Εκλογές Βρετανία: Εκτός Βουλής η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας και «ηχηρά» ονόματα των Τόρις

Η συντριπτική ήττα των Συντηρητικών αλλάζει τους συσχετισμούς στο πολιτικό τοπίο της Βρετανίας με δεκάδες στελέχη να μέουν εκτός Βουλής 
AP
2'

Συντριπτική ήταν η ήττα που γνώρισαν οι Συντηρητικοί στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας, με πολλούς πρώην υπουργούς της κυβέρνησης και μεγάλα στελέχη του κόμματος να χάνουν τις έδρες τους.

Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών είναι πιθανό να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο μέλλον των Τόρις, οι οποίοι θα πρέπει να ανακάμψουν μετά την ιστορική τους ήττα σε μια περίοδο που μοιάζουν διχασμένοι μεταξύ της πιο δεξιάς πτέρυγας και της πιο κεντρώας.

Εκτός Βουλής υπουργοί των Συντηρητικών

Ο πρώτος που «έπεσε» στο προπύργιο του στο βόρειο Λονδίνο είναι ο πρώην υπουργός Άμυνας του Σούνακ, Γκραντ Σαπς, που έχασε την έδρα του από υποψήφιο των Εργατικών. Ο Σαπς είναι ο πλέον υψηλόβαθμος υπουργός που χάνει την έδα του σε βουλευτικές εκλογές, μετά το 1997 και την ήττα του Μάικλ Πορτίλο, τότε υπουργού Άμυνας.

Στενός συνεργάτης του απερχόμενου πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, ο Σαπς ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας τον Αύγουστο του 2023, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε περάσει από διάφορα υπουργεία πρώτης γραμμής.

Ένα ακόμη ηχηρό όνομα των Τόρις που μένει εκτός Βουλής είναι η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας, η οποία έχασε επίσης την έδρα της, στην ανατολική Αγγλία. Η Τρας είχε διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία όμως αποχώρησε έπειτα από μόλις 49 ημέρες και αφού προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στην αγορά και κατάρρευση της στερλίνας.

Ηττημένη των εκλογών και η Πένι Μόρντοντ, αρμόδια για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο, που το 2022 ήταν υποψήφια για να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία. Μάλιστα θεωρείτο μία από τους βασικούς υποψήφιους για να αναλάβουν την προεδρία του κόμματος, εφόσον ο Σούνακ αποφασίσει να παραιτηθεί.

Η υπουργός Πολιτισμού του Σούνακ, η Λούσι Φρέιζερ, επίσης ηττήθηκε από τον υποψήφιο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Ο πρώην υπουργός, υπέρμαχος του Brexit, ευρωσκεπτικιστής Τζέικομπ Ρις - Μογκ, ηττήθηκε επίσης από τον υποψήφιο των Εργατικών.

Παράλληλα υπουργοί δεύτερου πλάνου, όπως ο υφυπουργός Βετεράνων Τζόνι Μέρσερ και η Τέρις Κόφι, πρώην δεύτερη στην ιεραρχία επί κυβερνήσεως Λιζ Τρας δεν θα επιστρέψουν στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, δεκάδες είναι οι απερχόμενοι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος που αποφάσισαν να μην είναι υποψήφιοι, όπως και η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Αντιθέτως άλλα στελέχη των Συντηρητικών κατάφεραν να σώσουν τις έδρες τους, όπως ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, η πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν ή ο Κένι Μπάντενοκ, υπουργός Εμπορίου επί Ρίσι Σούνακ, ο οποίος παρουσιάζεται συχνά ως υποψήφιος για την προεδρία των Συντηρητικών.