Θάνατος μικρού Εμίλ: Έναν χρόνο μετά καμία απάντηση για το τι συνέβη

«Στοιχειώνει» το χωριό ο χαμός του μικρού Εμίλ, ενώ οι υποψίες στρέφονται προς το οικογενειακό περιβάλλον του
Twitter

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τότε ο μόλις 2,5 ετών Εμίλ χάθηκε από την περιοχή Άλπ-ντε-Οτ-Προβάνς, στη νοτιοανατολική Γαλλία, με τα λείψανά του να εντοπίζονται και να ταυτοποιούνται 8 μήνες μετά, και το μυστήριο του θανάτου του εξακολουθεί να «στοιχειώνει» το χωριουδάκι Vernet των μόλις 25 κατοίκων.

Το απόγευμα της 8ης Ιουλίου του 2023, ο Εμίλ εθεάθη για τελευταία φορά από δύο γείτονες, ωστόσο οι μαρτυρίες τους διίστανται.

Το αγοράκι βρισκόταν στο χωριουδάκι των γαλλικών Άλπεων μαζί με τους παππούδες του για τις καλοκαιρινές διακοπές του, όταν εξαφανίστηκε.

Οχτώ μήνες αργότερα, στις 31 Μαρτίου του 2024, οι γονείς του ενημερώθηκαν από τους ερευνητές, ότι τα λείψανα που είχαν εντοπιστεί μία ημέρα νωρίτερα, ταυτοποιήθηκαν και αντιστοιχούσαν στο άτυχο αγοράκι.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Φρανσουά Μπαλίκ μιλώντας στο BFM , έναν χρόνο μετά την τραγωδία, αφήνει υπόνοιες για την οικογένεια του παιδιού λέγοντας πως «έχω μια δυνατή σκέψη για τους γονείς. Ακόμα δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες. (…) Πρέπει να ξέρουμε. Ένα παιδί δυόμισι χρονών δεν πεθαίνει έτσι. Αυτά τα ερωτήματα αξίζουν απαντήσεις, αλλά ίσως δεν θα μάθουμε ποτέ… Θα πρέπει να ζήσουμε με αυτήν την αμφιβολία».

Αυτό που ενισχύει το σενάριο, είναι ότι ο παππούς του αγοριού είχε κατηγορηθεί για βία όταν εργαζόταν σε καθολικό σχολείο, την περίοδο 1991 και 1994. Οι ερευνητές είχαν ακούσει επίσης έναν νεαρό αγρότη που είχε τσακωθεί με τον παπππού το πρωί της εξαφάνισης.

Η έρευνα που έγινε στο Βερνέτ για να βρεθούν τα υπολείμματα του σώματος του μικρού Εμίλ διακόπηκε, δέκα ημέρες μετά την ανακάλυψη του κρανίου του παιδιού, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον τόπο της εξαφάνισής του.

Ερευνήθηκαν περισσότερα από 45 στρέμματα, αποκαλύπτοντας επίσης τα ρούχα του δυόμιση ετών αγοριού, καθώς και ένα θραύσμα οστών που του ανήκει. Έκτοτε η δικαστική έρευνα συνεχίστηκε, ενώ η αιτία θανάτου του δεν μπορεί να διακριβωθεί, όπως παραδέχθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Ένα εγκληματολογικό αιματολογικό εργαστήριο στο Μπορντό έχει επιφορτιστεί από δύο ανακριτές με τη διεξαγωγή νέων αναλύσεων, που θα επικεντρωθούν στο DNA.

Αν και τα πρώτα ευρήματα επιβεβαίωσαν την απουσία «προθανάτιου τραύματος», δεν υπάρχει τίποτα που να επιβεβαιώνει τα αίτια θανάτου. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές ενδιαφέρονται για τους κατοίκους του οικισμού. Ένα χρόνο μετά την εξαφάνιση του εξακολουθούν να ανακρίνονται τακτικά.