Εκλογές στη Γαλλία: Τα 5 σενάρια της επόμενης ημέρας

Η Γαλλία ψηφίζει στον δεύτερο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών και η επόμενη ημέρα μοιάζει αβέβαιη. Το BBC συνοψίζοντας, αναφέρει πέντε μετεκλογικά σενάρια 
Ιστορικές κάλπες στη Γαλλία
AP
2'

Υπάρχουν πολλά σενάρια που θα μπορούσαν να διαδραματιστούν απόψε, όταν κλείσουν οι κάλπες. Πρώτον, η Εθνική Συσπείρωση (RN) μπορεί να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία –ή σχεδόν αρκετή για να μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια λίγων ανεξάρτητων ψήφων στην Εθνοσυνέλευση.

Σε αυτή την περίπτωση, ο πρόεδρος Μακρόν θα καλέσει τον Ζόρνταν Μπαρντελά να γίνει πρωθυπουργός. Αν αποδεχθεί, το RN θα σχηματίσει κυβέρνηση και η χώρα θα μπει σε μία τεταμένη περίοδο «συγκατοίκησης» με πρόεδρο και κυβέρνηση σε διαρκή σύγκρουση. Η απειλή για βίαιες διαδηλώσεις στο δρόμο θα είναι στο μέγιστο επίπεδο.

Δεύτερο σενάριο, το RN θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες αλλά όχι αρκετές για να αποκτήσει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Ο Μακρόν θα ζητήσει από τον Μπαρντελά να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά θα αρνηθεί, γνωρίζοντας ότι θα ανατραπεί με την πρώτη ψήφο δυσπιστίας.

Στη συνέχεια, θα γίνουν προσπάθειες για να σχηματιστεί ένας νέος συνασπισμός που θα κυμαίνεται από το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών και το κέντρο των Μακρονιστών, έως τα κεντροαριστερά στοιχεία της συμμαχίας του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» (NPF).

Αυτές οι συνομιλίες είναι πιθανό να διαρκέσουν εβδομάδες (και μπορεί να μην πετύχουν ποτέ), οπότε ο Μακρόν θα ζητήσει ένα τέχνασμα για να αμβλυνθούν οι εντάσεις και να απολαύσει η χώρα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις καλοκαιρινές διακοπές. Η σημερινή κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της, με ή χωρίς πρωθυπουργό Ατάλ. Αυτό είναι μακράν το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Τα επόμενα τρία είναι απίθανα.

Τρίτον, το αριστερό NPF σημειώνει μια έκπληξη νίκη. Τέταρτον, χωρίς να υπάρχει διαθέσιμη πλειοψηφία για οποιαδήποτε ομάδα στο κοινοβούλιο, ο Μακρόν θα διορίσει μια «τεχνοκρατική» κυβέρνηση που θα αποτελείται από ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους και άλλους μη πολιτικούς. Πέμπτον, αντιμέτωπος με μια μεγάλη νίκη του RN και την αποτυχία όλων των σχεδίων του, ο Μακρόν θα παραιτηθεί.