Ποιος είναι ο σερ Κιρ Στάρμερ: Από τα παιδικά χρόνια στην εξουσία

Κιρ Στάρμερ: για πολύ καιρό η ζωή και η καριέρα του ήταν σε πολύ διαφορετικό δρόμο
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
3'

Πριν από τρία χρόνια ο Κιρ Στάρμερ σκέφτηκε σοβαρά να παραιτηθεί από την ηγεσία των Εργατικών.
Ήταν το 2021 και το κόμμα του είχε μόλις χάσει τις ενδιάμεσες εκλογές του Χάρτλπουλ από τους Συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον. Ήταν η πρώτη φορά που οι Εργατικοί έχασαν ποτέ την έδρα.

Αλλά τα πράγματα αλλάζουν...

Ο σερ Κιρ Στάρμερ έγινε μόνο το πέμπτο πρόσωπο στη βρετανική ιστορία που πήρε τους Εργατικούς από την αντιπολίτευση και τους οδήγησε στην εξουσία. Ωστόσο, το αποτέλεσμα του Χάρτλπουλ είναι μια υπενθύμιση ότι το ταξίδι του προς την Downing Street δεν ήταν καθόλου απλό. Μάλιστα, για πολύ καιρό η ζωή και η καριέρα του ήταν σε πολύ διαφορετικό δρόμο.

Πώς μεγάλωσε ο Κιρ Στάρμερ

Ο Κιρ Στάρμερ ένα από τα τέσσερα παιδιά, μεγάλωσε στην πόλη Oxted στα σύνορα Kent-Surrey. Τον μεγάλωσαν ο τεχνίτης πατέρας του και τη νοσοκόμα μητέρα του, η οποία έπασχε από μια εξουθενωτική μορφή αρθρίτιδας γνωστής ως νόσος του Still.
Ο Κιρ Στάρμερ έχει μιλήσει για τις προκλήσεις του να μεγαλώνεις σε μια εποχή υψηλού πληθωρισμού τη δεκαετία του 1970. «Αν είσαι εργατική τάξη, φοβάσαι το χρέος», είπε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
«Η μαμά και ο μπαμπάς μου φοβόντουσαν τα χρέη, οπότε επέλεγαν τον λογαριασμό που δεν θα πλήρωναν». Η επιλογή ήταν ο τηλεφωνικός λογαριασμός.

Τα νεότερα του χρόνια

Είχε εμμονή με το ποδόσφαιρο. Ήταν ταλαντούχος μουσικός και έμαθε βιολί.

Τι γίνεται όμως με την πολιτική; Υπήρχαν πάντα ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένου του ονόματός του που του δόθηκε ως φόρο τιμής στον πρώτο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Keir Hardie.
Ο Κιρ Στάρμερ ασχολήθηκε με την αριστερή πολιτική κατά τη διάρκεια της προκοινοβουλευτικής του ζωής.

Κι όπως καταλήγει το BBC στο αφιέρωμά του έγινε ένας «αδίστακτος» ηγέτης.

Ο σερ Κιρ Στάρμερ αγκάλιασε τον βρετανικό πατριωτισμό φτάνοντας στο σημείο σε μια διάσκεψή να τραγουδήσει το God Save the King. Πέρασε την προεκλογική εκστρατεία υποστηρίζοντας ότι είχε αλλάξει το Εργατικό Κόμμα και ότι μπορούσε να αλλάξει και τη χώρα.

Η οικογένεια του νέου πρωθυπουργού

Το εκλογικό αποτέλεσμα θα σημάνει αλλαγή και για την οικογένεια Στάρμερ.
Ο σερ Κιρ τώρα 61 ετών, παντρεύτηκε τη σύζυγό του Βικτόρια το 2007. Πρόθεσή της είναι να συνεχίσει να εργάζεται για το NHS στον τομέα της υγείας.
Η κυρία Στάρμερ έχει εμφανιστεί σε ορισμένες εκδηλώσεις υψηλού προφίλ, όπως ομιλίες σε συνέδρια και σε μια συναυλία της Taylor Swift. Αλλά είναι απίθανο να παίξει τόσο σημαντικό ρόλο στη δημόσια ζωή όσο κάποιοι σύντροφοι άλλων πολιτικών στο παρελθόν.
Ωστόσο, ο ίδιος ήταν ειλικρινής σχετικά με τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει το υψηλό αξίωμα, ιδιαίτερα στον έφηβο γιο και την κόρη του.
Είπε στο BBC το 2021: «Ανησυχώ για τα παιδιά μου. Αυτό είναι ίσως το μοναδικό πράγμα που με κρατάει ξύπνιο – για το πώς θα τους προστατεύσουμε μέσω αυτού».