Γαλλία: Ο Μακρόν θα παραμείνει πρόεδρος, αλλά το μέλλον του πρωθυπουργού του είναι αμφίβολο

Εκλογές στη Γαλλία: Ο Εμανουέλ Μακρόν θα παραμείνει πρόεδρος, αλλά το μέλλον του πρωθυπουργού είναι αμφίβολο, γράφει το BBC
O Μακρόν και ο Γκαμπριέλ Ατάλ
O Μακρόν και ο Γκαμπριέλ Ατάλ
AP
1'

O Εμανουέλ Μακρόν ήταν εκείνος που προκήρυξε αυτές τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αλλά εάν η κεντρώα συμμαχία του έρθει τρίτη όπως αναμένεται, η θέση του ως προέδρου θα είναι ασφαλής.

Εξελέγη για δεύτερη θητεία μόλις πριν από δύο χρόνια και έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Έτσι, πιθανότατα θα παραμείνει αρχηγός του κράτους μέχρι το 2027 και πιθανότατα θα διατηρήσει τον έλεγχο της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής.

Για τον άνθρωπο που επέλεξε για πρωθυπουργό ωστόσο μόλις πριν από επτά μήνες, τον Γκαμπριέλ Ατάλ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μπορεί να του απομένουν λίγες μόνο ώρες ως επικεφαλής της κεντρώας κυβέρνησης Μακρόν, ανάλογα με το αποτέλεσμα της βραδιάς.

Παρόλο που είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη Γαλλία, ο Aτάλ είναι το πρόσωπο της συμμαχίας «Μαζί» (Ensemble) και το κόμμα του δεν θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να παραμείνει κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, αλλά οι αντίπαλοί του δεν θα τον θέλουν.

Από το 2002, ο πρωθυπουργός προερχόταν πάντα από το κόμμα του προέδρου, γιατί η κοινοβουλευτική ψηφοφορία πάντα ακολουθούσε τις προεδρικές εκλογές.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή