Ερντογάν: Θέλει να καλέσει τον Άσαντ σε συνομιλίες για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων

Η Τουρκία θα απευθύνει πρόσκληση στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ για πιθανές συνομιλίες, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Associated Press
2'

Η Τουρκία θα απευθύνει πρόσκληση στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ «ανά πάσα στιγμή» για πιθανές συνομιλίες για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτόνων, δήλωσε την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα απευθύνουμε την πρόσκλησή μας (στον Άσαντ)· με αυτήν την πρόσκληση, θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Συρίας στο ίδιο επίπεδο όπως στο παρελθόν. Η πρόσκλησή μας μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

Η Τουρκία διέκοψε τους δεσμούς της με τη Συρία το 2011 μετά το ξέσπασμα του συριακού εμφυλίου πολέμου, στον οποίο υποστήριξε τους αντάρτες που προσπαθούσαν να εκδιώξουν τον Άσαντ.Έχει πραγματοποιήσει αρκετές διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον μαχητών που λέει ότι απειλούν την εθνική της ασφάλεια και έχει σχηματίσει μια «ασφαλή ζώνη» στη βόρεια Συρία όπου σταθμεύουν τώρα τουρκικά στρατεύματα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση του από το Βερολίνο, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Άγκυρα θα ανταποδώσει κάθε θετικό βήμα από τη Δαμασκό και ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ιρακινός πρωθυπουργός θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διευκόλυνση της επαφής. «Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου αν ο Μπασάρ Άσαντ κάνει ένα βήμα προς τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, θα δείξουμε επίσης αυτή την προσέγγιση απέναντί ​​του», είπε ο Ερντογάν.

«Ο Πούτιν και ο Ιρακινός πρωθυπουργός θέλουν οι συνομιλίες να γίνουν στην Τουρκία. Μιλάμε για μεσολάβηση παντού, γιατί όχι και με τον γείτονά μας;» ανέφερε η τουρκική προεδρία. Ο Ερντογάν τον Ιούνιο δεν απέκλεισε μια πιθανή συνάντηση με τον Άσαντ για την αναζωογόνηση των σχέσεων. Ωστόσο, Σύροι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων μπορεί να έρθει μόνο αφού η Τουρκία συμφωνήσει να αποσύρει χιλιάδες στρατεύματα από τα βορειοδυτικά που ελέγχονται από τους αντάρτες.