Politico κατά Μακρόν: Τραγική φιγούρα με παράξενη προσωπικότητα που έχει προκαλέσει χάος στη Γαλλία

Απίστευτη σκιαγράφηση και αποδόμηση της προσωπικότητας του Εμάνουελ Μακρόν από τον διευθυντή σύνταξης του Politico
Associated Press
6'

Σε ένα μακροσκελές άρθρο «κόλαφο» για τον Γάλλο πρόεδρο, βασισμένο στην εμπειρία του διευθυντής σύνταξης και γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, το Politico αποδομεί την προσωπικότητα του Εμάνουελ Μακρόν, αλλά και τις ικανότητές του.

Με τίτλο: Το υπέροχο μυαλό του Εμανουέλ Μακρόν, ο Τζαμίλ Αντερλινί ξεκινάει ότι πρόκειται για μία μοναχική, τραγική φιγούρα της οποίας η παράξενη προσωπικότητα έχει προκαλέσει χάος και μακελειό στη γαλλική πολιτική.

Στη συνέχεια, αξιολογώντας τον χρόνο που πέρασε μαζί του κατά τη διάρκεια ταξιδιού στην Κίνα, είναι χείμαρρος, επικαλούμενος και συνομιλίες με μέλη της συνοδείας του Μακρόν, καθώς σκιαγραφεί με καθόλου κολακευτικούς χαρακτηρισμούς το πολιτικό και ψυχολογικό προφίλ του Γάλλου προέδρου.

Αποσπάσματα από το άρθρο του Τζαμίλ Αντερλινί

«Τον περασμένο μήνα, στον απόηχο μιας συντριπτικής ήττας στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μακρόν σόκαρε ακόμη και τους στενότερους συμβούλους του προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές και θυμήθηκα τι έμαθα γι 'αυτόν σε αυτό το ταξίδι.

Βασιζόμενος σχεδόν εξ ολοκλήρου στις δικές του συμβουλές, ο απίστευτα αντιδημοφιλής πρόεδρος πήρε ένα μεγάλο ρίσκο, το οποίο έχει ρίξει την πολιτική της χώρας στο χάος.

Την Κυριακή, σε μια προσέλευση ρεκόρ, ο γαλλικός λαός αψήφησε τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι η Λεπέν θα ήταν η μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο της χώρας. Αντ 'αυτού, μια αριστερή συμμαχία που περιλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι ακροαριστερών βουλευτών συγκέντρωσε τις περισσότερες έδρες.

Το αποτέλεσμα αφήνει τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν κουρελιασμένο, χάνοντας περίπου το ένα τρίτο των εδρών του και σε καλό δρόμο για μια μακρινή δεύτερη θέση στο κοινοβούλιο. Η Γαλλία είναι τώρα πιο πολιτικά διαιρεμένη από ό, τι ήταν εδώ και δεκαετίες.

Εάν οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησα στο ταξίδι μου στην Κίνα είναι σωστοί, η ετυμηγορία του γαλλικού λαού πρέπει να είναι καταστροφική σε κάποιο επίπεδο για έναν πρόεδρο ο οποίος - έχοντας γίνει το 2022 ο πρώτος σε δύο δεκαετίες που εξασφάλισε μια δεύτερη θητεία - φαινόταν να έχει πείσει τον εαυτό του ότι η τόλμη του, οι δυνάμεις αποπλάνησης και η χαμαιλεοντική επίδειξη του θα τον έβγαζαν από κάθε πολιτικά δύσκολη θέση.

«Ο Μακρόν δεν ακούει κανέναν», μου είπε ένας από τους στενότερους συμβούλους του στο ταξίδι στην Κίνα πέρυσι. «Και πραγματικά μισεί να χάνει».

«Είναι ο μεγάλος σαγηνευτής, θέλει να αποπλανήσει τους πάντες», είπε ένα άλλο μέλος του εσωτερικού κύκλου. «Αλλά μεγάλο μέρος της Γαλλίας έχει ένα προσωπικό, βίαιο μίσος γι' αυτόν... Είναι πολύ νέος, πολύ όμορφος και πολύ έξυπνος για πολλούς Γάλλους - και είναι στο DNA μας να θέλουμε να αποκεφαλίσουμε τον ηγέτη μας».

«Έχει πραγματικά βαθιά ανάγκη να αγαπηθεί», είπε ένας άλλος.

Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ένας πραγματικά σαγηνευτικός χαρακτήρας - και όχι μόνο για τους σπασίκλες της πολιτικής. Ένας φίλος μου ψυχίατρος έχει εξίσου εμμονή με τον άνθρωπο του οποίου οι σύμβουλοι και τα τσιράκια δημοσίων σχέσεων περιγράφουν ως μάστορα του συμπλέγματος pensée – με άλλα λόγια, ένα πολύπλοκο μυαλό.

Συνήθως το εννοούν με έναν «φιλόσοφο βασιλιά», wunderkind τρόπο. Ο φίλος μου το εννοεί περισσότερο με την οιδιπική, ναρκισσιστική έννοια.

Προσωπικά, ο Μακρόν είναι μαγνητικά γοητευτικός - ένας όμορφος άντρας με ασυνήθιστα μεγάλα χέρια και ένα διεισδυτικό βλέμμα.

Κάθε φορά που το προεδρικό αεροσκάφος ετοιμαζόταν για απογείωση πέρυσι, περπατούσε πάνω-κάτω κατά μήκος του Airbus A330 χαιρετώντας και συνομιλώντας με κάθε μέλος της αντιπροσωπείας του, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού αναμονής και ακόμη και των τριών ταπεινών δημοσιογράφων (συμπεριλαμβανομένου και εμού).

«Είναι πολύ ευγενικός και όσο πιο κοντά τον πλησιάζω, τόσο περισσότερο εντυπωσιάζομαι από αυτόν», μου είπε ένας από τον στενό του κύκλο. Αλλά «δεν έχει σχεδόν καθόλου φίλους, κανένας από αυτούς δεν είναι μεγαλύτερος και πιθανώς το 80% από αυτούς είναι άνδρες. Περιβάλλεται από συμβούλους που είναι όλοι νέοι άνδρες και όλοι τους γοητεύονται από αυτόν».

«Έχει τη φαντασία του Ντε Γκωλ, αλλά όχι τη βαρύτητα», μου είπε ένα άτομο που συνεργάστηκε στενά με τον Μακρόν όταν ήταν τραπεζίτης επενδύσεων Rothschild πριν από μερικές εβδομάδες. «Ίσως η προκήρυξη πρόωρων εκλογών να ήταν το σωστό πολιτικό ένστικτο, αλλά δεν θα λειτουργήσει για έναν μεγάλο λόγο – ο Μακρόν μισείται από τη Γαλλία με ένα φαύλο πάθος»

Εκεί βρίσκεται το παράδοξο του Μακρόν – εμφανίζεται ταυτόχρονα ως ένας παγκόσμιος πολιτικός με μεγάλο όραμα και ένα πρόθυμο κουτάβι απελπισμένο για αγάπη.

Είναι ένας άνθρωπος με διαστρικό εγώ που είναι βαθιά ανασφαλής. Ένα ευγενικό, γοητευτικό και ζεστό άτομο χωρίς σχεδόν καθόλου φίλους. Ένας πολιτικός λιανικής πώλησης που δεν μπορεί να συνδεθεί ή να σχετίζεται με το γαλλικό κοινό.

Γιατί οι άνθρωποι, ειδικά «ο λαός» της Γαλλίας, τον μισούν τόσο πολύ; Όπως λέει ένας από τους ειδικούς συναδέλφους μου, είναι παράξενος – θεωρείται αλαζόνας, ελιτίστης, άσχετος και ξένος προς τους Γάλλους.

Απαντώντας στο γιατί ο αρθρογράφος αναφέρει πως αυτό ξεκινάει με την ανορθόδοξη σχέση του με τη σύζυγό του Μπριζίτ, που γνωρίστηκε όταν ήταν 15 ετών μαθητής κι εκείνη παντρεμένη 39χρονη δασκάλα με τρία παιδιά. Παντρεύτηκαν το 2007, όταν εκείνος ήταν 29 και εκείνη 54.

Το γαλλικό εκλογικό σώμα έχει συνηθίσει οι πρόεδροί του να είναι οικογενειάρχες, αλλά και να έχουν ερωμένες, παιδιά εκτός γάμου, κλπ.

Δεν περιφρονούσαν τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ επειδή είχε σχέση με τη λαμπερή Γαλλίδα ηθοποιό και παραγωγό ταινιών Julie Gayet - αν μη τι άλλο, το περιστατικό πιθανότατα ενίσχυσε την εικόνα του Ολάντ.

Τον περιφρονούσαν επειδή φαινόταν γελοίος όταν φωτογραφήθηκε πάνω σε σκούτερ με ένα μη κολακευτικό κράνος μοτοσικλέτας.

Τίποτα δεν είναι χειρότερο από το να φαίνεται γελοίο στα μάτια των Γάλλων ψηφοφόρων.

Και ενώ ο Macron μπορεί να μην φαίνεται γελοίος στο γαλλικό ακροατήριο, συχνά φαίνεται ψεύτικος και ανειλικρινής.

Κατά κάποιο τρόπο φαίνεται λίγο λιγότερο από άνθρωπος, λίγο υπερβολικά τέλειος, σαν ένα ανθρωποειδές ρομπότ που παίρνει το ανθρώπινο μέρος λίγο λάθος...

Πράγματι, μπορεί μερικές φορές να φαίνεται σαν να παίζει τον χαρακτήρα του προέδρου της Γαλλίας, με φωτογραφίσεις cosplay - αξύριστος σε στρατιωτικό φούτερ με κουκούλα σε προφανή μίμηση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy, ή να παίρνει μια βαριά τσάντα σε μια έντονη προπόνηση πυγμαχίας.

«Όλα είναι μια πράξη», είπε πρόσφατα ο φίλος μου ψυχίατρος. «Πάντα ποζάρει και ποζάρει. Η ψυχολογία αυτού είναι συναρπαστική και ανησυχητική».

Σχετικές ειδήσεις