Γαλλικές εκλογές: Τα μεγάλα ερωτήματα για την επόμενη κυβέρνηση - Πώς κατανέμονται οι έδρες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επόμενη ημέρα στη Γαλλία μετά τη νίκη του κόμματος του Ζαν Λικ Μελανσόν
Γαλλικές εκλογές: Τα μεγάλα ερωτήματα για την επόμενη κυβέρνηση - Πώς κατανέμονται οι έδρες
AP
3'

Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν για την επόμενη ημέρα στη Γαλλία, ιδίως μετά την απόλυτη ανατροπή, καθώς το κόμμα του Μελανσόν κατέκτησε την πρώτη θέση αφήνοντας στην τρίτη αυτό της Μαρίν Λεπέν, ενώ δεύτερο αυτό του Εμανουέλ Μακρόν.

Τα ερωτήματα σχετίζονται με τις «συμμαχίες» που θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων, απ’ την οποία θα προκύψουν οι έδρες του κάθε κόμματος στη γαλλική εθνοσυνέλευση.

Βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων, την απόλυτη πλειοψηφία των 289 (από τις συνολικά 577) εδρών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, δεν τη συγκεντρώνει ο σχηματισμός του Μελανσόν, ούτε κάποιου άλλου. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα απαιτηθεί συνεννόηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Μακρόν δεν φάνηκε να επιθυμεί να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά, ούτε στον Ζαν Λυκ Μελανσόν. Το έχει ξεκαθαρίσει άλλωστε από νωρίς, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης της παράταξής του με το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λυκ Μελανσόν. «Το γεγονός ότι αποσύραμε πολλούς υποψηφίους ούτως ώστε να μην αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση η Ακροδεξιά δεν σημαίνει ότι σκοπεύουμε να συμμαχήσουμε με την Ανυπότακτη Γαλλία» φέρεται να είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Προς αυτή την κατεύθυνση και ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος επίσης διαβεβαίωσε και αυτός ότι η παράταξη του Μακρόν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσει με την Ανυπότακτη Γαλλία. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο δημιουργίας, μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, μίας ευρείας κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα απλώνεται από την παραδοσιακή Δεξιά ως τους οικολόγους και τους σοσιαλιστές.

Πώς κατανέμονται οι έδρες στη Γαλλία

Την ίδια ώρα, οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του κάθε κόμματος μετά το κλείσιμο της κάλπης στη Γαλλία βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Οι εκτιμήσεις της εταιρείας Ifop για λογαριασμό του TF1-LCI με βάση τα αποτελέσματα κάθε κόμματος:

Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν - 85 έως 94 έδρες

  • Κομμουνιστικό Κόμμα - 8 έως 10 έδρες
  • Σοσιαλιστικό Κόμμα - 55 έως 65 έδρες
  • Το κόμμα των Πρασίνων - 32 έως 36 έδρες

Αναγέννηση του Εμανουέλ Μακρόν - 107 έως 115 έδρες

  • MoDem - 21 έως 22 έδρες
  • Horizons - 23 έως 34 έδρες
  • Λοιποί από το προεδρικό στρατόπεδο - 13 έδρες

Ρεπουμπλικάνοι, λοιπά δεξιά κόμματα - 60 έως 63 έδρες

  • Οι Ρεπουμπλικάνοι (αντι-Ciotti) - 10 έως 15 έδρες
  • Εθνική Συσπείρωση του Ζορντάν Μπερντελά - 120 έως 130 έδρες
  • Λοιποί - 5 έδρες

Παραιτείται ο Γκαμπριέλ Ατάλ

Αξίζει να σημειωθεί πως αύριο, Δεύτερα 8/7 θα υποβάλλει την παραίτησή του στον Γάλλο πρόεδρο ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ.

«Πιστός στη ρεπουμπλικανική παράδοση, αύριο το πρωί θα υποβάλλω την παραίτησή μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Ωστόσο, βεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του «όσο το απαιτεί το καθήκον» προτού ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Εξηγεί ότι πήρε αυτή την απόφαση ενόψει της απουσίας σύμφωνα με εκτιμήσεις απόλυτης ή σχετικής πλειοψηφίας του πολιτικού του κινήματος στην Εθνοσυνέλευση.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή