Κιρ Στάρμερ: «Τιμή και προνόμιο το δημόσιο καθήκον - Ξεκινάμε αμέσως δουλειά»

Οι ευχαριστίες στον Ρίσι Σούνακ και η δέσμευση απέναντι στους Βρετανούς για μία ολική επανεκκίνηση της χώρας 
Κιρ Στάρμερ: «Τιμή και προνόμιο το δημόσιο καθήκον - Ξεκινάμε αμέσως δουλειά»
GETTY IMAGES
5'

Ο Κιρ Στάρμερ έλαβε το χρίσμα από τον βασιλιά Κάρολο και είναι πλέον και επίσημα ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο ηγέτης των Εργατικών από το βήμα της Ντάουνινγκ Στριτ εκφώνησε την πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός.

«Έλαβα εντολή να σχηματίσω τη νέα κυβέρνηση αυτού του υπέροχου έθνους. Ευχαριστώ τον Ρίσι Σούνακ για όσα κατάφερε ως ο πρώτος Ασιάτης πρωθυπουργός της χώρας. Αναγνωρίζω την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά του, αλλά η χώρα αποφάσισε για αλλαγή σελίδας».

Σε άλλο σημείο ο Στάρμερ δήλωσε ότι «Η πληγή και η έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί να επουλωθεί μόνο με έργα και όχι με λόγια. Το γνωρίζω και σήμερα μπορούμε να κάνουμε την αρχή. Το δημόσιο καθήκον είναι τιμή και προνόμιο»

Ενώ αναφερόμενος στους ψηφοφόρους των Εργατικών είπε, «Θα φέρουμε την ευθύνη της εμπιστοσύνης σας, ενώ ανοικοδομούμε τη χώρα».

«Ξεκινά η αποστολή εθνικής ανανέωσης»

«Αν δεν ψηφίσατε Εργατικούς, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνησή μου θα σας υπηρετήσει, η πολιτική μπορεί να είναι μία δύναμη για το καλό. Αλλάξαμε το κόμμα και επιστρέψαμε στο καθήκον. Πρώτα η χώρα, μετά το κόμμα», είπε και υπογράμμισε ότι η Βρετανία χρειάζεται μία μεγάλη επανεκκίνηση.

Ο νέος πρωθυπουργός ξετύλιξε το πλάνο του για την διακυβέρνηση της χώρας, τονίζοντας ότι θα δώσει έμφαση στην παιδεία, την οικονομία αλλά και την εσωτερική πολιτική, διασφαλίζοντας ότι η χώρα θα είναι ασφαλής για όλους, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη μείωσης του κόστους ενέργειας.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Κιρ Στάρμερ ανέφερε ότι η κυβέρνησή του δεσμεύεται για μία «ήρεμη και υπομονετική ανοικοδόμηση» της χώρας.

«Με σεβασμό και ταπεινότητα, σας προσκαλώ όλους να συμμετάσχετε σε αυτή την κυβέρνηση στην αποστολή της εθνικής ανανέωσης. Το έργο μας είναι επείγον και ξεκινάμε σήμερα».

Το κλίμα έξω από την πρωθυπουργική κατοικία ήταν άκρως πανηγυρικό, με τον Στάρμερ να αποθεώνεται από τους συγκεντρωμένους οπαδούς των Εργατικών, οι οποίοι τον υποδέχθηκαν με σημαίες και χειροκροτήματα. Μαζί με την σύζυγό του χαιρέτησαν το συγκεντρωμένο πλήθος πριν ο Στάρμερ απευθυνθεί για πρώτη φορά με τη νέα του ιδιότητα στον βρετανικό λαό.

Με την άνοδο των Εργατικών στην εξουσία έχουμε την ολική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, καθώς μετά από 14 χρόνια διακυβέρνησης των Συντηρητικών, ο αριθμός 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, για πρώτη φορά μετά τον Γκόρντον Μπράουν, που ήταν πρωθυπουργός από το 2007 έως το 2010 θα έχει ένοικο έναν Εργατικό, που οδήγησε το κόμμα σε θρίαμβο, με ευρεία πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.

Οι Εργατικοί εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσουν 410 από τις συνολικά 650 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα με το BBC, ενώ οι υπόλοιπες έδρες μοιράζονται ως εξής:

Συντηρητικό Κόμμα 144 έδρες

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 58 έδρες

Εθνικό Κόμμα Σκωτίας 8 έδρες

Reform UK 4 έδρες

υπόλοιπα κόμματα 26 έδρες

Πότε θα ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση

Ο σχηματισμός κυβέρνησης και η σύσταση της Νέας Βουλής των Κοινοτήτων δεν θα αργήσει, με την Ομιλία του Βασιλιά στη Νέα Βουλή, να είναι προγραμματισμένη για τις 17 Ιουλίου.

Και ενώ το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να αντικατοπτρίσει σε μεγάλο βαθμό το υπάρχον σκιώδες συμβούλιο των Εργατικών, δεν είναι δεδομένο ότι θα απαρτίζεται από τα ίδια πρόσωπα ακριβώς. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Sky News, οι στενοί συνεργάτες του Κιρ Στάρμερ αποζητούν μεγαλύτερους ρόλους για την Έλι Ριβς, που ήταν η αναπληρώτρια συντονίστρια της εθνικής εκστρατείας, τον Τζόναθαν Άσγουορθ, και την Άλισον ΜακΓκόβερν, σκιώδη υπουργό Εργασίας. Κάποια στελέχη του κόμματος βέβαια θα απογοητευτούν, παρόλο που δεν είναι απίθανος ένας ανασχηματισμός μέσα στα πέντε χρόνια της θητείας του Στάρμερ.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα κληθεί να «σηκώσει τα μανίκια» και να ξεκινήσει τη δουλειά αμέσως, με την πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής να πραγματοποιείται στις 9 Ιουλίου, όταν και θα ορκιστούν.

Στη συνέχεια μέχρι τις 31 Ιουλίου θα συνεχιστούν κανονικά οι συνεδριάσεις, οπότε και θα διακόψει η Βουλή για καλοκαιρινές διακοπές, μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, αν και ο Στάρμερ ήλπιζε να μειώσει την καλοκαιρινή περίοδο σε δύο εβδομάδες, αλλά βρήκε «τοίχο», αφού τα παράπονα ήταν αρκετά από τους βουλευτές του που δηλώνουν εξαντλημένοι.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, ο μονάρχης θα εκφωνήσει την Ομιλία του Βασιλιά πριν το κοινοβούλιο στις 17 Ιουλίου, για την Επίσημη Έναρξη του Κοινοβουλίου με τη νέα του σύνθεση.

Ο Στάρμερ θα κληθεί πολύ σύντομα να εκπροσωπήσει τη χώρα του ως πρωθυπουργός, καθώς την Τρίτη 9 Ιουλίου θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον για την σύνοδο των 75 χρόνων του ΝΑΤΟ, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, που εκτιμάται ότι θα είναι ο Ντέιβιντ Λάμι και τον υπουργό Άμυνας, που πιθανά θα ειναι ο Τζον Χίλι. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο Στάρμερ θα συναντηθεί κατ ιδίαν με τον Τζο Μπάιντεν.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή