Γαλλικές εκλογές: Μπορεί ο Μακρόν να αρνηθεί την παραίτηση του πρωθυπουργού Ατάλ;

Μπορεί ή όχι ο Μακρόν να κάνει δεκτή την παραίτηση Ατάλ εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων
AP

Σε αβεβαιότητα εισέρχεται η πολιτική σκηνή της Γαλλίας μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που έφεραν ανατροπές στη σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης.

Ο β' γυρός ανέδειξε πρώτο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο με 171 έως 187 έδρες, αφήνοντας στη 2η θέση τους Μακρονιστές.

Όπως ήταν αναμενόμενο, αμέσως μετά τα πρώτα αποτελέσματα, ο Γάλλος πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλει το πρωί της Δευτέρας την παραίτησή του στον Γάλλο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Απόψε, το πολιτικό κόμμα που εκπροσώπησα σε αυτήν την εκστρατεία, παρόλο που πέτυχε τριπλάσιο σκορ από αυτό που είχε προβλεφθεί τις τελευταίες εβδομάδες, δεν έχει πλειοψηφία. Έτσι, πιστός στη Ρεπουμπλικανική παράδοση και σύμφωνα με τις αρχές μου, θα υποβάλω αύριο το πρωί την παραίτησή μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε στα σκαλιά του Ματινιόν. Αλλά ενώ η Γαλλία «ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον κόσμο σε λίγες εβδομάδες» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες , «προφανώς θα αναλάβω την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μου, όσο το απαιτεί το καθήκον μου», πρόσθεσε.

Μια απόφαση που ο Μακρόν μπορεί να αρνηθεί

Όπως εξηγούν ωστόσο ειδικοί, ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί, «να επιλέξει να αρνηθεί την παραίτηση του Πρωθυπουργού» ή να του ζητήσει να διαχειριστεί τις τρέχουσες υποθέσεις για μερικές εβδομάδες, πριν διορίσει μια νέα κυβέρνηση, έως ότου ολοκληρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Όπως εξηγούν, αυτή η καθυστέρηση θα μπορούσε «να αποφασιστεί με αμοιβαία συμφωνία με την αντιπολίτευση που πρωτοστατεί, σε μια εποχή δημοκρατικής μετάβασης», διότι η συγκρότηση μιας ομάδας υπουργών μπορεί να πάρει χρόνο.

Στην αρχή του έτους, για παράδειγμα, ο Gabriel Attal διορίστηκε στις 9 Ιανουαρίου, οι υπουργοί του δύο ημέρες αργότερα, αλλά η υπόλοιπη κυβέρνηση διορίστηκε σχεδόν έναν μήνα αργότερα στις 8 Φεβρουαρίου.