Το χάος των Γαλλικών εκλογών
Αν θα έπρεπε να περιγράψουμε την κατάσταση στη Γαλλία χρησιμοποιώντας μία φράση, η ιδανική θα ήταν το απόλυτο χάος
Ο Ευγένιος Μπαρτζελιώτης, μόνιμος κάτοικος Γαλλίας, μαζί με Έλληνες διεθνολόγους, μου εξήγησαν τι συμβαίνει και τι αναμένουμε από τις γαλλικές εκλογές.
Καταρχάς, το γεγονός ότι οι πολιτικοί αρχηγοί συνεργάζονται με σκοπό να ανακόψουν την επιθυμία του λαού να εκλέξει μία συγκεκριμένη παράταξη, είναι αξιοσημείωτο και πρωτόγνωρο. Αν το Εμανουέλ Μακρόν απεχθάνεται τον Ζακ Λυκ Μελανσόν περισσότερο από ότι την Μαρίν Λε Πεν, φαίνεται ότι μπορεί οι αγάπες και τα μισοί να κατατρώγονται από το συμφέρον.
Υπαρκτό είναι το σενάριο οι δύο ισχυροί άνδρες να συνεργαστούν μόνοι τους ή και μαζί με άλλες παρατάξεις για να σχηματίσουν κυβέρνηση στην Γαλλία. Φυσικά το πρόσωπο της δεν θα είναι ο Μελανσόν. Κάποιοι δίνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον Ατάλ. Τον εκλεκτό του Εμανουέλ Μακρόν. Παρ´όλα αυτά, οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως θα είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, το οποίο δεν θα προέρχεται ούτε από το Μελανσόν, ούτε από τον Μακρόν αλλά από μία τρίτη παράταξη.
Το δεύτερο σενάριο είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας. Η Μαρίν Λε Πεν μαζί με κάποιους ρεπουμπλικάνους, γιατί δεν είναι αποδεκτή από όλους, να συνεργαστούν και να κυβερνήσουν μερικώς. Όταν μιλάμε, όμως, για κυβέρνηση μειοψηφίας, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να αμφισβητηθεί από τον Εμάνουελ Μακρόν τον σχηματισμό της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε μιλάμε για μια συγκατοίκηση σαν του Μιτεράν με τον Ζακ Σιράκ. Αλλά για δύο αρχηγούς που δεν έχουν κανένα κοινό σημείο. Να θυμίσουμε πως η Μαρί Λε Πεν χρηματοδοτείται από την Ρωσία ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν είναι υπέρμαχος της στήριξης της Ουκρανίας. Έτσι κι αλλιώς μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα αναζητά συνέχεια συμμάχους, κάτι που θα την κάνει να μην μπορεί να λαμβάνει κεραίες αποφάσεις, όπως εκείνη της θέλει.
Το τρίτο σενάριο και ίσως το επικρατέστερο, είναι να σχηματιστεί μία κυβέρνηση τεχνοκρατών. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν θα έχει μόνο τεχνοκράτες αλλά από ότι φαίνεται ο πρόεδρος της χώρας, θα επιλέξει και κάποιους πολιτικούς. Μπορεί να είναι πρωτόγνωρο στα αυτιά πολλών, μα στην Γαλλία όλα αρχίζουν και τελειώνουν στον πρόεδρο. Όσο υπάρχει πρόεδρος ο Εμάνουελ Μακρόν και απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι αποφασισμένος να παραιτηθεί, η χώρα μπορεί να λειτουργήσει. Αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον κατηγορούν ότι μεταμόρφωσε τη Γαλλιά του Διαφωτισμού σε ένα κουτσό άλογο και μάλιστα ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων.
Η χώρα πάντως φαίνεται πως θέλει τη Μαρί Λε Πεν, η οποία στηρίζεις τις απόψεις της πάνω στο τρίπτυχο μεταναστευτικό, ασφάλεια και αγοραστική δύναμη. Γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα των πολιτών της. Οι άνοδος των τιμών έχει πιέσει τον λαό της Γαλλίας. Ο φόβος που περπατάει της νύχτες στα προάστια, ανάμεσα στους εμπόρους των ναρκωτικών και τους βίαιους μετανάστες έχει κλειδώσει τον κόσμο στα σπίτια του. Η αρχηγός της δεξιάς βάζει την πατρίδα της πάνω από το καλό της Ευρώπης και θέλει οι Γάλλοι να νιώσουν ξανά πολίτες της χώρας τους. Πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσο είναι δημοκρατικό ο πρόεδρος να κάνει τα πάντα για να φρενάρει την επιθυμία του λαού. Δεν είναι!
Δεν είναι λίγοι επίσης, εκείνοι που κατηγορούν τον Εμάνουελ Μακρόν για τα επεισόδια τα οποία διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στην καρδιά της Γαλλίας. Αστυνομικοί έχουν βγει στους δρόμους προκειμένου να περιορίσουν τα επεισόδια, τα οποία για πολλούς ενορχηστρώνονται από τον πρόεδρο της Γαλλίας. Όπως και να ´χει σε λίγες ώρες θα μάθουμε τα αποτελέσματα. Όπως και να ´χει, είναι βέβαιο ότι η επόμενη πρόεδρος της Γαλλίας θα είναι η Μαρίν Λε Πεν…