Γαλλία: Προς αναζήτηση πρωθυπουργού - Προειδοποίηση Μελανσόν σε Μακρόν να διώξει τον Ατάλ

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο διεκδικεί τον πρωθυπουργικό θώκο, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει καταλήξει σε υποψήφιο
1'

Σε θολά νερά παραμένει το πολιτικό τοπίο στη Γαλλία, τρεις μερες μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που ανέδειξαν σε πρώτη, αλλά όχι ισχυρή δύναμη τον αριστερό συνασισμό του Μελανσόν.

Όλο το ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στο ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός, καθώς ο Γκαμπριέλ Ατάλ, θα πρέπει να αποχωρήσει μετά την ήττα των Μακρονιστών.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο διεκδικεί τον πρωθυπουργικό θώκο, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει καταλήξει σε υποψήφιο, καθώς γίνονται διεργασίες μεταξύ των συνεργαζόμενων κομμάτων για να υπάρξει συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, παρά τις καθυστερήσεις, το κόμμα του Μελανσόν, προειδοποίησε τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να μην προβεί σε «οποιαδήποτε προσπάθεια σφετερισμού των θεσμών» διατηρώντας τον Γκαμπριέλ Ατάλ στο ρόλο του ως πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ατάλ το βράδυ της Κυριακής ανακοίνωσε την παραίτησή του, η οποία ωστόσο τη Δευτέρα δεν έγινε δεκτή από τον Γάλλο Πρόεδο.

Η αριστερή συμμαχία ανησυχεί όλο και περισσότερο για την υποτιθέμενη προσπάθεια του Μακρόν να πάρει το πάνω χέρι και να οικοδομήσει μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού βασισμένη στους κεντρώους υποστηρικτές του.