Κούβα: Πέθανε η πρώτη σύζυγος του Φιντέλ Κάστρο σε ηλικία 95 ετών

H Μίρτα Ντίαζ - Μπαλάρτ, η πρώτη σύζυγος του Φιντέλ Κάστρο, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών.
TWITTER.
1'

Η πρώτη σύζυγος του Φιντέλ Κάστρο, η Μίρτα Ντίαζ - Μπαλάρτ, πέθανε σε ηλικία 95 ετών, όπως ανακοίνωσε ο εγγονός της, Φιντέλ Αντόνιο Κάστρο Σμιρνόφ, μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Η Μίρτα Ντίαζ - Μπαλάρτ, που ζούσε την Ισπανία, ήταν μητέρα του Φιντέλ Κάστρο Ντίαζ - Μπαλάρτ, γνωστού ως «Φιντελίτο», του μεγαλύτερου γιου του Κάστρο, που αυτοκτόνησε το 2018. Κόρη κουβανού πολιτικού της δεκαετίας του 1940, η Μίρτα Ντίαζ - Μπαλάρτ παντρεύτηκε τον Φιντέλ Κάστρο το 1948. Το ζευγάρι χώρισε το 1955.

Η μάχη για την κηδεμονία του παιδιού του, την οποία κέρδισε ο Φιντέλ Κάστρο, είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις. Μετά την νίκη της κουβανικής επανάστασης το 1959, η Μίρτα Ντίαζ - Μπαλάρτ αναγκάστηκε να εξοριστεί. Μπόρεσε, ωστόσο, να επισκεφθεί την Κούβα πολλές φορές.

Η οικογένεια Ντίαζ - Μπαλάρτ εξακολουθεί να διατηρεί μεγάλη επιρροή μεταξύ των κουβανών εξορίστων με έδρα το Μαϊάμι. Ένας από τους ανιψιούς της Μίρτα Ντίαζ - Μπαλάρτ και ξάδερφος του «Φιντελίτο» είναι ο Μάριο Ντίαζ - Μπαλάρτ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και «αντικαστρικός».

Ο Φιντέλ Κάστρο (1926 - 2016) παντρεύτηκε μία και μοναδική φορά, με την Μίρτα Ντίαζ - Μπαλάρτ. Αλλά είχε αποκτήσει τουλάχιστον παιδιά με τέσσερις διαφορετικές γυναίκες. Με την τελευταία του σύντροφο, την Ντάλια Σότο ντελ Βάγε, είχε αποκτήσει πέντε γιους.