Γιατί ψάχνουν το ναυάγιο του Τιτανικού, παρά την τραγωδία του «Τιτάν» - Νέα αποστολή έναν χρόνο μετά

Για κάποιους ο Τιτανικός είναι ένα μέρος που θα έπρεπε να μείνει ανέγγιχτο εξαιτίας του θανάτου 1.500 ανθρώπων μετά τη σύγκρουσή του με παγόβουνο και τη βύθισή του

Σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου της 10ης Απριλίου 1912 ο Τιτανικός φεύγει από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας για το παρθενικό του ταξίδι. 

1912 AP
3'

Μία νέα αποστολή θα ερευνήσει λεπτομερώς το ναυάγιο του Τιτανικού, έναν χρόνο μετά την τραγωδία του OceanGate, που έγινε υγρός τάφος για 5 ανθρώπους.

Οι ειδικοί ψάχνουν να συγκεντρώσουν εικόνες τελευταίας τεχνολογίας του πλοίου που βυθίστηκε τον Απρίλιο του 1912 και να αποκτήσουν νέες γνώσεις για τα μυστηριώδη λείψανα.

Αλλά αυτή η αποστολή θα είναι διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια - καθώς δεν θα σταλούν άνθρωποι στο ναυάγιο.

Η αποστολή, θα χρησιμοποιήσει τηλεχειριζόμενα οχήματα για να εξερευνήσει την τοποθεσία χωρίς την ανθρώπινη παρουσία στον βυθό.

Θα χρησιμοποιήσουν την πιο σύγχρονη τεχνολογία για να σαρώσουν το μυστηριώδες σκάφος και ελπίζουμε να αποκτήσουν νέες γνώσεις σχετικά με τη βύθισή του.

Δύο ρομποτικά οχήματα θα βουτήξουν στον κατάμαυρο βυθό του ωκεανού για να τραβήξουν εκατομμύρια φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και στη συνέχεια να φτιάξουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο των συντριμμιών.

Το ένα θα είναι εξοπλισμένο με οπτικές κάμερες εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας και σύστημα φωτισμού, ενώ το άλλο θα διαθέτει πακέτο αισθητήρων με σαρωτή λέιζερ, αναφέρει το BBC .

Η MS Titanic Inc κατέχει τα δικαιώματα διάσωσης του Τιτανικού και μέχρι στιγμής έχει ανασύρει πάνω από 5.500 αντικείμενα από το ναυάγιο.

Παρά το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε το εμβληματικό ναυάγιο ως τάφο, η ερευνητική εταιρεία έλαβε προηγουμένως άδεια για να εξερευνήσει την τοποθεσία.

Ένα δικαστήριο διαπίστωσε ότι το σχέδιο της RMS Titanic Inc «επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει την ενόχληση στο υπόλοιπο ναυάγιο του Τιτανικού, συμπεριλαμβανομένου του κύτους του πλοίου και των υπολειμμάτων αυτών των 1.500 ψυχών που χάθηκαν στη βύθισή του».

Η ομάδα πρόκειται να ψάξει για αντικείμενα που μπορεί να είναι σε θέση να σώσει σε μελλοντικές αποστολές, αλλά έχει πει ότι δεν θα προσπαθήσει να μπει στο πλοίο.

Ένα στοιχείο που τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι το ασύρματο σύστημα Marconi που χρησιμοποιήθηκε την εποχή της βύθισης του Τιτανικού και εξέπεμψε το σήμα κινδύνου.

Για κάποιους ο Τιτανικός είναι ένα μέρος που θα έπρεπε να μείνει ανέγγιχτο λόγω του ότι 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν χτύπησε στο παγόβουνο και βυθίστηκε.

Ένα από τα πέντε άτομα που έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή του OceanGate ήταν ο διευθυντής έρευνας της RMS Titanic Inc, Paul-Henri Nargeolet.

Στη μνήμη του πρόκειται να κατατεθεί πλακέτα στον βυθό.

Η RMS Titanic Inc λέει ότι αποστολή της είναι να διατηρήσει την κληρονομιά του Τιτανικού και των επιβατών και του πληρώματος του.

Στοχεύουν να το κάνουν αυτό «όχι μόνο μέσω της ανάκτησης αντικειμένων, αλλά και μέσω συνεχούς έρευνας, απεικόνισης και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τη διαπίστωση ότι οι συνομιλίες μεταξύ του βαθυσκάφους «Τιτάν» και του μητρικού πλοίο ήταν πλαστές.