Εκλογές Γαλλία: Ο Μελανσόν νίκησε, η Λεπέν καταποντίστηκε αλλά η χώρα είναι σε αβεβαιότητα

Σε πολιτική εσωστρέφεια περνάει η Γαλλία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου
ΑΡ
5'

Τα πάνω... κάτω ήρθαν στον δεύτερο γύρο των Γαλλικών Εκλογών, με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Ζαν Λικ Μελανσόν να κάνει την έκπληξη και να κερδίζει τον δεύτερο γύρο, ωστόσο μόνο με βεβαιότητα δεν βρίσκει το ξημέρωμα της 8ης Ιουλίου τους Γάλλους.

Συγκεκριμένα, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο αποτελείται από πέντε κόμματα προσκείμενα στην Αριστερά, συγκέντρωσε 182 έδρες στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση, η «Αναγέννηση» του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, 162 και η νικήτρια της πρώτης Κυριακής, Μαρίν Λεπέν 143.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Κανένα κόμμα δεν έχει κερδίσει τις απαιτούμενες 289 από τις 577 έδρες που απαιτούνται για απόλυτη πλειοψηφία.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα στην Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις και για την συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας τότε αυτόματα θα πρέπει να γίνουν συνεργασίες ανάμεσά τους ή μέρος αυτών.

Πόσο πιθανό είναι να συμβεί κάτι τέτοιο; Μάλλον απίθανο.

Το Σύνταγμα αναφέρει ότι ο Μακρόν αποφασίζει από ποιον θα ζητήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Αλλά όποιον και να επιλέξει αντιμετωπίζει την ψήφο εμπιστοσύνης στην Εθνοσυνέλευση, η οποία θα συγκληθεί στις 18 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι ο Μακρόν πρέπει να ονομάσει κάποιον αποδεκτό από την πλειοψηφία των βουλευτών.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ωστόσο θα μιλάμε για μια εύθραυστη κυβέρνηση μειοψηφία, η οποία ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να «σπάσει» και να σύρει εκ νέου τους Γάλλους στις κάλπες.

Να σημειωθεί πως αποκλείεται η πιθανότητα νέων εκλογών, αφού βάσει νόμου δεν μπορούν να στηθούν νέες κάλπες πριν παρέλθει ένας χρόνος, πράγμα που σημαίνει ότι στα τρία χρόνια που απομένουν μέχρι τη λήξη της θητείας του ο Μακρόν θα πρέπει να πορευτεί με ό,τι έχει.

Για την ιστορία, η προσέλευση των Γάλλων στις κάλπες άγγιξε το 67%.

Ποιος είναι ο Ζαν Λικ Μελανσόν

Πρώην τροτσκιστής, ο 65χρονος ιδρυτής του αριστερού Κινήματος «Ανυπότακτη
Γαλλία» μιλούσε με θαυμασμό -μέχρι πρόσφατα- για τα καθεστώτα της Βενεζουέλας και της Βολιβίας.

Το 2008 εγκατέλειψε τους Σοσιαλιστές και το 2012 συμμετείχε στις προεδρικές εκλογές ως υποψήφιος του «Αριστερού Μετώπου», τερματίζοντας τέταρτός με ποσοστό 11,1%. Θέλει να αυξήσει το βασικό μισθό, μειώνοντας την εργάσιμη εβδομάδα στις 32 ώρες-να διακόψει τις σχέσεις μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και να ενισχύσει τους δασμούς στα προϊόντα που προέρχονται από χώρες με «περιορισμένα
κοινωνικά δικαιώματα».

Ένθερμος περιβαλλοντολόγος τάσσεται κατά της πυρηνικής ενέργειας και θέτει ως στόχο να μπορεί να χρησιμοποιεί η Γαλλία 100% ανανεώσιμες πηγες ενέργειας έως το 2050. Έντονα ευρωσκεπτικιστής, δε μιλάει ξεκάθαρα για έξοδο από την Ε.Ε, αλλά υπόσχεται πως ενίοτε δυσκολεύεται να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Τι είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο; Μετρά λιγότερο από έναν μήνα «ζωής»

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) είναι μια ευρεία αριστερή εκλογική συμμαχία κομμάτων στη Γαλλία που μετρά λίγο λιγότερο από έναν μήνα «ζωής». Ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου ως απάντηση στον Εμανουέλ Μακρόν που προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μετά την ήττα στις ευρωεκλογές.

Το NFP συγκεντρώνει την «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) του Ζαν Λικ Μελανσόν, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Οικολόγους, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το Generations, το Place Publique και πολλά άλλα κόμματα και ομάδες με αριστερό προσανατολισμό.

Η αριστερή συμμαχία προβλέπεται να κερδίσει μεταξύ 172-215 έδρες από τις 577 της νέας Εθνοσυνέλευσης, σύμφωνα με το exit poll.

Το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν «Αναγέννηση» είναι μέρος ενός ξεχωριστού κεντρώου συνασπισμού που ονομάζεται «Μαζί» (Ensemble). Το Ensemble περιλαμβάνει επίσης το Δημοκρατικό Κίνημα (MoDem), το Horizons, το En commun και την Προοδευτική Ομοσπονδία. Ο συνασπισμός Ensemble προβλέπεται να κερδίσει κάπου μεταξύ 150-175 έδρες.

Παραιτείται ο Ατάλ

Όπως ήταν αναμενόμενο, αμέσως μετά τα πρώτα αποτελέσματα, ο Γάλλος πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλει το πρωί της Δευτέρας την παραίτησή του στον Γάλλο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Απόψε, το πολιτικό κόμμα που εκπροσώπησα σε αυτήν την εκστρατεία, παρόλο που πέτυχε τριπλάσιο σκορ από αυτό που είχε προβλεφθεί τις τελευταίες εβδομάδες, δεν έχει πλειοψηφία. Έτσι, πιστός στη Ρεπουμπλικανική παράδοση και σύμφωνα με τις αρχές μου, θα υποβάλω αύριο το πρωί την παραίτησή μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε στα σκαλιά του Ματινιόν. Αλλά ενώ η Γαλλία «ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον κόσμο σε λίγες εβδομάδες» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες , «προφανώς θα αναλάβω την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μου, όσο το απαιτεί το καθήκον μου», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις