Ρίσι Σούνακ: Ζήτησε συγγνώμη από τους Βρετανούς - Θα παραιτηθεί από την ηγεσία των Συντηρητικών

«Το μήνυμά σας ήταν ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας πρέπει να αλλάξει, εύχομαι στον Κιρ Στάρμερ καλή επιτυχία», είπε μεταξύ άλλων ο Ρίσι Σούνακ 
Associated Press
2'

Ο Ρίσι Σούνακ, υπό βροχή και συνοδευόμενος από τη σύζυγό του έδωσε την τελευταία του ομιλία ως πρωθυπουργός στην είσοδο της πρωθυπουργικής κατοικίας στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, πριν μεταβεί στο παλάτι για να υποβάλει την παραίτησή του στον βασιλιά Κάρολο.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους Βρετανούς, για τελευταία φορά, ζητώντας συγγνώμη και ανακοινώνοντας ότι μεταβαίνει στο Παλάτι, προκειμένου να παραιτηθεί δηλώνοντας ότι έλαβε το ξεκάθαρο μήνυμα του λαού, ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει», ενώ ζήτησε συγγνώμη και από τους Συντηρητικούς.

Παράλληλα, ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι μετά το αποτέλεσμα των εκλογών θα παραιτηθεί από την ηγεσία των Συντηρητικών, όχι όμως αμέσως αλλά όταν γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την επιλογή του διαδόχου του.

«Άκουσα τον θυμό σας»

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τον βρετανικό λαό. Έδωσα όλο μου τον εαυτό στην πρωθυπουργία της χώρας, αλλά στείλατε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας πρέπει να αλλάξει. Και η δική σας κριτική ειναι η μοναδική που μετράει. Έχω ακούσει τον θυμό σας, την απογοήτευσή σας και αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για την ήττα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σούνακ αναφέρθηκε στα στελέχη των Συντηρητικών που μένουν εκτός της Βουλής των Κοινοτήτων, ενώ ζήτησε συγγνώμη από το κόμμα του, ανακοινώνοντας την παραίτησή του από την ηγεσία των Τόρις.

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλους τους υποψήφιους των Συντηρητικών. Θα παραιτηθώ από την ηγεσία, όχι αμέσως, αλλά όταν γίνουν οι επίσημες προετοιμασίες για την επιλογή του διαδόχου μου. Είναι σημαντικό μετά από 14 χρόνια στην εξουσία οι Συντηρητικοί να ανοικοδομηθούν και να αναλάβουν τον κρίσιμο ρόλο τους ως αντιπολίτευση», τόνισε.

Ο Ρίσι Σούνακ έκανε την αυτοκριτική του, δηλώνοντας περήφανος για τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, αναφερόμενος στην επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο και την μείωση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, ωστόσο εμφανίστηκε απολογητικός απέναντι στους ψηφοφόρους που ήταν ξεκάθαροι πως δεν εγκρίνουν την διακυβέρνησή του. Δεν παρέλειψε δε να ευχηθεί καλή επιτυχία στον Κιρ Στάρμερ για το δικό του έργο, σημειώνοντας ότι «οι επιτυχιές του θα είναι επιτυχίες όλων μας», ενώ ευχαρίστησε την σύζυγό του και τις κόρες τους για τις θυσίες που έκαναν και τη στήριξη που έλαβε από εκείνες όλο αυτό το διάστημα.

Σχετικές ειδήσεις