Γάζα: Τουλάχιστον 16 νεκροί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε σχολείο

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε σχολείο υπό τη διεύθυνση του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Δεκάδες άλλοι  τραυματίστηκαν
AP
2'

Το κτίριο στέγαζε χιλιάδες εκτοπισμένους στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Το Ισραήλ είπε ότι χτύπησε αρκετούς «τρομοκράτες της Χαμάς που δρούσαν σε δομές που βρίσκονται στην περιοχή του Σχολείου Αλ Τζαούνι».

Μια τοπική πηγή είπε ότι ο στόχος ήταν ένα δωμάτιο που φέρεται να χρησιμοποιούσε η αστυνομία της Χαμάς. Μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) είπε ότι οι ισχυρισμοί ήταν «πολύ, πολύ σοβαροί» και πρέπει να διερευνηθούν. Η επίθεση έρχεται καθώς αυξάνονται οι ελπίδες ότι μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς είναι στον ορίζοντα, μετά από μήνες προσπαθειών.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα στείλει μια ομάδα διαπραγματευτών την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων με τη Χαμάς.
Έρχεται αφότου ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Χαμάς συμφώνησε σε «αρκετά σημαντικές προσαρμογές» στη θέση της σχετικά με μια πιθανή κατάπαυση του πυρός.

Ανώτερη πηγή της Χαμάς είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters το Σάββατο ότι η ομάδα συμφώνησε να ξεκινήσει συνομιλίες για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων 16 ημέρες μετά την προτεινόμενη πρώτη φάση μιας συμφωνίας με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Βίντεο από τη σκηνή της επίθεσης στο σχολείο Nουσειράτ δείχνει ενήλικες και παιδιά να ουρλιάζουν σε έναν δρόμο γεμάτο καπνό καλυμμένο με σκόνη και ερείπια, καθώς τρέχουν να βοηθήσουν τους τραυματίες. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο BBC ότι η επίθεση είχε στόχο τους επάνω ορόφους του σχολείου, το οποίο βρίσκεται κοντά σε μια πολυσύχναστη αγορά.

Το BBC κατανοεί ότι έως και 7.000 άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το κτήριο ως καταφύγιο. Μια γυναίκα είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP πώς σκοτώθηκαν μερικά παιδιά καθώς διάβαζαν το Κοράνι όταν χτυπήθηκε το κτίριο. «Είναι η τέταρτη φορά που στοχεύουν το σχολείο χωρίς προειδοποίηση», είπε. Η Χαμάς είπε ότι πέντε ντόπιοι δημοσιογράφοι ήταν μεταξύ των νεκρών στις ισραηλινές επιθέσεις το Σάββατο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στοχοποιήθηκαν και μέλη της οικογένειάς τους.

Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.
Η Χαμάς είπε ότι τα πέντε τελευταία θύματα ανεβάζουν τον αριθμό σε 158.