Βόρεια Κορέα: Βγαίνει μπροστά η «σκληροπυρηνική» αδερφή του βορειοκορεάτη Κιμ - Απειλεί με αντίποινα

Οι απειλές της αφορούν στις ασκήσεις πυροβολικού της Νότιας Κορέας κοντά στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα τις τελευταίες εβδομάδες 

Η Kim Yo Jong, αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un, στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2018 στην Pyeongchang της Νότιας Κορέας

The Associated Press
2'

Η ισχυρή αδερφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν κατήγγειλε τη Δευτέρα την επανέναρξη των ασκήσεων πυροβολικού από τη Νότια Κορέα κοντά στα σύνορα ως «υστερία αυτοκτονίας» και προειδοποίησε για πιθανές στρατιωτικές ενέργειες εναντίον τέτοιων πράξεων.

Η Kim Yo-jong, χαρακτήρισε τις ασκήσεις «μια ασυγχώρητη και σαφή πρόκληση» κατά της Βόρειας Κορέας.

Η προειδοποίηση της ήρθε καθώς ο Νότος διεξήγαγε ασκήσεις πυροβολικού κοντά στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα τις τελευταίες εβδομάδες μετά την πλήρη αναστολή της ενδοκορεατικής συμφωνίας μείωσης της έντασης του 2018 που απαγορεύει τέτοιους ελιγμούς και άλλες ενέργειες που θεωρούνται εχθρικές μεταξύ τους.

«Το ερώτημα είναι γιατί ο εχθρός ξεκίνησε τέτοιες πολεμικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα, την αυτοκτονική υστερία, για την οποία θα πρέπει να υποστούν τρομερή καταστροφή», είπε η Κιμ σε δήλωση που μεταδόθηκε από το επίσημο Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Κιμ ισχυρίστηκε ότι η Νότια Κορέα αποσταθεροποιεί την κατάσταση της περιφερειακής ασφάλειας, καθώς ο Πρόεδρος Γιουν επιχειρεί μια «έκτακτη διαφυγή» από τη «χειρότερη κρίση».

«Σε περίπτωση που κριθεί σύμφωνα με τα κριτήριά μας ότι παραβίασαν την κυριαρχία της ΛΔΚ και διέπραξαν πράξη που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου, οι ένοπλες δυνάμεις μας θα εκτελέσουν αμέσως την αποστολή και το καθήκον τους που έχουν οριστεί από το Σύνταγμα της ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, το πλήρες όνομα της Βόρειας Κορέας)», προειδοποίησε η Κιμ.

Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι είναι «πολύ λυπηρό» που η Βόρεια Κορέα επέκρινε τον Πρόεδρο Γιουν και επιδιώκει να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Νότιας Κορέας.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας τόνισε ότι οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά διεξήχθησαν «κανονικά» βάσει προκαθορισμένων σχεδίων.

Σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση τον Ιανουάριο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποίησε ότι εάν η Νότια Κορέα παραβιάσει «έστω και 0,001 χιλιοστά» του εδάφους, του αέρα και των υδάτων της χώρας, θα θεωρηθεί πρόκληση πολέμου.

Η Βόρεια Κορέα αναμένεται να αναθεωρήσει το Σύνταγμα στην επόμενη κοινοβουλευτική συνεδρίαση για να ορίσει τη Νότια Κορέα ως τον «πρωταρχικό εχθρό» του Βορρά και να αποσαφηνίσει τα εδαφικά της όρια, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσίων συνόρων.