Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι Ταλιμπάν δεν αναγνωρίζουν τις τρεις γυναίκες στην αποστολή του Αφγανιστάν

Από τη στιγμή της επιστροφής τους στην εξουσία πριν από τρία χρόνια, οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει στις γυναίκες να αθλούνται και να σπουδάζουν

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δήλωσε πως «δεν αναγνωρίζει» τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού των τριών γυναικών της αφγανικής αντιπροσωπείας.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) είχε προσκαλέσει μια ομάδα έξι Αφγανών αθλητών, τριών ανδρών και τριών γυναικών, σε συνεννόηση με την Αφγανική Ολυμπιακή Επιτροπή, πολλά από τα μέλη της οποίας βρίσκονται στην εξορία. Η ΔΟΕ δήλωσε ότι δεν είχε συμβουλευτεί τους Ταλιμπάν, οι οποίοι δεν έχουν προσκληθεί στους Αγώνες.

«Μόνο τρεις αθλητές εκπροσωπούν το Αφγανιστάν», δήλωσε ο Ατάλ Μασουάνι, αθλητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, αναφερόμενος στους τρεις άνδρες. «Αυτή τη στιγμή, ο γυναικείος αθλητισμός έχει σταματήσει στο Αφγανιστάν. Εάν ο γυναικείος αθλητισμός δεν ασκείται, πώς μπορούν να είναι μέρος της εθνικής ομάδας;» πρόσθεσε.

Οι τρεις γυναίκες και δύο από τους επιλεγμένους άνδρες, ποδηλάτες, αθλητές και κολυμβητές, ζουν στο εξωτερικό. Ο μόνος που ζει στο Αφγανιστάν είναι τζουντόκα.

Οι Αφγανοί αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Αγώνες του Παρισιού (26 Ιουλίου - 11 Αυγούστου) θα το κάνουν με τα μαύρα, πράσινα και κόκκινα χρώματα του πρώην καθεστώτος, που ανατράπηκε από τους Ταλιμπάν το καλοκαίρι του 2021 μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Από την επιστροφή τους στην εξουσία πριν από τρία χρόνια, οι Ταλιμπάν έχουν σκληρύνει τις συνθήκες διαβίωσης των Αφγανών γυναικών, απαγορεύοντάς τους να αθλούνται και να σπουδάζουν.