σαρωτική ήταν η νίκη των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές, που εξασφάλισαν τις 326 έδρες που απαιτούνται για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο νυν πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος κέρδισε την κοινοβουλευτική του έδρα στη βόρεια Αγγλία, αναγνώρισε, νωρίς το πρωί τη νίκη των Εργατικών και επικοινώνησε με τον Στάρμερ, για να τον συγχαρεί.
Η πρωθυπουργική θητεία του επικεφαλής των Τόρις ολοκληρώνεται με μία βαριά ήττα, αφού το κόμμα κατέγραψε μία από τις χειρότερες επιδόσεις από ιδρύσεώς του.
«Η αλλαγή είναι ωραία»
Έτσι μιλάμε για ολική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού σε σύγκριση και με τις τελευταίες εκλογές, το 2019, όταν ο Μπόρις Τζόνσον είχε ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε οδηγήσει τους Εργατικούς στη χειρότερη επίδοσή τους από το 1935.
Μετά από 14 χρόνια παραμονής των Συντηρητικών στην εξουσία, ο αριθμός 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, για πρώτη φορά μετά τον Γκόρντον Μπράουν, που ήταν πρωθυπουργός από το 2007 έως το 2010 θα έχει ένοικο έναν Εργατικό, που οδήγησε το κόμμα σε θρίαμβο, με ευρεία πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.
«Τα καταφέραμε! Κάνατε εκστρατεία, παλέψατε, ψηφίσατε και τώρα έφτασε! Η αλλαγή αρχίζει τώρα! Και, για να είμαι ειλικρινής είναι ωραία. Τεσσεράμισι χρόνια δουλειάς αλλάζοντας το κόμμα. Αυτός είναι ο σκοπός: ένα αλλαγμένο Εργατικό κόμμα, έτοιμο να υπηρετήσει τη χώρα, να επαναφέρει τη Βρετανία στην υπηρεσία των εργαζομένων», δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ στην ομιλία του μετά τη νίκη.
Πάνω από μισές έδρες για τους Εργατικούς
Οι Εργατικοί εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσουν 410 από τις συνολικά 650 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα με το BBC, ενώ οι υπόλοιπες έδρες μοιράζονται ως εξής:
Συντηρητικό Κόμμα 144 έδρες
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 58 έδρες
Εθνικό Κόμμα Σκωτίας 8 έδρες
Reform UK 4 έδρες
υπόλοιπα κόμματα 26 έδρες
Ο 61χρονος νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, απευθυνόμενος σε ψηφοφόρους της εκλογικής του περιφέρειας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είπε: «Απόψε οι άνθρωποι εδώ και σε ολόκληρη τη χώρα μίλησαν και είναι έτοιμοι για την αλλαγή».
Είναι σαφές πως οι Βρετανοί έδειξαν την δυσαρέσκειά τους στις κάλπες και δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να γυρίσουν σελίδα και να μπει η χώρα σε μία νέα εποχή, μετά από πέντε συντηρητικούς πρωθυπουργούς, το Brexit, τη λιτότητα, την κρίση της αγοραστικής δύναμης και την επιδείνωση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Θρίαμβος Κόρμπιν - Στη βουλή ο Φάρατζ
Η μοναδική φιλοδοξία των Τόρις τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας ήταν να περιορίσουν το εύρος της ήττας. Πλήθος ανωτέρων στελεχών των Συντηρητικών έχουν χάσει τις έδρες τους, συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Άμυνας Γκραντ Σαπς, της Πένι Μόρντοντ και του ευρωσκεπτικιστή Τζέικομπ Ρις Μογκ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ φαίνεται πως καταφέρνει να κρατηθεί στην θέση του.
Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, Σερ Εντ Ντάβεϊ προσβλέπει «στο καλύτερο αποτέλεσμα εδώ και έναν αιώνα» για το κόμμα του, με το BBC να προβλέπει σχεδόν 60 έδρες, σε μεγάλη άνοδο από το 2019.
Για τους Εργατικούς, το Βόρειο Ίσλινγκτον ήταν ένας δυνατός πονοκέφαλος, εκεί όπου ο πρώην ηγέτης τους, Τζέρεμι Κόρμπιν θριάμβευσε ως ανεξάρτητος, ενώ ο Νάιτζελ Φάρατζ για πρώτη φορά μπαίνει στη Βουλή αφού κέρδισε μία έδρα.
Τέλος εποχής στη Βρετανία
Οι εκλογές της 4ης Ιουλίου σηματοδοτούν το τέλος μίας εποχής και την αρχή μίας άλλης. Οι Συντηρητικοί μετά από 14 χρόνια αφήνουν το τιμόνι της χώρας αφού οι Εργατικοί κατάφεραν να τους διώξουν από την εξουσία.
Μέσα σε πέντε χρόνια οι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει άρδην, αφού η τεράστια πλειοψηφία των Τόρις το 2019 αυτή τη στιγμή θα φαινόταν αδιανόητη. Ο Στάρμερ κατάφερε να επαναφέρει τους Εργατικούς στο προσκήνιο, με τους Συντηρητικούς να καταρρέουν, αλλάζοντας τον έναν πίσω από τον άλλον τους αρχηγούς τους μέσα σε αυτή την πενταετία.
Μπορεί να υπάρχουν ακόμα αρκετές έδρες για να ανακοινωθούν, αλλά οι Εργατικοί έχουν ήδη μπει σε πορεία σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς ο Κιρ Στάρμερ αργότερα μέσα στη μέρα θα μεταβεί στο Μπάκιγχαμ για να αναλάβει επίσημα τον έλεγχο της χώρας.