Βαρκελώνη: Διαδηλωτές επιτίθενται σε «ανεπιθύμητους» τουρίστες με νεροπίστολα

Βαρκελώνη: Χιλιάδες κάτοικοι κατέβηκαν σε διαμαρτυρία για τις τιμές των ακινήτων, ζητώντας μέτρα για τον υπερτουρισμό
(AP Photo/Manu Fernandez)
3'

Οργισμένοι και αγανακτισμένοι είναι οι Ισπανοί στην Βαρκελώνη αναφορικά με το φαινόμενο του υπερτουρισμού. Χιλιάδες διαδηλωτές το βράδυ του Σαββάτου (6/7) βρέθηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης για να διαδηλώσουν κατά των παραθεριστών με έναν ιδιαίτερο τρόπο καθώς κρατούσαν στα χέρια τους πλακάτ και… νεροπίστολα!

Περίπου 2.800 άτομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, διαδήλωσαν κατά μήκος μιας παραλιακής συνοικίας της Βαρκελώνης με κεντρικό σύνθημα «Αρκετά! Ας βάλουμε όρια στον τουρισμό», ζητώντας από το κράτος να βάλει φρένο στην εισροή τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα κάθε χρόνο.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Η Βαρκελώνη δεν πωλείται» και «Οι τουρίστες να πάνε σπίτι τους».

Σημειώνεται ότι ορισμένοι εκ των διαδηλωτών χρησιμοποίησαν τα νεροπίστολα που κρατούσαν κατά των τουριστών που έτρωγαν σε εστιατόρια σε δημοφιλή μέρη. Φωνές του τύπου «Οι τουρίστες έξω από τη γειτονιά μας» ακούγονταν ενώ κάποιοι σταματούσαν μπροστά από τις εισόδους των ξενοδοχείων.

Οι κάτοικοι της πόλης που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το κόστος της στέγασης που ολοένα και αυξάνεται τα τελευταία χρόνια (68% άνοδος την τελευταία δεκαετία), οι επιπτώσεις του τουρισμού στο τοπικό εμπόριο και οι συνθήκες εργασίας στην πόλη είναι ορισμένα από τα κύρια ζητήματα των διαδηλωτών.

Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 18% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε τουριστικές πόλεις, όπως η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη, σύμφωνα με τον ιστότοπο ακινήτων Idealista.

Η πόλη εδώ και χρόνια έχει «ντυθεί» με αντιτουριστικά γκράφιτι και μηνύματα όπως «οι τουρίστες να πάνε σπίτι τους» που απευθύνονται στους επισκέπτες, τους οποίους κάποιοι ντόπιοι κατηγορούν για την άνοδο των τιμών των ακινήτων αλλά και διαμόρφωση της οικονομίας.

Ο Jaume Collboni, δήμαρχος της Βαρκελώνης, ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο ένα σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση όλων των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέχρι το 2028. Οι αρχές προσπαθούν να συγκρατήσουν την αύξηση του κόστους στέγασης και να καταστήσουν την πόλη βιώσιμη για τους κατοίκους. Από την άλλη, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν γίνονται αρκετά για να εξισορροπηθούν οι ανάγκες των τουριστών, οι οποίοι φέρνουν εκατομμύρια στην πόλη κάθε χρόνο, με εκείνες των ντόπιων.

«Τα τοπικά καταστήματα κλείνουν για να δώσουν τη θέση τους σε καταστήματα που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των γειτονιών. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν τα ενοίκια τους», δήλωσε ο Isa Miralles, ένας 35χρονος μουσικός που ζει στη συνοικία Barceloneta.

«Δεν έχω τίποτα εναντίον του τουρισμού, αλλά εδώ στη Βαρκελώνη υποφέρουμε από μια υπερβολή του τουρισμού που έχει κάνει την πόλη μας αβίωτη» δήλωσε ο Jordi Guiu, ένας 70χρονος κοινωνιολόγος. Η βορειοανατολική παραθαλάσσια πόλη, με τα διεθνούς φήμης αξιοθέατα όπως η Λα Σαγράδα Φαμίλια, δέχτηκε πέρυσι περισσότερους από 12 εκατομμύρια τουρίστες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.