Πόσο επικίνδυνο είναι αν χτυπήσει κεραυνός το αεροσκάφος που ταξιδεύετε

Οι πιλότοι δίνουν απαντήσεις  στα ερωτήματα που απασχολούν τους επιβάτες 
3'

Όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο και έχειτε μάλιστα την ατυχία ο καιρός να μην είναι καλός, τότε ένας από τους φόβους σας, που επιδεινώνεται, αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τα αεροπορικά ταξίδια, είναι τι θα συμβεί αν χτυπήσει κεραυνός το αεροσκάφος στο οποίο επιβαίνετε.

Απάντηση στα ερωτήματα που κατακλύζουν το μυαλό σας δίνουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, δηλαδή οι πιλότοι. Ένας βετεράνος χειριστής, ένας εν ενεργεία πιλότος κι ένας εκπαιδευτής πτήσεων αποκαλύπτουν πόσο συνηθισμένοι είναι οι κεραυνοί και τι συμβαίνει σε ένα αεροπλάνο όταν χτυπηθεί από ένα μπουλόνι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν: «Οι στατιστικές δείχνουν ότι ένα αεροσκάφος χτυπιέται [από κεραυνό] κάθε 5.000 ώρες, ή περίπου μία φορά το χρόνο. Η FAA εκτιμά ότι κάθε αεροσκάφος στις ΗΠΑ θα χτυπηθεί μία φορά το χρόνο.

Τι συμβαίνει σε ένα αεροπλάνο όταν χτυπηθεί από κεραυνό;

Όχι πολλά, όπως εξηγούν. «Ένας κεραυνός μπορεί να αναστατώσει μερικά από τα όργανα, αλλά δεν είναι συνήθως ένα πραγματικά σοβαρό ζήτημα, επειδή το αεροσκάφος δεν είναι γειωμένο. Μπορείτε να έχετε κεραυνούς που πηγαίνουν στο ένα άκρο και έξω από το άλλο και μπορεί να υπάρχει μόνο επιφανειακή ζημιά.

«Μετά από ένα χτύπημα κεραυνού, είναι πιθανό να χρειαστεί να ελέγξετε το αεροσκάφος για να βεβαιωθείτε ότι όλες οι πυξίδες και τα ηλεκτρονικά δεν έχουν χαθεί».

Τι κάνουν οι πιλότοι όταν το αεροπλάνο χτυπηθεί από κεραυνό; Το γνώριζούν;

Πιθανότατα, αλλά εξαρτάται από το τι θα συμβεί. Θα μπορούσατε να πετάτε σε σύννεφο και να δείτε μια φωτεινή λάμψη, αλλά δεν θα γνωρίζατε απαραίτητα ότι σας είχε χτυπήσει, εκτός αν υπήρχε κάποια άλλη ένδειξη, όπως όργανα που συμπεριφέρονται περίεργα ή κάτι τέτοιο.

Το χτύπημα κεραυνού μπορεί να προκαλέσει προσωρινή διακοπή στα συστήματα επικοινωνίας ή πλοήγησης, αλλά τα σύγχρονα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα για να αντέχουν και να διαχέουν την ενέργεια από ένα χτύπημα κεραυνού. Τα συστήματα του αεροσκάφους έχουν σχεδιαστεί για να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά μετά από κεραυνό.

Μπορούν οι πιλότοι να προβλέψουν μια αστραπή;

Στα υπερσύγχρονα αεροσκάφη υπάρχει εξοπλισμός ανίχνευσης κεραυνών, καθώς και ραντάρ καιρού. Οι κεραυνοί συνήθως προέρχονται από σύννεφα καταιγίδας cumulonimbus και συνήθως εμφανίζονται στο ραντάρ. Ωστόσο στις "ξηρές καταιγίδες", αν δεν έχουν αρκετή υγρασία για να εμφανιστούν στο ραντάρ, τότε μπορεί να αιφνιδιάσουν.

Πρέπει να ανησυχούν οι επιβάτες;

Οι χειριστές είναι καθησυχαστικοί καθώς θεωρούν πιο επικίνδυνο το χαλάζι που μπορεί να προκαλέσει φυσική ζημιά στο αεροσκάφος, από έναν κεραυνό, που τα περισσότερα σύγχρονα αεροσκάφη είναι ικανά να αντιμετωπίσουν.

Όμως όπως επισημαίνουν «ο καιρός είναι ισχυρός και απρόβλεπτος και ποτέ δεν μπορείς να εξαλείψεις εντελώς κάθε κίνδυνο».