Νέα τάση το λούσιμο με βραστό νερό - Ειδικοί απάντησαν για ποιους συνιστάται

Ιδιαίτερα πρέπει να προσέξουν οι γυναίκες με βαμμένα μαλλιά 
Νέα τάση το λούσιμο με βραστό νερό -  Ειδικοί απάντησαν για ποιους συνιστάται
Φωτ.: Unsplash
3'

Το σκληρό νερό περιέχει άλατα μετάλλων, τα οποία διεισδύοντας στα μαλλιά, τα φριζάρουν και τα στεγνώνουν, ενώ μετά το λούσιμο με πιο μαλακό, βρασμένο νερό, τα μαλλιά γίνονται πιο μεταξένια, είπαν δερματολόγοι και ειδικοί τριχολόγοι στην εφημερίδα VZGLYAD, σχολιάζοντας την τάση να λούζουν κάποιοι τα μαλλιά με βραστό νερό.

«Πρέπει να ομολογήσω, δεν έχω παρατηρήσει την αυξανόμενη μόδα για τη χρήση βρασμένου νερού για το λούσιμο των μαλλιών. Μπορώ όμως να υποθέσω ότι οι κάτοικοι περιοχών όπου επικρατεί το σκληρό νερό με άλατα μπορεί να τείνουν σε τέτοια πειράματα», λέει η δερματολόγος και τριχολόγος Alena Shcherbatykh.

Εξηγεί ότι το σκληρό και το μαλακό νερό έχουν διαφορετικά αποτελέσματα στο τριχωτό της κεφαλής και στα μαλλιά μας.

Εάν το νερό είναι μαλακό, τότε, κατά κανόνα, δεν στεγνώνει, δεν πλένει καλά τα μαλλιά και καθαρίζει πιο απαλά. Τα σαμπουάν σε μαλακό νερό ξεπλένονται επίσης λιγότερο έντονα. Για άτομα με λιπαρό τριχωτό της κεφαλής, αυτή η μέθοδος πλυσίματος μπορεί να μην είναι κατάλληλη, καθώς αυτό το αποτέλεσμα δεν θα προσφέρει επαρκή καθαρισμό.

«Το σκληρό νερό, αντίθετα, μπορεί να ξεπλυθεί από μόνο του. Αλλά ταυτόχρονα, μπορεί να συμβάλει στην ξηρότητα και το ξεφλούδισμα του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής. Και αν αγγίξουμε τα μαλλιά μετά το πλύσιμο με μαλακό νερό και το πλύσιμο με σκληρό νερό, θα παρατηρήσουμε ότι μετά από σκληρό νερό θα είναι πιο ανακατεμένα, θα μπλέκονται πιο εύκολα, θα είναι πιο δύσκολα στο χτένισμα και θα είναι δυσάρεστα στην αφή», λέει η γιατρός.

Σύμφωνα με την ίδια, το σκληρό νερό περιέχει άλατα μετάλλων - μαγνήσιο, ασβέστιο και άλλα. Το βράσιμο μετατρέπει το σκληρό νερό σε πιο μαλακό. «Ως εκ τούτου, εάν αισθάνεστε ότι το νερό στο ντους είναι πολύ σκληρό, τότε μπορείτε να το βράσετε για να πλύνετε τα μαλλιά σας, να πλύνετε το πρόσωπο και τα χέρια σας, το δέρμα θα νιώσει καλύτερα, αλλά αυτή η μέθοδος δεν φαίνεται πολύ βολική. Μια εναλλακτική θα ήταν η εγκατάσταση ενός φίλτρου», τονίζει η Shcherbatykh.

Μια δεύτερη άποψη

Η δερματολόγος και τριχολόγος Tatyana Egorova τονίζει από την πλευρά της επίσης ότι όταν το νερό βράζει, εμφανίζεται μια χημική αντίδραση, με αποτέλεσμα να κατακρημνίζεται το ασβέστιο. Στην καθημερινή ζωή, οι άνθρωποι το συναντούν τακτικά όταν βάζουν αφιλτράριστο νερό βρύσης, μετά από το οποίο σχηματίζεται μια λευκή επικάλυψη στο κάτω μέρος του βραστήρα.

«Όταν πλένεις τα μαλλιά σου με μαλακό νερό, τα μαλλιά σου γίνονται πιο απαλά και μεταξένια. Και όταν τα πλένετε δυνατά, τα ιόντα ασβεστίου διεισδύουν ανάμεσα στα λέπια της τρίχας, με αποτέλεσμα να αφρατέψουν τα μαλλιά και να τα κάνουν πιο σκληρά. Είναι πολύ κακό, για παράδειγμα, οι βαμμένες ξανθές να πλένουν τα μαλλιά τους αν το νερό είναι σιδηρούχο, καθώς θα κοκκινίσει την όμορφη ξανθιά τρίχα και θα στεγνώσει ακόμη περισσότερο τα μαλλιά», σημειώνει.

Εκτός από το πλύσιμο των μαλλιών σας με βρασμένο νερό, η δερματολόγος συνιστά να εφαρμόσετε ένα αδύναμο διάλυμα ξιδιού στα μαλλιά σας - μία κουταλιά της σούπας ξίδι 9% ανά λίτρο νερού.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή