Εκλογές στη Βρετανία: Η επόμενη μέρα και ο «ελέφαντας στο δωμάτιο»

Βρετανικές εκλογές: Η προίκα των κρίσεων που παραλαμβάνει ο Στάρμερ και η ανάλυση του κ. Σωτήρη Ζαρταλούδη, αναπληρωτή καθηγητή συγκριτικής ευρωπαϊκής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.
4'

Όλα τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στην επόμενη μέρα των βρετανικών εκλογών.

Το Βρετανικό Εργατικό Κόμμα κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές με συντριπτική πλειοψηφία έναντι των Συντηρητικών του Ρίσι Σουνάκ , οι οποίοι υπέστησαν τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία τους μετά από 14 χρόνια στην εξουσία.

«Η επόμενη μέρα των εκλογών της 4ης Ιουλίου επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων τους τελευταίους μήνες: οι εργατικοί του Σερ Κίερ Στάρμερ επιτυγχάνουν μια συντριπτική νίκη με προβλεπόμενες 412 έδρες έναντι των συντηρητικών οι οποίοι προβλέπονται να περιοριστούν στις 121 έδρες, νούμερο ιστορικά χαμηλό που μόνο το 1832 επί ηγεσίας του Λόρδου Γουέλινγκτον μπορούμε να το ξαναδούμε.

Οι συντηρητικοί δέχτηκαν πιέσεις από όλες τις πλευρές και μέτωπα: σε κάποιες έδρες έχασαν στην αντιπολίτευση των εργατικών, σε άλλες έδρες σε φιλελευθέρους δημοκράτες που αποτελούν το τρίτο κόμμα με προβλεπόμενες 71 έδρες και σε άλλες από το κόμμα της «Μεταρρύθμισης» με ηγέτη τον αρχιερέα του Brexit, Nigel Farage που φαίνεται να καταφέρνει την εκλογή του στην Βουλή μετά από εφτά ανεπιτυχείς προσπάθειες ως αρχηγός του τέταρτου κόμματος με προβλεπόμενες 4 έδρες αλλά και με πολύ αυξημένο ποσοστό ψήφων που τους έφερε σε πολλές έδρες δεύτερους», λέει στο Newsbomb.gr ο κ. Σωτήρης Ζαρταλούδης, αναπληρωτής καθηγητής συγκριτικής ευρωπαϊκής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Από πού προήλθε το χτύπημα στους Συντηρητικούς

Σύμφωνα με τον κ. Ζαρταλούδη «οι συντηρητικοί συνθλίβονται από αριστερά (εργατικοί) από το κέντρο (φιλελεύθεροι) και από τα δεξιά τους (Φαράζ)».

Τα παγιωμένα προβλήματα

Όπως σχολιάζει ο καθηγητής στο Newsbomb.gr, η νέα κυβέρνηση της χώρας με πρωθυπουργό τον Στάρμερ θα έχει ένα εύρος προβλημάτων, τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών δεν μπόρεσε να λύσει ή τα έκανε και χειρότερα: τις συνθήκες διαβίωσης των Βρετανών (πχ. Ακρίβεια, εισοδήματα, τα προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας).

«Αλλά και τον λεγόμενο «ελέφαντα στο δωμάτιο» του Brexit, μιας και η βρετανική οικονομία έχει δεχτεί ένα ανεπανάληπτο πλήγμα από την διάρρηξη των οικονομικών δεσμών με την Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Ταυτόχρονα, η αγορά εργασίας δημιουργεί πονοκέφαλο για όποια κυβέρνηση που υπόσχεται έλεγχο της μετανάστευσης: ενώ οι μεταναστευτικές ροές βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό επίπεδο, οι κενές θέσεις εργασίας που δεν μπορούν να καλυφτούν λόγω ανυπαρξίας εργατικών χεριών», προσθέτει.

Οι στόχοι των Εργατικών και η συνταγή επιτυχίας

Σύμφωνα με τον κ. Ζαρταλούδη, «οι Εργατικοί θα προσπαθήσουν να φέρουν σε μια τάξη ή κανονικότητα την πολιτική ζωή της Βρετανίας που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει κλονιστεί από συνεχή σκάνδαλα των συντηρητικών οι οποίοι κατάφεραν να έχουν πέντε διαφορετικούς πρωθυπουργούς από το 2016 μέχρι σήμερα».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, «η ιστορική νίκη των εργατικών επιβραβεύει την ήπια και αποφασιστική ηγεσία του Στάρμερ που μετακίνησε το κόμμα στο Κέντρο αλλά και αναδεικνύει την απέχθεια των ψηφοφόρων προς τους Συντηρητικούς που πλέον μπαίνουν σε μια από τις πιο οδυνηρές περιόδους περισυλλογής και προσπάθειας για ανασυγκρότηση», καταλήγει ο Σωτήρης Ζαρταλούδης.

Τα πρόσωπα στις θέσεις «κλειδιά»

Τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία διορίζει ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, μετά την κατάρρευση των Τόρις και του Ρίσι Σούνακ στην εκλογική αναμέτρηση.

Η Άντζελα Ρέινερ αναλαμβάνει ως αναπληρώτρια πρωθυπουργός.

Η 45χρονη Ρέιτσελ Ριβς, επιβεβαιώθηκε ως η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών για πρώτη φορά στα 800 χρόνια του αξιώματος.

Η Ιβέτ Κούπερ νέα υπουργός Εσωτερικών

Ο Ντέιβιντ Λάμι είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών,

ο Τζόν Χίλι αναλαμβάνει υπουργός Άμυνας

και η Shabana Mahmood υπουργός Δικαιοσύνης.

Η Μπρίτζετ Φίλπσον νέα υπουργός Παιδείας

Ο Γουές Στρίτινγκ νέος υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας

Ο Εντ Μίλιμπαντ υπουργός Ενέργειας και μηδενικών ρύπων

Σχετικές ειδήσεις