Νιγηρία: Γιόρτασαν 50 χρόνια γάμου στην «πρωτεύουσα των διαζυγίων» - Το μυστικό τους

Ένα ζευγάρι που ζει στην «πρωτεύουσα των διαζυγίων» της Νιγηρίας δέχεται τα εύσημα για το γάμο του, αφού πρόσφατα γιόρτασαν 50 χρόνια μαζί
To μυστικό του ευτυχισμένου γάμου μοιράστηκε ένα ζευγάρι στη Νιγηρία
5'

Ένα ζευγάρι που ζει στην «πρωτεύουσα των διαζυγίων» της Νιγηρίας χαιρετίζεται για τη διάρκεια του γάμου του, αφού πρόσφατα γιόρτασε την 50η επέτειο. Ο Mahmud Kabir Yusuf και ο Rabiatu Tahir μίλησαν στο BBC για τα μυστικά της ευτυχίας τους και για το γιατί τόσοι πολλοί γάμοι αποτυγχάνουν στη βόρεια πόλη Kano, σε ένα βίντεο που έχει προκαλέσει πολλά σχόλια.

Ο Γιουσούφ το αποδίδει στη γενναιόδωρη φύση της συζύγου του. «Είναι ένας πολύ ανιδιοτελής άνθρωπος και παραβλέπει πολλά που έχουν συμβάλει στην επιτυχία του γάμου μας», είπε ο 76χρονος στο BBC Hausa. Αυτό προκαλεί ένα χαμόγελο από την Tahir, η οποία είναι στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα. Μαζί το ζευγάρι απέκτησε 13 παιδιά - και επαίνεσε την ικανότητα του συζύγου της να παραμένει ήρεμος μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλες οι οικογένειες.

«Είναι ένας πολύ υπομονετικός άνθρωπος και πιστεύω ότι αυτό ήταν επίσης το κλειδί για την επιτυχία μας», είπε. Το ζευγάρι λέει ότι αγαπά και σέβεται ο ένας τον άλλον - και ξεκάθαρα απολαμβάνει ο ένας την παρέα του άλλου, γεγονός που φάνηκε από τα τρανταχτά τους γέλια κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Για τη Χασάνα Μαχμούντ, είναι μια αποκάλυψη. Η 39χρονη διαζευγμένη έχει παντρευτεί πέντε φορές και είναι εντυπωσιασμένη από το ζευγάρι και την έκδηλη ικανοποίησή του.

«Σε όλους τους γάμους μου έχω περάσει μόνο τέσσερα χρόνια με έναν σύζυγο – οπότε το να τον βλέπω στα social media να γιορτάζουν αυτό το ορόσημο ήταν ελπιδοφόρο», είπε. «Για μένα όλα άλλαξαν μετά τον γάμο», είπε η μητέρα τεσσάρων παιδιών. «Νιώθω άσχημα όποτε ακούω να αποκαλούν το Κάνο «πρωτεύουσα του διαζυγίου της Νιγηρίας», ελπίζω να αλλάξουν τα πράγματα», πρόσθεσε.

Το Κάνο απέκτησε το προσωνύμιο αφού τα ποσοστά διαζυγίων άρχισαν να αυξάνονται τη δεκαετία του 1990 και δεν κατάφερε να αποτινάξει την ανεπιθύμητη ετικέτα. Εκατοντάδες γάμοι καταρρέουν κάθε μήνα στην πολυπληθέστερη πολιτεία της Νιγηρίας, της οποίας η πρωτεύουσα, η πόλη Κάνο, είναι ο εμπορικός κόμβος του βορρά.

Το 2022 έρευνα που έγινε από το BBC σε συνεργασία με την τοπική κυβέρνηση αποκάλυψε ότι το 32% των γάμων στην πολιτεία Κάνο επιβιώνει μόνο μεταξύ τριών και έξι μηνών. Αποκάλυψε επίσης ότι ορισμένα άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 25 ετών είχαν ήδη περάσει από τρεις γάμους.

Η κλίμακα των χωρισμών προκαλεί ανησυχία - ειδικά για την Χίσμπα, μια ισλαμική υπηρεσία χρηματοδοτούμενη από το κράτος που ασχολείται με ηθικά ζητήματα και επιβάλλει τη Σαρία ή τον ισλαμικό νόμο στο κράτος. Έχει μια αστυνομική μονάδα που επιβάλλει πράγματα όπως ο διαχωρισμός ανδρών/γυναικών σε δημόσιους χώρους και η απαγόρευση του αλκοόλ για τους μουσουλμάνους, που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων. Διαθέτει επίσης συμβουλευτική υπηρεσία κυρίως για να βοηθήσει τα παντρεμένα ζευγάρια που βιώνουν δυσκολίες.

Πολλές γυναίκες συχνά σχηματίζουν ουρές έξω από τα γραφεία του για να παραπονεθούν ότι οι πρώην σύζυγοί τους δεν βοηθούν στη συντήρηση των παιδιών τους. Οι άνθρωποι τείνουν να παντρεύονται νέοι στο Κάνο - συχνά πριν από τη νόμιμη ηλικία των 18 ετών. Άλλοι πιστεύουν ότι η εύκολη μέθοδος διαζυγίου του Ισλάμ μπορεί να είναι ένας παράγοντας, καθώς οι σύζυγοι μπορούν απλώς να πουν στις γυναίκες τους: «Σε χωρίζω» ή να το γράψουν σε ένα κομμάτι χαρτί και τελείωσε. Στις μέρες μας ένα μήνυμα στα social media είναι αρκετό για να δώσει τέλος στον γάμο τους.

Η προβληματική οικονομία της Νιγηρίας είναι ο νούμερο ένα λόγος για τα διαζύγια αυτή τη στιγμή, λένε οι ειδικοί. Οι σύζυγοι βγαίνουν για να τα βγάλουν πέρα ​​και μερικές φορές επιστρέφουν σπίτι με άδεια χέρια, κάτι που προκαλεί ρήξεις. Η πρακτική της χρήσης προξενητών είναι κοινή στο Κάνο, επειδή σε μια μουσουλμανική κοινωνία οι άγαμοι άνθρωποι δεν αναμειγνύονται, επομένως είναι δύσκολο να συναντήσει κανείς πιθανούς συντρόφους.

Το μόνο μέρος όπου αναμειγνύονται τα φύλα θα ήταν στο πανεπιστήμιο ή σε άλλα τριτοβάθμια ιδρύματα, στα οποία οι περισσότεροι δεν παρακολουθούν.
Όταν οι άνθρωποι ταιριάζουν, συχνά παντρεύονται χωρίς να γνωρίζουν ο ένας τον άλλον.
Ο Yusuf, ο οποίος εργαζόταν για την πλέον ανενεργή Nigeria Airways, λέει ότι το να μοιράζεται τις δυσκολίες της ζωής και να βοηθάει ο ένας τον άλλον ήταν ζωτικής σημασίας για τον ευτυχισμένο γάμο του. «Η αγάπη είναι επίσης το κλειδί γιατί όταν υπάρχει αγάπη το ζευγάρι μένει μαζί. Η συμβουλή μου στους ανθρώπους που παντρεύονται είναι να μην μπουν σε ένα γάμο για εγωιστικούς λόγους, αλλά να το κάνουν με γνήσιες προθέσεις».

Η σύζυγός του συμφωνεί, προσθέτοντας: «Η δική μου συμβουλή είναι ότι όσοι θέλουν να παντρευτούν πρέπει να είναι υπομονετικοί μεταξύ τους - αν ο ένας σύντροφος είναι θυμωμένος, ο άλλος πρέπει να είναι ήρεμος».