Τουρκική «τσιγκουνιά» με τα F-16, «πετσοκόβει» τη συμφωνία με τις ΗΠΑ
Η Τουρκία μειώνει τη σχεδιαζόμενη αμυντική σύμβαση ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό του δεύτερου μεγαλύτερου στόλου μαχητικών αεροσκαφών F-16 του ΝΑΤΟ και θα επιδιώξει συμφωνία αντιστάθμισης για την τοπική παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων των πολεμικών αεροσκαφών.
Αυτό αναφέρει το Bloomberg θυμίζοντας πως η Άγκυρα προσπαθεί από το 2021 να αγοράσει F-16 τελευταίας γενιάς της Lockheed Martin Corp. Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση νωρίτερα φέτος, αφού η Τουρκία επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία.
Αλλά η Τουρκία πιέζει τώρα να αγοράσει λιγότερα κιτ αναβάθμισης και πυρομαχικά για να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια δολάρια εν μέσω περικοπών δαπανών στο εσωτερικό της, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τον σχεδιασμό, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Bloomberg. Η χώρα θέλει η αναπτυσσόμενη βιομηχανία στρατιωτικής αεροπορίας της να χειριστεί ορισμένες από τις ανάγκες της, είπαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Τι απάντησε ο Ερντογάν
Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια αναθεώρησης της σύμβασης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε την ερώτηση, λέγοντας ότι "το θέμα σχετικά με αυτά τα ανταλλακτικά είναι κάτι που πάντα συζητάμε".
Εκπρόσωπος της Lockheed Martin δήλωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg News, ότι η εταιρεία είναι "πεπεισμένη ότι το πακέτο αναβάθμισης των F-16 Block 70 και V αντιπροσωπεύει τον καλύτερο συνδυασμό προηγμένων δυνατοτήτων ασφάλειας του 21ου αιώνα, ενισχυμένης διαλειτουργικότητας του ΝΑΤΟ και προσιτού κόστους λειτουργίας και κύκλου ζωής για την Τουρκία".
Η συμφωνία για την 4η γενιά των αεροσκαφών F-16 θα ενισχύσει την πολεμική αεροπορία της Άγκυρας με τις παραδόσεις να αναμένονται γύρω στο 2030. Θα περιλαμβάνει αρκετές αναβαθμίσεις, μεταξύ άλλων στο ραντάρ, στη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου, στο σύστημα επικοινωνιών και στον υπολογιστή αποστολής. "Η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τα F-16 εξυπηρετούσε έναν πολιτικό στόχο για την επανεκκίνηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ", δήλωσε ο Nihat Ali Ozcan, στρατηγικός αναλυτής στο Ίδρυμα Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής στην Άγκυρα. "Έχοντας την έγκριση της Ουάσιγκτον, η Τουρκία αξιολογεί τώρα τις ανάγκες της από τεχνική, στρατιωτική και οικονομική άποψη".