Γαλλία: Οδεύει προς «συγκατοίκηση» για τέταρτη φορά στην ιστορία της

Η Γαλλία έχει ένα ημιπροεδρικό σύστημα, που σημαίνει ότι έχει και πρόεδρο και πρωθυπουργό, οι οποίοι έχουν χωριστές εξουσίες.
Iστορικές κάλπες στη Γαλλία
Iστορικές κάλπες στη Γαλλία
AP
1'

Η σημερινή ψηφοφορία θα καθορίσει ποιος θα είναι πρωθυπουργός αλλά όχι πρόεδρος, με τον Εμανουέλ Μακρόν να έχει ήδη προεξοφλήσει οτι θα παραμείνει στον ρόλο του μέχρι το τέλος της θητείας του το 2027.

Εάν το κόμμα της Μαρίν Λεπέν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, η Γαλλία θα είχε κυβέρνηση και πρόεδρο από αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα μόνο για τέταρτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της.

Ο 28χρονος προστατευόμενός της, Ζορντάν Μπαρντελά θα γινόταν πρωθυπουργός εάν η «Εθνική Συσπείρωση» (RN) κερδίσει οριστικά. Έχει απολαύσει μια άνοδο στη δημοτικότητά του, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων στο TikTok, εν μέσω αυξανόμενης δυσαρέσκειας με τον Μακρόν.

Εάν η Εθνική Συσπείρωση κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Μακρόν και πάλι θα προεδρεύει της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής. Αλλά θα έχανε τη δύναμη να καθορίζει την εσωτερική ατζέντα, από την οικονομική πολιτική μέχρι την ασφάλεια.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή