Βρετανία: Ο Κιρ Στάρμερ προωθεί σύμφωνο ασφαλείας με την ΕΕ για σύσφιξη των σχέσεων μετά το Brexit

«Πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια για σημαντική βελτίωση των σχέσεων ασφαλείας και άμυνας με την ΕΕ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κιρ Στάρμερ

Βρετανία: Ο Κιρ Στάρμερ προωθεί σύμφωνο ασφαλείας με την ΕΕ για σύσφιξη των σχέσεων μετά το Brexit
Getty Images
3'

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ στην πρώτη του επίσημη από τα νέα του καθήκοντα δήλωσε σε συνάντηση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ ότι ένα Σύμφωνο Ασφαλείας μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν «συμπληρωματικό» του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας ενόψει της Συνόδου Κορυφής για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, ο Στάρμερ είπε στους δημοσιογράφους ότι το σχέδιο για στενότερους δεσμούς με τις Βρυξέλλες σε θέματα άμυνας και ασφάλειας είναι «πολύ σημαντικό για εμάς».

«Πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια για σημαντική βελτίωση των σχέσεων ασφαλείας και άμυνας με την ΕΕ», είπε.

«Θεωρώ ότι είναι συμπληρωματικό με το ΝΑΤΟ. Η συμμαχία εξακολουθεί να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας στην Ευρώπη και η προσέγγισή μας στην άμυνα ήταν πάντα πρώτα το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Την Τρίτη, ο Στάρμερ ανέθεσε μία αναθεώρηση για τον καθορισμό ενός «οδικού χάρτη» για την αύξηση των αμυντικών δαπανών της Βρετανίας στο 2,5% του ΑΕΠ, προτρέποντας μάλιστα τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν επίσης τις στρατιωτικές τους δαπάνες.

Οι Εργατικοί δηλώνουν ότι θέλουν το σύμφωνο με την ΕΕ να καλύπτει ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων πέρα από μία συμβατική αμυντική σύμπραξη, που θα περιλαμβάνει τομείς όπως η ενέργεια, οι εφοδιαστικές αλυσίδες, οι πανδημίες και το μεταναστευτικό.

«Παράθυρο ευκαιρίας» η Σύνοδος Κορυφής

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η νέα βρετανική κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκινήσει γρήγορα τις εργασίες για το σύμφωνο και αναμένεται να χρησιμοποιήσει την συμμετοχή του Στάρμερ στην σύνοδο στην Ουάσινγκτον, όπως και την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) την επόμενη εβδομάδα στο Όξφορντσαϊρ της Αγγλίας, για να προωθήσει τις πρώιμες συνομιλίες.

Ο Στάρμερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι δύο συναντήσεις είναι ένα «πραγματικά σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας» για να επιτευχθεί η συμφωνία. Μάλιστα έκανε και μία ασυνήθιστη κίνηση, έχοντας μαζί του στην Ουάσινγκτον τον υπουργό για τις ευρωπαϊκές σχέσεις Νικ Τόμας - Σίμοντς.

Τον Στάρμερ συνοδεύει επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι και ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι. Σε άρθρο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι δύο υπουργοί έγραφαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στοχεύει σε μία «νέα γεωπολιτική συνεργασία» με την Ευρώπη, μέσω ενός «φιλόδοξου και ευρείας εμβέλειας Συμφώνου Ασφαλείας» ενώ επίσης συνάπτει διμερείς συμφωνίες για «να ενισχύσει την άμυνά μας».

Αναφερόμενος στις διπλές Συνόδους Κορυφής ο Στάρμερ είπε ότι «πρόκειται για συνεδριάσεις που πολύ πιθανά θα χρειάζονταν μήνες και μήνες για να ταιριάξουμε ως ομάδα, αν δεν εκμεταλλευόμασταν αυτή τη Σύνοδο Κορυφής για τους σκοπούς των σχέσων και της EPC».

«Ο κύριος σκοπός είναι φυσικά για το ΝΑΤΟ, αλλά είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία να ενισχυθούν αυτές οι σχέσεις», συμπλήρωσε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή