Γαλλία: Οι ψηφοφόροι τιμωρούν τον Μακρόν για το κόστος ζωής - Ιστορική προσέλευση στις κάλπες

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι συμμετείχαν μαζικά στις σημερινές εκλογές, τις πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών. Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν αναμένεται να κόψει πρώτο το νήμα, η επόμενη ημέρα στη χώρα  όμως μοιάζει αβέβαιη
Κρίσιμες κάλπες στη Γαλλία
Κρίσιμες κάλπες στη Γαλλία
Associated Press
5'

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι συμμετείχαν μαζικά στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών σήμερα (7/7) που θα μπορούσαν να αναδείξουν πρώτη δύναμη την ευρωσκεπτικιστική «Εθνική Συσπείρωση» (RN), πλήττοντας σοβαρά την εξουσία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η συμμετοχή διαμορφώθηκε στο 59,71% περίπου στις 5 μ.μ. (18.00 ώρα Ελλάδος), από 38,11% εκείνη τη στιγμή κατά τον δεύτερο γύρο των ψηφοφοριών το 2022, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Ήταν το υψηλότερο επίπεδο προσέλευσης από το 1981, ανέφεραν οι δημοσκόποι Harris Interactive και Ipsos, καταδεικνύοντας το έντονο δημόσιο ενδιαφέρον για μια εκλογή που έχει πολώσει τη χώρα. Οι δύο υπηρεσίες προέβλεψαν την τελική συμμετοχή σε περίπου 67%, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από το 1997.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προέβλεψαν ότι το RN θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση, αλλά ότι μπορεί να υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας. Ένα μετέωρο κοινοβούλιο θα προανήγγειλε μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας και ένα πολιτικό αδιέξοδο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, σε μια εποχή που τα λαϊκιστικά κόμματα ενισχύουν την υποστήριξη σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η ψηφοφορία λήγει στις 6 μ.μ. (7 ώρα Ελλάδος) σε μικρές πόλεις και κωμοπόλεις και 8 μ.μ (21.00 ώρα Ελλάδος) στις μεγαλύτερες πόλεις. Ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές αφού υπέστη συντριπτική ήττα στις Ευρωκλογές, το στοίχημα ωστόσο που έθεσε καταλήγει όπως όλα δείχνουν σε μπούμερανγκ.

«Η χώρα αντιμετωπίζει τρεις ριζικά αντίθετες απόψεις της κοινωνίας», είπε ο Olivier Grisal, ένας συνταξιούχος, καθώς περπατούσε προς το εκλογικό του κέντρο στη μεσαία τάξη της πόλης Κονφλάνς- Σεντ Ονορίν, δυτικά του Παρισιού, με τη σύζυγό του. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το RN της Μαρίν Λεπέν θα αναδειχθεί η κυρίαρχη δύναμη καθώς οι ψηφοφόροι τιμωρούν τον Μακρόν λόγω της κρίσης του κόστους ζωής και της έλλειψης επαφής με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι.

Ωστόσο, το RN φαίνεται να αποτυγχάνει να αγγίξει τον στόχο των 289 εδρών που θα παρέδιδε στον 28χρονο προστατευόμενό της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, τη θέση του πρωθυπουργού. Το περιθώριο νίκης των λεπενιστών μειώθηκε από τη στιγμή που η κεντρώα συμμαχία «Μαζί» του Μακρόν και το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NPF) απέσυραν πολλούς υποψηφίους από τριμερείς κούρσες στον δεύτερο γύρο σε μια προσπάθεια να ενοποιήσουν την ψήφο κατά του RN.

«Η Γαλλία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και δεν ξέρουμε αν θα πηδήξουμε», δήλωσε στο ραδιόφωνο France Inter την περασμένη εβδομάδα ο Ραφαέλ Γκλουκσμάν, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ηγήθηκε του αριστερού εισιτηρίου της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή ψηφοφορία τον περασμένο μήνα.

Zητήματα ασφαλείας

Η πολιτική βία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των τριών εβδομάδων. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν είπε ότι οι αρχές κατέγραψαν περισσότερες από 50 σωματικές επιθέσεις σε υποψηφίους και ακτιβιστές. Μερικές πολυτελείς μπουτίκ κατά μήκος της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, συμπεριλαμβανομένου του καταστήματος Louis Vuitton σφράγισαν τις βιτρίνες τους και ο Νταρμανέν είπε ότι αναπτύσσει 30.000 αστυνομικούς εν μέσω ανησυχιών για βίαιες διαδηλώσεις σε περίπτωση που κερδίσει το RN.

Στο περιθώριο για πολλούς λόγω της ιστορίας του ρατσισμού και αντισημιτισμού του κόμματος, το RN έχει διευρύνει την υποστήριξή της πέρα ​​από την παραδοσιακή του βάση κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου και του αποβιομηχανοποιημένου βορρά, εκμεταλλευόμενος την οργή των ψηφοφόρων εναντίον του Μακρόν για τους περιορισμένους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, την ασφάλεια και τη μετανάστευση

«Οι Γάλλοι έχουν πραγματική επιθυμία για αλλαγή», δήλωσε η Λεπέν στο TF1 TV την Τετάρτη. Όποιο και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα, η πολιτική ατζέντα του Μακρόν φαίνεται τώρα νεκρή, τρία χρόνια πριν από το τέλος της προεδρίας του. «Η χώρα μας διέρχεται μια σοβαρή κρίση, είμαστε μόνο λίγες ώρες μακριά από μια νέα τάξη πραγμάτων», είπε ο μηχανικός Πασκάλ Κουζάνζ, ο οποίος είπε ότι ψήφισε στη συμμαχία του Μακρόν περισσότερο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εναλλακτικές λύσεις παρά για υποστήριξη του προέδρου. «Υπάρχει κίνδυνος η χώρα να καταστεί ακυβέρνητη».

Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του RN θα εγείρει μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το ποιος μιλάει πραγματικά για τη Γαλλία στην Ευρώπη και στην παγκόσμια σκηνή, και για το πού κατευθύνεται η ΕΕ, δεδομένου του ισχυρού ρόλου της Γαλλίας στο μπλοκ. Η νομοθεσία της ΕΕ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περιορίσει τα σχέδιά της για πάταξη της μετανάστευσης. Ο Μπαρντελά λέει ότι το RN θα αρνιόταν να σχηματίσει κυβέρνηση εάν δεν κερδίσει την πλειοψηφία, αν και η Λεπέν είπε ότι μπορεί να προσπαθήσει αν δεν καταφέρει.

Η Γαλλία δεν συνηθίζει να δημιουργεί ευρείς διακομματικούς συνασπισμούς σε περίπτωση μετέωρου κοινοβουλίου. Ο πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ, ο οποίος φαίνεται πιθανό να χάσει τη δουλειά του, είναι μεταξύ πολλών πολιτικών ηγετών που απέκλεισαν ένα τέτοιο σενάριο. Μια άλλη πιθανότητα είναι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που διαχειρίζεται τις καθημερινές υποθέσεις αλλά χωρίς εντολή μεταρρυθμίσεων.

Το RN δεσμεύεται να μειώσει τη μετανάστευση, να χαλαρώσει τη νομοθεσία για την απέλαση παράνομων μεταναστών και να ενισχύσει τους κανόνες σχετικά με την επανένωση της οικογένειας. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, έχει αλλάξει ορισμένες από τις δεσμεύσεις της πρώτης γραμμής της πολιτικής της για ενίσχυση των δαπανών των νοικοκυριών και μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, λόγω του διογκούμενου δημοσιονομικού ελείμματος της Γαλλίας.

Η επιχειρηματική ελίτ της Γαλλίας ανησυχεί για τον κίνδυνο αστάθειας. Οι τιμές των γαλλικών περιουσιακών στοιχείων έχουν αυξηθεί λόγω των προσδοκιών ότι το RN δεν θα κερδίσει την πλειοψηφία, με τις τραπεζικές μετοχές να ανεβαίνουν και το ασφάλιστρο κινδύνου να μειώνεται. Οι οικονομολόγοι αμφισβητούν εάν τα μεγάλα σχέδια δαπανών του RN θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή