Οκτώ μήνες όμηρος της Χαμάς: Διασωθείς περιγράφει τα ψυχολογικά βασανιστήρια που υπέστη

«Έχει δύο προσωπικότητες», είπε ο Kozlov. «Μας είπε: «Έχω δύο πρόσωπα: Ένα καλό, αλλά δεν θέλω να δείτε το δεύτερο πρόσωπο - καθώς μπορώ να σας σκοτώσω»

Οκτώ μήνες όμηρος της Χαμάς: Διασωθείς περιγράφει τα ψυχολογικά βασανιστήρια που υπέστη
Marko Djurica/Reuters
7'

O 27χρονος Andrey Kozlov περιγράφει αυτά που έζησε και τα βασανιστήρια που δέχτηκε από τους μαχητές της Χαμάς, μιλώντας στο CNN.

Δεν μπορεί να φέρει τον εαυτό σε σημείο να περιγράψει όλα όσα συνέβησαν στον ίδιο και στους άλλους δύο ομήρους με τους οποίους κρατήθηκε μαζί κατά τη διάρκεια της οκτάμηνης αιχμαλωσίας του στη Γάζα.

Ο Kozlov,Ρώσος-Ισραηλινός πολίτης, ισχυρίστηκε ότι τον κρατούσαν δεμένο για "τρεις ημέρες με σχοινί, και στη συνέχεια μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου με αλυσίδες" μετά την απαγωγή του στο μουσικό φεστιβάλ Nova στις 7 Οκτωβρίου.

Υπέστη "δημιουργικά" είδη βασανιστηρίων κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών: Ένας φρουρός «μας έλεγε συχνά ότι το Ισραήλ θέλει να μας σκοτώσει» και ότι οι ίδιοι αποτελούσαν ένα πρόβλημα που το Ισραήλ προσπαθούσε να επιλύσει.

Ο Kozlov είπε ότι προσπάθησε να μην πιστέψει τα ψέματα, αλλά όταν Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν τον περασμένο μήνα στο κτίριο στο οποίο κρατούνταν, νόμιζε ότι είχαν σταλεί για να τον σκοτώσουν.

Αντ' αυτού, ήταν μια επιχείρηση διάσωσης που έφερε αυτόν και τους άλλους δύο κρατούμενους στο σπίτι τους - καθώς και τη Noa Argamani, η οποία κρατούνταν σε ένα κοντινό κτίριο. Δυστυχώς, η διάσωση αυτή άφησε στο πέρασμά της ένα ίχνος καταστροφής, καθώς οι αρχές της Γάζας λένε ότι τουλάχιστον 274 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Kozlov πλησίαζε στο τέλος της βάρδιας του ως φρουρός ασφαλείας στο φεστιβάλ Nova, όταν μαχητές της Χαμάς άρχισαν να ξεχύνονται από τα σύνορα. Είχε μετακομίσει από τη Ρωσία στο Ισραήλ δύο χρόνια νωρίτερα και είχε αναλάβει τη δουλειά επειδή ήταν "εύκολο χρήμα". Όσο τελείωνε η βάρδια, ο Kozlov σκέφτηκε: "Θα γυρίσω σπίτι, θα κοιμηθώ και όλα θα είναι καλά. Αλλά όχι, αυτό δεν συνέβη".

Λίγα λεπτά αργότερα, έτρεχε μέσα σε ένα δάσος με «ίσως 200, 300 άτομα», πανικόβλητος από τον ήχο των πυροβολισμών. Αλλά καθώς βγήκαν παραπατώντας σε ένα χωράφι, ο Kozlov είδε «ένα αυτοκίνητο γεμάτο τύπους με πράσινη στολή. Και πυροβολούν στον αέρα, πυροβολούν ήδη πάνω μας».

Το να κρυφτεί στους θάμνους δεν βοήθησε. Βρέθηκε γρήγορα και μεταφέρθηκε στη Γάζα, όπου κρατήθηκε σε διάφορα μέρη μαζί με τους Almog Meir Jan και Shlomi Ziv, πριν από την τελική διάσωσή τους στο Nuseirat, στο κέντρο του θύλακα.

Την πρώτη μέρα, ο απαγωγέας του «μου πήρε το ύφασμα από τα μάτια και μου έδειξε με σημάδια τι σκόπευε να κάνει». Ο άντρας έδειξε τον εαυτό του - «εγώ» - μετά χτύπησε το ρολόι του - «αύριο» - μετά έδειξε τον Kozlov - «εσύ» - μετά έκανε ένα σημάδι με μια φωτογραφική μηχανή, κάνοντας κλικ στο κλείστρο της - «φιλμ» - μετά έκανε ένα όπλο με τα δάχτυλά του, τραβώντας τη σκανδάλη - «σκοτώσω».

Ο Kozlov είπε ότι πίστευε ότι εκείνη η μέρα θα ήταν η τελευταία του, αλλά - καθώς περνούσαν οι ώρες - αυτός ο φόβος σιγά σιγά υποχώρησε. Μέρες αργότερα, είπε ότι κατάλαβε «ότι πιθανότατα δεν θα μας σκοτώσουν». Χρησιμοποιώντας και πάλι νοήματα, εξήγησαν στον Kozlov ότι ήθελαν να τον ανταλλάξουν: «Εσείς θα πάτε στο Ισραήλ, οι δικοί μας θα πάνε στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη».

Για τους πρώτους τρεις μήνες, ο ήχος των ισραηλινών βομβαρδισμών ήταν συνεχής, είπε ο Kozlov: «Φοβόμασταν κάθε βόμβα που ακούγαμε. Κάθε φορά κρυβόμασταν στις γωνίες του δωματίου μας». Οι απαγωγείς του γελούσαν, ρωτώντας τους τι φοβόντουσαν.

Μετακινήθηκαν από σπίτι σε σπίτι αρκετές φορές, είπε ο Kozlov, με κάποια μέρη να τους δίνουν αρκετό φαγητό. Αφού δεν ήταν αλυσοδεμένοι πλέον τον Δεκέμβριο, ορισμένα μέρη όπου κρατούνταν του έδωσαν την ευκαιρία να ασκηθεί - «squats, pushups» και άλλα παρόμοια.

Αλλά εκτέθηκε σε παρατεταμένη ψυχολογική κακοποίηση, είπε, από φρουρούς που τους παρακολουθούσαν φορώντας μάσκες, κρατώντας Καλάσνικοφ και ένα «μεγάλο μαχαίρι». Ο κύριος φρουρός, είπε, είχε «διχασμένη» προσωπικότητα και συχνά «τρελαινόταν».

«Έχει δύο προσωπικότητες», είπε ο Kozlov. «Μας είπε: «Έχω δύο πρόσωπα: Ένα καλό, αλλά δεν θέλω να δείτε το δεύτερο πρόσωπο - καθώς μπορώ να σας σκοτώσω».

Κάποια πρωινά, ο φύλακας ήταν φιλικός, καθώς προσφερόταν να παίξει χαρτιά μαζί τους. Αλλά τα άλλα πρωινά ο Kozlov «ξυπνούσε και καταλάβαινες - α, το δεύτερο πρόσωπο. Δεν μιλάς καθόλου μαζί του».

Ο Kozlov θα τιμωρούνταν για παράλογα πράγματα, είπε. Μια φορά, αφού έπλυνε τα χέρια του με πόσιμο νερό πριν φάει, ο φύλακας «το πρόσεξε και είπε: «Σου είπα να μην το κάνεις αυτό, ναι;». Ο φύλακας έβαλε κάποιον να σκεπάσει τον Kozlov με «πολύ χοντρές κουβέρτες, στη μέση του Μαΐου» και να τον αφήσει στη ζέστη για μιάμιση ώρα.

Η μαρτυρία του Kozlov συμφωνεί με εκείνη άλλων διασωθέντων ομήρων. Ο γιατρός που ήταν υπεύθυνος για την ιατρική περίθαλψη του Kozlov και των άλλων τριών που διασώθηκαν κατά την ισραηλινή επιχείρηση δήλωσε ότι ξυλοκοπήθηκαν και περιέγραψε την αιχμαλωσία τους ως μια «σκληρή, σκληρή εμπειρία, με πολλή κακοποίηση, σχεδόν κάθε μέρα».

«Υπήρχαν περίοδοι όπου δεν έπαιρναν σχεδόν καθόλου φαγητό, υπήρχαν άλλες περίοδοι όπου ήταν λίγο καλύτερα, αλλά συνολικά, ο συνδυασμός του ψυχολογικού στρες, του υποσιτισμού ή της μη λήψης αρκετής τροφής... έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία», δήλωσε ο Dr. Itai Pessach στο CNN τον περασμένο μήνα.

Παρόλα αυτά, ο Kozlov θεωρεί τον εαυτό του «τυχερό». Είπε ότι είδε και άλλους ομήρους κατά τη διάρκεια των οκτώ μηνών του στη Γάζα, «αλλά δεν θέλω να μιλήσω γι' αυτό... Είναι οδυνηρό και θα είναι επικίνδυνο γι' αυτούς», είπε, καθώς ήταν σε χειρότερη κατάσταση από αυτόν.

Για το λόγο αυτό, ο Kozlov παρακάλεσε τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να «προσπαθήσουν να καταλάβουν πώς νιώθαμε εμείς [οι όμηροι] όλο αυτό το διάστημα. Πρέπει να τους φέρουμε πίσω στην πατρίδα το συντομότερο δυνατό. Δεν ξέρω πώς. Αλλά πρέπει να το κάνουμε αυτό αμέσως».

Ωστόσο, η αισιοδοξία για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός έναντι των ομήρων μειώθηκε αυτή την εβδομάδα, καθώς η Χαμάς προειδοποίησε ότι οι ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις συνομιλίες.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι μια συμφωνία είναι «έτοιμη» και ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξουσιοδότησε τους διαπραγματευτές του να αρχίσουν λεπτομερείς διαπραγματεύσεις, σηματοδοτώντας μια πιθανή σημαντική πρόοδο.

Οι συνομιλίες επαναλήφθηκαν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, την περασμένη Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Χαμάς συμφώνησε να συμβιβαστεί σε ένα σημαντικό σημείο που αποτελεί εμπόδιο για το Ισραήλ - ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δεσμεύεται για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πριν υπογράψει συμφωνία.

Αλλά μια δήλωση από το γραφείο του Νετανιάχου την Κυριακή έθεσε υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία, θέτοντας αρκετές «αρχές» που το Ισραήλ δεν είναι διατεθειμένο να εγκαταλείψει, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των μαχών στη Γάζα «μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του πολέμου».

Για τον Kozlov, οι ημέρες που αιχμαλωτίστηκε -και διασώθηκε- έχουν γίνει ορόσημα στη ζωή του. Η 7η Οκτωβρίου έγινε τα δεύτερα «γενέθλιά» του- η 18η Ιουνίου τα τρίτα. Θέλει οι 120 εναπομείναντες όμηροι να μπορούν και αυτοί να σημειώσουν τις δικές τους ημερομηνίες.

Πηγή: CNN

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή