Καθηγητής Δαββέτας: Το πραγματικό αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών – Νικητής ο Μακρόν με… υποκλοπή

Την επόμενη μέρα των εκλογών η Γαλλία αναζητάει «πολιτική περπατησιά»
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
4'

H τράπουλα των γαλλικών εκλογών ανακατεύτηκε και το αποτέλεσμα αν μη τι άλλο ήταν μη αναμενόμενο.

Στη Γαλλία έχουν μια παροιμία, που λέει: «A la guerre comme a la guerre» (μτφρ στον πόλεμο να κάνεις ή να ανέχεσαι ό,τι πρέπει να κάνεις στο πόλεμο). Για μια εβδομάδα μετά το «καμπανάκι» του πρώτου γύρου η Γαλλία είχε πράγματι… «πόλεμο». Και για το λόγο αυτό οι «στρατηγοί» της γαλλικής πολιτικής έκαναν τις κινήσεις τους.

Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, με επικρατούσα μια εύθραυστη συμμαχία της Αριστεράς και με την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν μάλλον ανακουφισμένη με τη δεύτερη θέση, η Γαλλία αναζητάει «πολιτική περπατησιά».

Μπορεί τα διεθνή πρωτοσέλιδα να μιλούν για «ανατροπή», ωστόσο η «νίκη» του Μακρόν με «δεκανίκι» την σύμπραξη υπό τον Μελανσόν, μεταφράζεται σε ένα περίεργο μόρφωμα, το οποίο πάντως κάθε άλλο παρά ευνοεί ή «ανασταίνει» την Κεντροαριστέρα.

Το Newsbomb.gr απευθύνθηκε στον καθηγητή Φιλοσοφίας της Τέχνης, αρθρογράφο επί χρόνια στη Liberation και συγγραφέα, Δημοσθένη Δαββέτα, ο οποίος γνωρίζει άριστα την γαλλική πραγματικότητα.

Ακολουθούν όσα είπε στο Newsbomb.gr:

-Είναι ανατροπή το αποτέλεσμα ή όπως είπε η Λεπέν απλά αναβολή;

Είναι υποκλοπή της πρόθεσης των εκλογέων. Οι εκλογείς σε επίπεδο αριθμητικό έκαναν μια επιλογή στον πρώτο γύρο. Στον δεύτερο με το κόλπο της αποχής, όπου οι ψήφοι αυτών που απέχουν πάνε στους ψήφους κάποιου άλλου κόμματος για να μην βγει η Λεπέν, προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα. Αδιανόητο να είναι δεύτερος ο Μακρόν.

Ο Μακρόν τα έχει σχεδιάσει όλα από πριν και του βγήκαν, κανόνισε την συμφωνία με την Αριστερά για να εμποδίσουν την Μαρίν Λεπέν. Μέσω τις συμφωνίας με την Αριστερά πέτυχε δύο πράγματα:

-Διατήρησε ζωντανούς τους Ρεπουμπλικάνους,

-Κατέδειξε πρόθεση να σπάσει το μέτωπο της Αριστεράς

-Έχει μέλλον το Λαϊκό Μέτωπο ή θα διαλυθεί με την πρώτη ευκαιρία ;

Θα διαλυθεί, μοιραίο είναι, όσο ο Μακρόν παραμένει δυνατός. Στόχος του Μακρόν είναι η παγκοσμιοποίηση, να μην επιστρέψουμε σε εθνικές πολιτικές. Όπως πχ το μεταναστευτικό, να καταργηθεί η έννοια των συνόρων κλπ. Όλοι οι μετανάστες στήριξαν την Αριστερά. Έχουμε ένα πρόβλημα ανάμεσα στους γηγενείς και σε αυτούς που δεν είναι γηγενείς. Η παγκοσμιοποίηση θέλει παγκόσμιους γηγενείς, και μάλλον τα κατάφερε.

Τι θα γίνει θα το δούμε… Τουλάχιστον για ένα χρόνο θα έχουμε την ίδια πολιτική, δηλαδή την πολιτική Μακρόν, αλλά η κοινωνία αυτόν μισεί. Για να γλιτώσει μετέφερε μέρος της εξουσίας στην Αριστερά, δεν τον ενδιαφέρει η ριζοσπαστική δεξιά.

-Πώς θα πάει η συγκατοίκηση με τον Μακρόν;

Θα υπάρξει πρωθυπουργός κάποιος από τους Ρεπουμπλικάνους, είτε από τους οικολόγους, όχι ο Μελανσόν, δεν τον θέλει κανένας. Ο Μακρόν έτσι βάζει τις βάσεις για τις επόμενες προεδρικές, ένα μέτωπο εναντίον της Λεπέν, σκοπεύει να την εμποδίσει. Η Λεπέν θέλει εθνικές επιλογές και οι παγκοσμιοποιητές δεν το θέλουν.

-Πώς κρίνετε τη μεγάλη συμμετοχή, πού οφείλεται

Μόνο το 1981 με την εκλογή Μιτεράν είχαμε τόσο μεγάλη συμμετοχή. Οφείλεται στην ένταση που προκλήθηκε, στην κινητοποίηση της Αριστεράς, και στη συμμαχία του δεξιού και αριστερού νεοφιλελευθερισμού. Δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσά τους. Τα έχουν βρει

-Στην Ελλάδα μπορεί να γίνει μια τέτοια συμμαχία σαν το Λαϊκό Μέτωπο;

Θα το προσπαθήσουν. Ο Κασσελάκης είναι αρκετά έξυπνος για να κάνει τους Έλληνες να πιστέψουν αυτά που λέει. Μοιάζει με τον Μακρόν, μπορεί να αλλάξει και όνομα στον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί ένα νέο χώρο που μπορεί να διεκδικήσει κάτι καινούριο όπως ο Μακρόν

Σχετικές ειδήσεις