Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο νερό της Γης και η επιστήμονας που το βρήκε το...ήπιε

Το νερό που έρεε περίπου τρία χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια ήταν ηλικίας 1,5 έως 2,6 δισεκατομμυρίων ετών
Φωτ.: Unsplash
2'

Μια επιστήμονας που βρήκε το αρχαιότερο νερό που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στη Γη αποφάσισε ότι η καλύτερη λύση ήταν, φυσικά, να το πιει.

Η καθηγήτρια Barbara Sherwood Lollar ήταν επικεφαλής μιας ομάδας γεωλόγων που μελετούσε ένα καναδικό ορυχείο το 2016, όταν έκανε την αξιοσημείωτη ανακάλυψη. Το νερό που έρεε περίπου τρία χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια ήταν ηλικίας 1,5 έως 2,6 δισεκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με τις δοκιμές, καθιστώντας το το αρχαιότερο νερό που έχει βρεθεί στη Γη.

"Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται αυτό το νερό υποθέτουν ότι πρέπει να είναι κάποια μικροσκοπική ποσότητα νερού παγιδευμένη μέσα στο βράχο", δήλωσε η Sherwood Lollar. "Αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγάλο μέρος του νερού που αναβλύζει προς τα έξω. Αυτά τα πράγματα ρέουν με ρυθμούς λίτρων ανά λεπτό ο όγκος του νερού είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι περίμενε κανείς".

Δοκιμάζοντας το αρχαίο νερό, διαπίστωσε ότι ήταν "πολύ αλμυρό και πικρό" και "πολύ πιο αλμυρό από το θαλασσινό νερό". Αυτό ήταν ένα ενθαρρυντικό σημάδι, επειδή το πιο αλμυρό νερό τείνει να είναι παλαιότερο. Σε αυτή την περίπτωση, όπου το νερό γερνάει εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια, δεν αποτελεί έκπληξη.

"Αν είστε γεωλόγος που εργάζεται με πετρώματα, πιθανώς έχετε... γλείψει πολλούς βράχους", δήλωσε ο Sherwood Lollar.

Η ομάδα της διαπίστωσε επίσης ότι κάποτε υπήρχε ζωή στο νερό, εξετάζοντας τα θειικά άλατα - τη σύνθεση των αλάτων - σε αυτό. "Καταφέραμε να δείξουμε ότι το σήμα που βλέπουμε στα υγρά πρέπει να έχει παραχθεί από τη μικροβιολογία - και το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να έχει παραχθεί σε πολύ μεγάλη χρονική κλίμακα.

Η εργασία δημοσιεύθηκε στο Nature το 2016.