Εκλογές στη Γαλλία: Ο Μακρόν ζήτησε από τον Ατάλ να παραμείνει προσωρινός πρωθυπουργός

Εξελίξεις στη Γαλλία μετά το χθεσινό δεύτερο γύρο των εκλογών - Γρίφος ο νέος πρωθυπουργός 

Εκλογές στη Γαλλία: Ο Μακρόν ζήτησε από τον Ατάλ να παραμείνει προσωρινός πρωθυπουργός
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
2'

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Γκαμπριέλ Αττάλ να παραμείνει πρωθυπουργός "προς το παρόν", προκειμένου να "διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας", σύμφωνα με το Ελιζέ, όπως αναφέρει το Γαλλικό πρακτορείο.

Είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα περίμενε τη «διάρθρωση» της νέας Συνέλευσης πριν ορίσει διάδοχο.

Η αρμοδιότητα της επιλογής του νέου πρωθυπουργού ανήκει αποκλειστικά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος βεβαίως λαμβάνει υπόψη του την δυνατότητα της Εθνοσυνέλευσης να απορρίψει τον προτεινόμενο πρωθυπουργό, αν η απόλυτη πλειοψηφία των μελών της υπερψηφίσει πρόταση μομφής σε βάρος του.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσαν τα Ηλύσια Πεδία μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. «[Ο Εμανουέλ Μακρόν] τον ευχαρίστησε για τις ευρωπαϊκές και βουλευτικές εκλογικές εκστρατείες που ηγήθηκε », πρόσθεσε η προεδρία.

Ο εκ των ηγετών του Νέου Λαϊκού Μετώπου, Ζαν Λουκ Μελανσόν ζήτησε την Κυριακή από τον πρόεδρο, τον διορισμό πρωθυπουργού εκ της αριστερής συμμαχίας.

Γρίφος ο νέος πρωθυπουργός

Ζητούμενο πλέον είναι το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού της χώρας. Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, αρθρογράφος επί χρόνια στη Liberation και συγγραφέας, Δημοσθένης Δαββέτας, ο οποίος γνωρίζει άριστα την γαλλική πραγματικότητα εκτίμησε ότι: «Θα υπάρξει πρωθυπουργός κάποιος από τους Ρεπουμπλικάνους, είτε από τους οικολόγους, όχι ο Μελανσόν, δεν τον θέλει κανένας».

Σύμφωνα με την επικεφαλής των οικολόγων Marine Tondelier, «πολλοί άνθρωποι» στο NFP πληρούν τα κριτήρια για τη θέση του πρωθυπουργού. «Ευθυγραμμισμένοι με το πρόγραμμά μας, μια προσωπικότητα που πρέπει να κατευνάσει και να επιδιορθώσει τη χώρα, να δημιουργήσει συναίνεση, ικανότητα και εμπειρία», εξηγεί. «Πολλοί άνθρωποι πληρούν αυτά τα κριτήρια στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο» .

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να υποβάλουμε υποψηφιότητα εντός της εβδομάδας» είπε από την πλευρά του για τη θέση του πρωθυπουργού, ο επιεκφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ σήμερα. Κρίνοντας ότι δεν πρέπει να δίνουμε «την αίσθηση ότι δεν είμαστε ικανοί να κυβερνήσουμε», ο Ολιβιέ Φορ διαβεβαίωσε ότι η επιλογή θα γινόταν «αυτή την εβδομάδα», «είτε με συναίνεση, είτε θα υπάρξει αναγκαστικά ψηφοφορία» μεταξύ των διαφορετικών σχηματισμών.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή