Οι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται πως έλυσαν το μυστήριο του Στόουνχεντζ - Η εκπληκτική ανακάλυψη

Πώς ακριβώς προέκυψε αυτή η παράξενη διαμόρφωση, που αποτελεί ένα αίνιγμα που οι ερευνητές προσπαθούν να λύσουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια
Unsplash
3'

Μια ομάδα αρχαιολόγων προχώρησε σε σημαντικές απαντήσεις για το Στόουνχεντζ που αμφισβητούνται εδώ και 4.500 χρόνια, χάρη σε μια νέα ανακάλυψη.

Ο τεράστιος πέτρινος σχηματισμός υπήρξε πηγή πολλών μυστηρίων για αιώνες. Το Στόουνχεντζ είναι ένα προϊστορικό μεγαλιθικό οικοδόμημα στην πεδιάδα του Σόλσμπερι στο Γουίλτσαϊρ, όπου συρρέουν κάθε χρόνο πολλοί τουρίστες για να ρίξουν μια ματιά.

Κάθε βράχος ζυγίζει περίπου 20 τόνους και έχει μέσο ύψος επτά μέτρα. Αλλά το πώς ακριβώς προέκυψε αυτή η παράξενη διαμόρφωση αποτελεί ένα αίνιγμα που οι ερευνητές προσπαθούν να λύσουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Το σημείο καμπής στην αναζήτηση απαντήσεων ήρθε από ένα ξεχασμένο κομμάτι του Στόουνχεντζ που είχε «τρυπηθεί» κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης τη δεκαετία του 1950.

Ο μικρός πυρήνας ενός βράχου είχε αποθηκευτεί στη Φλόριντα για δεκαετίες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, αλλά τώρα επέστρεψε στην Αγγλία. Αυτό έδωσε σε μια ομάδα, η οποία χρηματοδοτείται από τη Βρετανική Ακαδημία, την ευκαιρία να μελετήσει την πέτρα και τη χημική της σύσταση.

Ανακάλυψαν ότι οι αρχαίες πέτρες είχαν παρόμοια σύσταση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να έχουν κοινή προέλευση. Για να το επιβεβαιώσει αυτό η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε άλλες πέτρες από μέρη μέχρι το Νόρφολκ και το Ντέβον. Ωστόσο, η ανακάλυψη δεν έγινε μέχρι που αποφάσισαν να κάνουν μια δοκιμή στον πυρήνα που θα τον κατέστρεφε.

Ως αποτέλεσμα, η ομάδα μπόρεσε να διαπιστώσει ότι η πέτρα ταιριάζει χημικά με άλλες πέτρες που βρέθηκαν στο West Woods, νότια του Marlborough, το οποίο απέχει 40 λεπτά με το αυτοκίνητο από το σημείο όπου βρίσκεται το Στόουνχεντζ.

Η Susan Greaney, Ιστορικός της English Heritage, δήλωσε: «Το να είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε την περιοχή που χρησιμοποιούσαν οι κατασκευαστές του Στόουνχεντζ για να προμηθεύονται τα υλικά τους γύρω στο 2500 π.Χ. είναι πραγματικά συναρπαστικό. Τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τη διαδρομή που μπορεί να είχαν διανύσει και να προσθέσουμε ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ».

Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής David Nash του Πανεπιστημίου του Brighton, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας για την ανακάλυψη αυτή, πρόσθεσε: «Ήταν πραγματικά συναρπαστικό να αξιοποιήσουμε τα επιστημονικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας τον 21ο αιώνα για να κατανοήσουμε το νεολιθικό παρελθόν και να απαντήσουμε επιτέλους σ' ένα ερώτημα που οι αρχαιολόγοι συζητούσαν επί αιώνες».

Η αποκάλυψη αυτή έριξε νέο φως στο μυστήριο που περιβάλλει το Στόουνχεντζ εδώ και πολύ καιρό και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα τους επιτρέψει να αρχίσουν να συνθέτουν τα κομμάτια σχετικά με το πώς ακριβώς δημιουργήθηκε το μνημείο.

*Με πληροφορίες από το UniladTech

Σχετικές ειδήσεις