ΗΠΑ: Ιστορικός καύσωνας απειλεί 130 εκατομμύρια ανθρώπους - Θερμοκρασίες ρεκόρ και πυρκαγιές

Ένας «δυνητικά ιστορικός» καύσωνας απειλεί περισσότερους από 130 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις ΗΠΑ
Iστορικός καύσωνας στις ΗΠΑ
AP
4'

Οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν τους 38 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές στις δυτικές ΗΠΑ αφού έσπασαν ρεκόρ και προκάλεσαν δεκάδες πυρκαγιές. Ένας μακροχρόνιος καύσωνας που έχει ήδη καταρρίψει ρεκόρ, πυροδότησε δεκάδες πυρκαγιές και άφησε περίπου 130 εκατομμύρια ανθρώπους υπό απειλή υψηλής θερμοκρασίας πρόκειται να ενταθεί αρκετά ώστε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) να τον θεωρήσει «δυνητικά ιστορικό».

H NWS ανέφερε το Σάββατο ακραία ζέστη ή συμβουλή για σχεδόν 133 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη χώρα– κυρίως στις δυτικές πολιτείες όπου η ζέστη, με θερμοκρασίες 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από το μέσο όρο, αναμένεται να διαρκέσει την επόμενη εβδομάδα. Η καταπιεστική ζέστη και η υγρασία θα μπορούσαν να αυξήσουν τις θερμοκρασίες άνω των περίπου 38 βαθμών Κελσίου σε μέρη του Βορειοδυτικού Ειρηνικού, του μέσου Ατλαντικού, δήλωσε ο Τζέικομπ Άσερμαν, μετεωρολόγος του NWS.

Τα ρεκόρ καταρρίφθηκαν σε τουλάχιστον τέσσερις πόλεις του Όρεγκον την Παρασκευή, ανέφερε το NWS. «Σίγουρα ένα αρκετά ανώμαλο γεγονός που περιμένουμε εδώ, το οποίο φαίνεται ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον στα μέσα της εβδομάδας», είπε ο Άσερμαν. Στο φεστιβάλ μπλουζ του Waterfront στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, οι λάτρεις της μουσικής αντιμετώπισαν τη ζέστη την Παρασκευή πίνοντας κρύο νερό και αναζητώντας καταφύγιο στη σκιά. Στο Λας Βέγκας, η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 37,7 βαθμούς Κελσίου μέχρι τις 10:30 το πρωί.

Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, το Λας Βέγκας κατέληξε να ισοφαρίζει το ημερήσιο ρεκόρ θερμότητας των 46,1 βαθμών Κελσίου, είπε η NWS, καθώς κάλεσε τους ανθρώπους να προσέχουν να μην αφήνουν παιδιά ή κατοικίδια μέσα σε οχήματα σε υπερβολική ζέστη. Την Παρασκευή, ένα νέο ρεκόρ θερμότητας για την ημέρα σημειώθηκε στην Κοιλάδα του Θανάτου της Καλιφόρνια, ένα από τα πιο καυτά μέρη στη Γη. Το προηγούμενο υψηλό καταρρίφθηκε, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 53 βαθμούς Κελσίου.

Η πιο καυτή θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ επίσημα στη Γη ήταν 57 βαθμοί Κελσίου στην Κοιλάδα του Θανάτου τον Ιούλιο του 1913, αν και ορισμένοι ειδικοί αμφισβητούν αυτή τη μέτρηση και λένε ότι το πραγματικό ρεκόρ ήταν 54 βαθμοί Κελσίου που καταγράφηκε εκεί τον Ιούλιο του 2021. Οι προειδοποιήσεις για σπάνιες θερμοκρασίες επεκτάθηκαν ακόμη και στα ανώτερα υψόμετρα, συμπεριλαμβανομένης της λίμνης Tahoe, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο Ρίνο να προειδοποιεί για «μεγάλους κινδύνους θερμότητας, ακόμη και στα βουνά».

Η έντονη ζέστη – σε συνδυασμό με ανέμους και χαμηλή υγρασία – σημαίνει ότι η πιθανότητα εξάπλωσης των πυρκαγιών είναι υψηλή. Οι προειδοποιήσεις ισχύουν σε μεγάλο μέρος της Καλιφόρνια μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, δήλωσε το τμήμα δασοκομίας και πυροπροστασίας της Καλιφόρνια. Οι αξιωματούχοι προέτρεψαν τους ανθρώπους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να λάβουν πρόσθετες προφυλάξεις, όπως η αποφυγή δραστηριοτήτων που μπορεί να πυροδοτήσουν πυρκαγιές και να ακολουθήσουν πιστά τις εντολές εκκένωσης.

Η Καλιφόρνια έχει περισσότερες από είκοσι πυρκαγιές σε όλη την πολιτεία, με τις δύο μεγαλύτερες, στο κεντρικό τμήμα της πολιτείας, να καίνε περισσότερα από 24.000 στρέμματα μαζί. Η πυρκαγιά Thompson, στην κομητεία Butte της βόρειας Καλιφόρνια, έχει καταστρέψει τουλάχιστον 3.700 στρέμματα από τότε που αναφέρθηκε στις 2 Ιουλίου. Μέχρι το Σάββατο, η φωτιά είχε αναγκάσει χιλιάδες να εκκενώσουν και τραυμάτισε δύο πυροσβέστες.

Η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε στις 4 Ιουλίου κοντά στο εθνικό πάρκο Yosemite και γρήγορα αυξήθηκε σε περισσότερα από 900 στρέμματα, παρέμεινε σταθερή αφού περισσότερα από 1.000 άτομα εργάστηκαν όλη τη νύχτα για να την περιορίσουν. Οι ανατολικές ΗΠΑ προετοιμάζονται επίσης για περισσότερες καυτές θερμοκρασίες. Η Βαλτιμόρη και άλλες περιοχές του Μέριλαντ ήταν υπό προειδοποίηση υπερβολικής ζέστης.

«Πίνετε άφθονα υγρά, μείνετε σε ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο, μείνετε μακριά από τον ήλιο και ελέγξτε τους συγγενείς και τους γείτονες», δήλωσε μια συμβουλή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την περιοχή της Βαλτιμόρης. «Τα μικρά παιδιά και τα κατοικίδια δεν πρέπει ποτέ να αφήνονται αφύλακτα σε οχήματα σε καμία περίπτωση».

Στην κομητεία Maricopa της Αριζόνα, η οποία περιλαμβάνει το Phoenix, υπήρξαν τουλάχιστον 13 επιβεβαιωμένοι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη φέτος, μαζί με περισσότερους από 160 ύποπτους θανάτους λόγω θερμότητας ακόμα υπό διερεύνηση, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της κομητείας. Αυτό δεν περιλαμβάνει τον θάνατο ενός 10χρονου αγοριού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Φοίνιξ, το οποίο υπέστη «ιατρικό συμβάν που σχετίζεται με τη ζέστη» ενώ έκανε πεζοπορία με την οικογένεια στο πάρκο South Mountain και το πάρκο, σύμφωνα με την αστυνομία.