Μόντι: «Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να εκθέσει τα έθνη που φιλοξενούν τρομοκράτες»

Ο Υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων S Jaishankar εξέδωσε αυτές τις παρατηρήσεις εξ ονόματος του πρωθυπουργού Modi στη Σύνοδο Κορυφής της SCO που πραγματοποιείται υπό την Προεδρία του Καζακστάν στην Αστάνα

Μόντι: «Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να εκθέσει τα έθνη που φιλοξενούν τρομοκράτες»
5'

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε την Πέμπτη ότι η τρομοκρατία σε οποιαδήποτε μορφή ή εκδήλωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να απομονώσει και να εκθέσει τις χώρες που φιλοξενούν τρομοκράτες, παρέχουν ασφαλή καταφύγια και συγχωρούν την τρομοκρατία.

Ο υπουργός Εξωτερικών S Jaishankar εξέδωσε αυτές τις παρατηρήσεις εξ ονόματος του πρωθυπουργού Modi στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης που πραγματοποιείται υπό την Προεδρία του Καζακστάν στην Αστάνα.

Αποκαλώντας την SCO έναν οργανισμό βασισμένο σε αρχές του οποίου η συναίνεση καθοδηγεί την προσέγγιση των κρατών μελών του, ο πρωθυπουργός Μόντι δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή, είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ότι επαναλαμβάνουμε τον αμοιβαίο σεβασμό για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ισότητα, το αμοιβαίο όφελος, τη μη -παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις, μη χρήση βίας ή απειλή χρήσης βίας ως βάση για τις εξωτερικές μας πολιτικές Συμφωνήσαμε επίσης να μην λάβουμε μέτρα αντίθετα με τις αρχές της κρατικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Ο Ινδός πρωθυπουργός ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την οποία χαρακτήρισε ως έναν από τους αρχικούς στόχους του SCO.

Ο πρωθυπουργός Μόντι τόνισε ότι η τρομοκρατία, εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να γίνει σημαντική απειλή για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη. Υποστήριξε ότι η διασυνοριακή τρομοκρατία απαιτεί αποφασιστική απάντηση και ότι η χρηματοδότηση και η στρατολόγηση της τρομοκρατίας πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά. Καλώντας τη δράση της παγκόσμιας κοινότητας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο πρωθυπουργός Μόντι είπε: "Προτεραιότητα πρέπει φυσικά να δοθεί στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ένας από τους αρχικούς στόχους του SCO. Πολλοί από εμάς είχαμε τις εμπειρίες μας, που συχνά προέρχονται από εμάς Ας είμαστε ξεκάθαροι ότι αν αφεθεί ανεξέλεγκτος, μπορεί να γίνει μια σημαντική απειλή για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη.

"Η διεθνής κοινότητα πρέπει να απομονώσει και να εκθέσει τις χώρες που φιλοξενούν τρομοκράτες, παρέχουν ασφαλή καταφύγια και αποδοκιμάζουν την τρομοκρατία. Η διασυνοριακή τρομοκρατία απαιτεί αποφασιστική απάντηση και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και η στρατολόγηση πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά. Πρέπει επίσης να λάβουμε προληπτικά μέτρα για να αποτρέψουμε την εξάπλωση της ριζοσπαστικοποίησης μεταξύ των νέων μας Η κοινή δήλωση που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της ινδικής Προεδρίας πέρυσι για αυτό το θέμα υπογραμμίζει την κοινή μας δέσμευση», είπε. Τονίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή παραμένει ένα άλλο σημαντικό μέλημα, ο πρωθυπουργός Μόντι είπε ότι εργάζονται για την επίτευξη δεσμευμένων μειώσεων των εκπομπών, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης σε εναλλακτικά καύσιμα, της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων και της κατασκευής υποδομών ανθεκτικών στο κλίμα.

Είπε, "Μια άλλη σημαντική ανησυχία που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η κλιματική αλλαγή. Εργαζόμαστε για την επίτευξη δεσμευμένης μείωσης των εκπομπών, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης σε εναλλακτικά καύσιμα, της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων και της κατασκευής υποδομών ανθεκτικών στο κλίμα. Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη διάρκεια της SCO της Ινδίας Εγκρίθηκε η προεδρία, μια κοινή δήλωση για τα αναδυόμενα καύσιμα και ένα έγγραφο ιδέας για την απομάκρυνση του άνθρακα στον τομέα των μεταφορών». Ο Πρωθυπουργός Μόντι σημείωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής της SCO πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, των αυξανόμενων εντάσεων, των ελλειμμάτων εμπιστοσύνης και ενός αυξανόμενου αριθμού hotspot σε όλο τον κόσμο. Τόνισε ότι αυτά τα γεγονότα έχουν ασκήσει σημαντική πίεση στους διεθνείς δεσμούς και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Είπε περαιτέρω, "Έχουν επιδεινώσει ορισμένα από τα προβλήματα που προήλθαν από την παγκοσμιοποίηση. Η συνάντησή μας έχει στόχο να βρούμε κοινό έδαφος για να μετριαστούν οι συνέπειες αυτών των εξελίξεων". Υπενθυμίζοντας ότι η Ινδία έγινε μέλος της SCO υπό την Προεδρία του Καζακστάν το 2017, ο πρωθυπουργός Μόντι είπε: "Η Ινδία υπενθυμίζει με εκτίμηση ότι η αποδοχή της ως μέλος της SCO έγινε κατά τη διάρκεια της Καζακικής Προεδρίας του 2017. Από τότε, έχουμε ολοκληρώσει έναν πλήρη κύκλο προεδριών στην Ινδία φιλοξένησε τη Σύνοδο του Συμβουλίου των Αρχηγών Κυβερνήσεων το 2020, καθώς και τη Σύνοδο του Συμβουλίου των Αρχηγών Κρατών το 2023. Η SCO κατέχει εξέχουσα θέση στην εξωτερική μας πολιτική».

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη επίσης το Ιράν που συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της SCO ως μέλος και εξέφρασε συλλυπητήρια για τον θάνατο του πρώην προέδρου του Ιράν Ebrahim Raisi και άλλων στη συντριβή του ελικοπτέρου. Επίσης, συνεχάρη τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και καλωσόρισε τη Λευκορωσία ως το νέο μέλος της SCO. Ο Τζαϊσανκάρ ηγείται της ινδικής αντιπροσωπείας στο Καζακστάν στην 24η Σύνοδο του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών της SCO (Σύνοδος Κορυφής SCO).

Η SCO ιδρύθηκε σε μια σύνοδο κορυφής στη Σαγκάη το 2001 από τους προέδρους της Ρωσίας, της Κίνας, της Δημοκρατίας της Κιργιζίας, του Καζακστάν, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν. Το μπλοκ της οικονομίας και της ασφάλειας περιλαμβάνει την Ινδία, την Κίνα, τη Ρωσία, το Πακιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή