Γαλλικές εκλογές: Τι θα συμβεί αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση; Η πρόβλεψη του Συντάγματος
Στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας η Γαλλία μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο νικητής των εκλογών, αλλά χωρίς αυτοδυναμία απέκλεισε το ενδεχόμενο ευρύ συνασπισμού κομμάτων και κάλεσε τον Μακρόν να απευθύνει αίτημα στην αριστερή συμμαχία να κυβερνήσει.
Στο κεντρώο στρατόπεδο, ο επικεφαλής του κόμματος του Μακρόν, Stephane Sejourne, είπε ότι ήταν έτοιμος να συνεργαστεί με τα κυρίαρχα κόμματα, αλλά απέκλεισε οποιαδήποτε συμφωνία με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) του Μελανσόν. Ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ απέκλεισε επίσης οποιαδήποτε συμφωνία.
Ο ίδιος ο Μακρόν είπε ότι θα περιμένει τη νέα συνέλευση για να βρει κάποια «δομή» για να αποφασίσει την επόμενη κίνησή του.
Στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας η Γαλλία μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς το Σύνταγμά της απαγορεύει να προκηρυχθούν νέες εκλογές για τους επόμενους 12 μήνες.
Ο πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στον Μακρόν το πρωί της Δευτέρας, αλλά ότι είναι διαθέσιμος να ενεργήσει με την ιδιότητα του υπηρεσιακού.
Το Σύνταγμα αναφέρει ότι ο Μακρόν αποφασίζει από ποιον θα ζητήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Αλλά όποιον και να επιλέξει αντιμετωπίζει την ψήφο εμπιστοσύνης στην Εθνοσυνέλευση, η οποία θα συγκληθεί στις 18 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι ο Μακρόν πρέπει να ονομάσει κάποιον αποδεκτό από την πλειοψηφία των βουλευτών.
Ο Μακρόν πιθανότατα θα ελπίζει να μπορέσει να σχηματίσει έναν κεντροαριστερό συνασπισμό με το δικό του μπλοκ.
Ωστόσο, δεν υπήρχε κανένα σημάδι επικείμενης διάλυσης του Νέου Λαϊκού Μετώπου σε αυτή τη φάση.
Μια άλλη πιθανότητα είναι μια κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα διαχειρίζεται τις καθημερινές υποθέσεις αλλά δεν θα επιβλέπει τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Δεν ήταν σαφές ότι το αριστερό μπλοκ θα υποστήριζε αυτό το σενάριο, το οποίο θα απαιτούσε ακόμα την υποστήριξη του κοινοβουλίου.